„Шансът да имате заболяване при положителен резултат, е точно 50%. Изненадващо, нали?
В реалността показателите сензитивност и специфичност често са много по-ниски от 99%. Което означава, че ще имаме много повече фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. А това често не се разбира и не се обяснява на пациентите.
Дори мои приятели са ми казвали, че са шокирани от този резултат и твърдят, че назначаването на изследвания е безсмислено, след като дори при положителен резултат е по-вероятно да нямаш заболяването. Но смисъл от изследванията има, защото диагнозата не се основава само на едно изследване. Почти винаги диагнозата се базира на съвкупност от данни и резултати.
Запомнете, че интерпретацията на резултати от изследвания е трудна и изисква сериозни познания. Консултирайте се с вашия лекар и го питайте колко точен е назначеният тест и как трябва да се тълкуват резултатите от него.“
„...резултатите от PCR тестовете не са абсолютни, а чувствителността им е около 70%.
"Това, което пише най-отдолу на всяко лабораторно изследване: Резултатите не са диагноза, а са основание за такава. Не може ти да правиш клинични заключения въз основа само на тест.“
Прави ли ви впечатление сходството в думите на доктор Стефан Митев и доц. Мангъров?
Накрая доктор Стефан Митев съветва:
„Запомнете, че интерпретацията на резултати от изследвания е трудна и изисква сериозни познания. Консултирайте се с вашия лекар и го питайте колко точен е назначеният тест и как трябва да се тълкуват резултатите от него.“
Някои българи обаче са на мнение, че те разбират повече от доц. Мангъров, който е с над 30 години опит и практика по специалността...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
...
Относно съпътващите заболявания - според СЗО тези с такива, станали лесна жертва на вируса, без негова "помощ" биха живяли средно още около 8 години.
...
Викаш, докторът със злокачествен карцином на белия дроб в краен стадий с множество метастази е цял да живее още 8 години?!
Конкретно, не знам. Това е само извадка, не е статистика, на която се основават посочените от мен цифри.
Отделно от това, да, Мангъров говори глупости, като цяло. За някои от тях вечер съм писал и няма да потретвам.
Мангъров е медиен продукт. Не може да излиза всяка седмица в медиите без да е поканен! Значи го канят, да почесва стадото, щото е вървежен. Не е от хората, които имат право да се появяват в медиите по законов регламент, когато решат. Канят се и други, примерно по веднъж, защото не са скандални, а умни, интелигентни, умерени в предположенията си и основаващи се на фактите.
Ето нещо актуално от Венци Мицов, по темата:
"
Когато линейката не дойде
Когато линейката не дойде, си спомнете, че животът е кратък.
Спомнете си, че дори да беше дошла, може би пак нямаше да може да ви помогне.
Спомнете си, че има куп поговорки, които казват, че вероятно така ви е писано. Нали знаете - "Комуто е писано да се удави, няма да се обеси".
Когато линейката не дойде, се оглеждайте. Не викайте неволята. Тя, неволята, отдавна напусна тая територия, в която две групи идиоти спорят кой е прав и кой крив в малоумието си.
И по-интересното е, че тия спорове не касаят нищо смислено. Те не са свързани с реалността. Те са част от една война, от една безумна канонада с думи, звуци и междуметия, която включва в себе си всеки, за да използва енергията му не за нещо полезно, а за замеряне с фекалии.
Когато линейката не дойде, помощ не иде отникъде, а вие все пак сте бил изряден гражданин, плащал сте си осигуровките, данъците, си спомнете, че живеете в страна, в която линейката идва, когато вече няма нужда от нея.
Така, както промените в законите се правят, след като са измрели маса хора - кой от наводнение, кой от катастрофа, кой от некачествени ремонти, кой от шибано здравеопазване, кой от стрес, кой от нещо друго.
Помните ли - всеки път, когато някой умираше, когато си отиваше от тоя свят, дузина дебели глави се събираха в сградите на властта и започваха да викат - "ей сега ще променим нещата".
Да де, ама всеки път се сещаха за вас само когато вие умирахте. И се сещаха за малко, за да не им държите сметка, а да си кажете - ето, тия хора са загрижени, да им дадем още един шанс.
Когато линейката не дойде, много хора ще ви обяснят защо тя не идва.
А тя не идва, защото:
- си има график - ако спрете да дишате, можете спокойно да издържите 12-15 часа без кислород, тя ще дойде, това да не ви е майка ви и татко ви, да дойдат веднага
- има и други желаещи - а и вие, като сте я викали тая линейка, не сте били достатъчно ясни за това какво ви е
- има си процедура, бе - да не би само вие да умирате - заедно с вас умират поне още 10 души в момента.
Когато линейката не дойде, вие не се отчайвате - не сте сам в страданието си...
Знаете ли, пиша тоя текст и аз не знам защо. Живеем в страна, в която всичко, което се случва, се случва със закъснение. В тази страна на парламента пише "Съединението прави силата", но според мен надписът трябва да е друг - "След дъжд-качулка".
Пиша тоя текст, защото само преди два дни изпратихме един доктор от бърза помощ - доктор Стамов.
Доктор, който, докато изпълнявал Хипократовата си клетва, се заразил с онзи вирус, който според 58 процента от българите не съществува и е измислен от Бил Гейтс, Сорос и извънземните.
Доктор, който вдигнал температура, проявил всички симптоми, а колегите му от Бърза помощ по правилник му отказали линейка.
И когато докторът починал, защото всичко около него закъсняло - но пак по правилник - то сънародниците му започнали да пишат следното:
"Той е имал байпас"!
"Той е бил онкоболен"!
"Лъжат ви, защото трябва да докарат бройки болни от несъществуващата болест COVID-19"!
И така хем докторът си отишъл, защото го пратили на адрес без защитно облекло, защото по правилник нямало обаждане за COVID по телефона...
Хем си отишъл, защото по правилник не му пратили линейка...
Хем накрая сънародниците му махнали с ръка и казали - "Това е измама, той не е бил на 42, а на 49, не е бил болен от COVID, вижте видеото на Джуди Майковиц и си пуснете 5-6 интервюта на Антония Първанова"...
Когато линейката не дойде, не се ядосвайте.
Не се ядосвайте за нищо, защото живеете в страна, в която всяко добро дело се наказва.
В зависимост от това на кого уйдисва и на кого не това добро дело.
Дарете пари - веднага ще се окаже, че сте враг, защото дарявате пари в държавата на MAFIQTA.
Подарете знание - веднага ще ви сразят с това, че или дарявате грешно знание, или сте идеологическа подлога на Путин, Сорос и извънземните.
Подарете любов - и веднага ще ви теглят една майна с думите - "точно ти ли ше ми даряваш любов, бе, грозник такъв".
Когато линейката не дойде, си спомнете за доктор Стамов, който не се поколебал - влязъл при болния и въпреки че се досещал какво ще стане, не се отказал.
Дал му първа помощ, после го закарал в болницата.
И после - после платил с живота си.
За да може ние после да го наречем "част от измамата COVID, измислена от рептилите и масонската плутокрация".
Когато линейката не дойде, просто застанете на място.
Погледнете небето.
Вижте звездите.
И примирено махнете с ръка.
С този текст отдавам почит на един лекар, който си отиде, за да покаже, че моралът, честта и отдадеността на професията са по-важни от всичко останало.
С този текст почитам светлата памет на гражданското общество, което се спомина някъде след 1997 година и сега духът му витае наоколо, повтаряйки постоянно чужди думи, носещи "дъх неприятен на чужди уста".
С този текст искам да ви кажа следното...
Ако сме загубили способността си да се възхищаваме на нечий подвиг...
Ако сме загубили усещането си за добро и лошо...
Ако сме загубили способността си да различаваме истина от лъжа.
Ако сме загубили чувството си за състрадание...
Ако сме загубили инстинкта си за самосъхранение...
Ако сме загубили всичко това, то за нас надежда няма.
И линейката няма смисъл да я викаме изобщо.
Най-добре последния да изключи апарата за командно дишане.
Светла ви памет, доктор Стамов!
Ако всички бяха като вас, мен нямаше да ме има, защото нямаше да има смисъл да пиша тоя текст."
Относно останалото... Има свобода на словото - всеки може да изкаже мнението си и трети път, дори и десети.
Но това не значи, че мнението му е вярно.
Доц. Мангъров говорел глупости „като цяло“, но „като конкретно“ не говори глупости?
Относно защо медиите канят доц. Мангъров - нека те да кажат. Но доц. Мангъров не го канят само в медиите!
На 23 март 2020 г. в Република България се създава Медицински експертен съвет за борба с КОВИД-19.
Оглавява го един от най-добрите български пулмолози професор Коста Костов от Университетска болница „Света Анна".
Професор Коста Костов съставя своя екип за Медицинския експертен съвет, като кани доц. Мангъров като професионалист инфекционист.
Ето интервю с професор Коста Костов, в които той изразява мнението си за доц. Мангъров и защо е избрал той да бъде в Медицинския съвет:
https://www.facebook.com/watch/live/?v=1333909703476344&ref=watch_permalink
„Атанас Мангъров е в моя отбор, както аз казвам, защото е един изключителен професионалист, голям лекар, който се ползва с уважението на обществото и пациентите, откровен, със крайно мнение, което се различава малко от общото мнение на Съвета или така - преобладаващото, ако мога така, мнение на Съвета. Аз съм съставил един съвет, ако подозираш въобще моята тактика, с хора с различен... с различна позиция по различни теми, тоест стремял съм се това да са изключителни професионалисти. Не са единствените, в България има още... във всяка една област на тези професионалисти, които съм избрал, има още по няколко, но човек работи с хора, които най-добре познава и има най-много доверие.
... искам да кажа къде отборът на Медицинския експертен съвет влиза в дисонанс с Атанас Мангъров и затова защо Наско попадна в тая ситуация. Наско попадна в тая ситуация, не защото говори и дезинформира, защото той говори неща, които познава и които разбира. Никой не може да ме накара мен като пулмолог да говоря неща, които не разбирам. Аз ще настоявам до смърт за нещата, които знам, и ще ги отстоявам наистина до последна капка! Това прави Наско Мангъров. Ние нямаме друг инфекционист в нашата група, за да го опровергаваме това, което говори. Това обаче, което той прави и излиза извън тона на моите виждания за успех на Медицинския експертен съвет, че той малко преекспонира тона си. Неговите тези излязоха извън онова, което ние сме положили като една позиция в нашия доклад. Практически ние нямаме принципни различия с него по отношение на това как трябва да се третира обществото. Имаме принципни различия с това, че от думите му излиза, обществото приема и поема някаква информация, и тази информация се отразява в обществеността като прилагане на масови тестове, масови мерки... и всичко това...
... но ми дай възможност с две изречения да затворя темата Наско Мангъров. Една от най-стойностните... едно от най-стойностните качества на личността, висша форма на неговата почтеност - да отстоява неотменимото си достойнство. Наско Мангъров защитава своето професионално достойнство. Това, което аз защитавам, е тезата на Медицинския експертен съвет. Тезата на Медицинския експертен съвет е, че принципните позиции, които Наско Мангъров е защитавал в рамките на нашия медицински експертен съвет, трябва да бъдат защитавани, експонирани и артикулирани с обществото по същия начин. Без тези залитания в твърде висок тон, в послания, които изглеждат твърде радикални. Затварям това, за да кажа, че Наско е част от съвета и аз предпочитам да чувам и неговото мнение, независимо колко остро и екстремно е то.
... една велика книга, която третира въпросите на властта и тоталитаризма... „1984“... това е на Ерик Блеър, наречен Джордж Оруел. И той казва следното: Има три постулата. Това е една от най-великите книги, която третира въпроса за властта и злоупотребите с власт...
1. Невежеството е сила.
2. Свободата е робство.
3. Войната е мир.
Ще се спра на „Невежеството е сила“. В момента в нашето общество се разгръща една огромна невежествена сила. И това е всичкознайковците дават съвети на професионалисти какво да правим. ...
...
Нека да кажа! Наско е... заковавам, последно: Наско е изключително момче! Почтен лекар! Висок професионалист! Ако аз имам малък син на 4 години, бих му се доверил изцяло! Защото той е и педиатър. Изключително момче! Той е в моя отбор, защото във всеки следващ отбор Наско ще го взимам!“
Пон Юли 06, 2020 8:49 pm
Mariana1000
Обикновено публикациите на Венци Михов са добри, но при тази е малко объркано какво е искал да каже. Може и причината да е в мен, а не в публикацията, допускам и това.
Проблемът с не идването на линейките го има от край време в България. Поне от 2002 година. Както и проблемът, че ако все пак дойде, се почват спорове между лекарите и близките дали изобщо болният да се качи в нея. Така че не прави чест на шефката на спешното да намеква в интервюто, че хората лъжат за симптомите си и поставят лекарите в опасна ситуация. Дори и някой да го е направил, то е защото се е почуствал отчаян и притиснат да го направи.
Също така не одобрявам вменяването на вина на обикновените хора за всеки починал, особено за лекарите. Това е нечовешко. Трябва ли децата на човека, при когото е отишъл доктор Стамов да носят вината за смъртта му цял живот? Защото са извикали линейката или защото някой от тях не си е сложил маска докато е говорил със съседа? Все едно не им стига липсата, която вече имат?
Хората не са безотговорни, лоши или тъпи. Хората просто се държат нормално спрямо това, което се случва. С нищо не помагат призивите да се убият с камъни убийците, които не носят маски.
(Също така леко ме дразнят хора, които във фейса пишат срещу Мангъров, споделят публикации като тази на Обратно в реалността, и после си правят общи снимки с още пет човека, които не са част от семейството им, без маски. Като ги видя такива и мангърясвам )
Svetlix написа:
Но до сега всичките едно и също казват - много е гадно. Любимото им е събуждането посред нощ, защото не им стига въздуха. Кашлицата в стил "стар пушач" е ужасна.
Всичките ми боледувания от грип протичат по този начин. Наистина е гадно.
Ако не друго, то предпазните мерки ни спестиха пролетния грип и със сигурност и там са спасили човешки животи, че и от него си заминават доста хора.
Въпросът е - бихме ли минавали по този път всяка година, дори и без коронавирус, като се знае, че има ефект? Аз от време на време се чудя за това...
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Юли 07, 2020 6:40 am
vaskoo
Понеже не съм нито "про", нито "анти" ... те това ми хареса.
Вижте последния абзац, ще се окаже че и ние сме дали нещо на света
Иначе е доста просто за мен - или си (ще бъдеш) болен, или няма. Ако е първото - или ще ти мине, или няма да ти мине.
На никой не му се умира, но и никой няма контрол върху това така или иначе неизбежно събитие.
Нека има здраве за всички
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Но до сега всичките едно и също казват - много е гадно. Любимото им е събуждането посред нощ, защото не им стига въздуха. Кашлицата в стил "стар пушач" е ужасна.
Всичките ми боледувания от грип протичат по този начин. Наистина е гадно.
Ако не друго, то предпазните мерки ни спестиха пролетния грип и със сигурност и там са спасили човешки животи, че и от него си заминават доста хора.
Въпросът е - бихме ли минавали по този път всяка година, дори и без коронавирус, като се знае, че има ефект? Аз от време на време се чудя за това...
Януари бяхме болни абсолютно всички - аз, съпругата ми, двете деца, моите родители и баба (те често гледат дечицата ми). Бяхме с абсолютно идентични симптоми - висока температура, която не спада от никакви лекарства и силна кашлица. Малкият беше 2 месеца на различни антибиотици докато се оправи. Смятахме със съпругата ми, че сме похарчили 500 лв само за лекарства за мен, жената и децата. От тогава в интерес на истината благодарение на изолацията от януари месец не ме боледували въобще. В нормални условия малкия ходи на детска 2 седмици и на третата вече е болен. Големият чат-пат го прескача, но на 2 боледувания на малкия - задълително поне веднъж и той се разблява и покрай него и ние с жената.
Колкото и да е ужасно на някои хора - мерките наистина помагат. Лично аз гледам 90% от работата да си я върша дистанционно. Там където се налага неизбежно да отида на място, винаги нося маска, ползвам дезинфектант и умишлено избягвам контакти с колегите си. За миенето на ръцете - при мен няма промяна. Работата ми е такава, че трудно минават повече от 20-30 минути без да ми се наложи да си измия ръцете. Не ме мислете за луд, просто аз и родителите ми сме от рисковите групи и нямам право на грешки.
Към днешна дата няма сила, която да ме накара да вляза в интитуция, където има голямо струпване на хора. А на хората без маски на закрито правя забележки, че ако на тях не им пука за здравето им, на мен ми пука за моето. Имам колеги, които отказват да обслужват клиенти без предпазни средства и са прави. Прави впечатление, че все повече подхождат с разбиране и не се сърдят.
Тва Януари си е редовния грип според мен. Той също отнася бая хора...
Короната е по-коварна. Аз също следя инфото, тва с микротромбозите в белодробните русло хич не е оптимистично, ако е верно /не съм чел патоанотомичните експертизи в оригинал се пак/.
Това е доста кофти като развитие.
Означава че и здрав млад човек, като се ....наекспонира, надиша и да е имунонормален и корав ,...сигурно ще се окоти после.
И има и ще има много самозатрили се хора., дето се врат по места където яко фърчат корави аерозолни капки. Кръчми дето се вика, клубове, стадиони, хорове, религиозни ...певчески сбирки...Може да ме допълните.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Юли 08, 2020 1:29 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3463 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
vaskoo написа:
... те това ми хареса.
Вижте последния абзац, ще се окаже че и ние сме дали нещо на света
...
Веднъж присъствах на лекция за прилепите в „Клуба на пътешественика“.
На лекцията научих, че прилепите са много разпространени в България и особено в градовете, но са безобидни, полезни и не причиняват вреда.
Явно в по-горното интервю Калина Андролова е „пожалила“ доц. Мангъров, тъй като само няколко пъти изказва неверни твърдения за него, но без да го обижда и клевети.
П.П.П. Преподавателят ми по управленско счетоводство доц. д-р Трифон Трифонов веднъж на лекция каза следното:
Един човек можеш да го познаеш колко знае по отговорите, които дава, но още по-добре можеш да го разбереш колко знае и колко струва по въпросите, които задава...
П.П.П.П. Мнозина хора като чуят „естествен подбор“ и си представят как лъвът гони антилопата в пустинята, настига я и я изяжда. Но когато един учен вирусолог с над 30 години опит говори за естествен подбор, той може би има предвид не филмите на Нешънъл Джиографик, а може би следното:
Сря Юли 08, 2020 2:11 pm
dido
stefan_iliev38 написа:
...Но когато един учен вирусолог с над 30 години опит говори ...
Медик е със специализация "Инфекциозни болести".
Няма 30 годишен опит във вирусологията (вирусологията е дял от микробиологията).
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Юли 08, 2020 2:40 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3463 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
dido написа:
stefan_iliev38 написа:
...Но когато един учен вирусолог с над 30 години опит говори ...
Медик е със специализация "Инфекциозни болести".
Няма 30 годишен опит във вирусологията (вирусологията е дял от микробиологията).
Да бе, то понеже инфекциозните болести не се причиняват и от вируси...
Или може би медикът си избира да трупа опит само с инфекциозни болести, които не се причиняват от вируси?
Между другото, кой е тоз медик със специализация „Инфекциозни болести“, който нямал 30 годишен опит във вирусологията?
Аз имена не съм споменавал в по-горния си пост.
.
.
.
П.П. Относно статията: Тя не е ли на журналистката Калина Андролова
.
.
.
Явно в по-горното интервю Калина Андролова е „пожалила“ доц. Мангъров, тъй като само няколко пъти изказва неверни твърдения за него, но без да го обижда и клевети.
.
.
.
П.П.П.П. Мнозина хора като чуят „естествен подбор“ и си представят как лъвът гони антилопата в пустинята, настига я и я изяжда. Но когато един учен вирусолог с над 30 години опит говори за естествен подбор, той може би има предвид не филмите на Нешънъл Джиографик, а може би следното:
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Сря Юли 08, 2020 2:56 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юли 08, 2020 2:51 pm
stefan_iliev38
.
.
.
П.П. Относно статията: Тя не е ли на журналистката Калина Андролова
.
.
.
.
.
.
Има някой, който тръгва да го кара по лаладжийски, ама хората сами ще преценят кой е.
Dido, пак ще те попитам - ти за кого твърдиш, че:
„Медик е със специализация "Инфекциозни болести".
Няма 30 годишен опит във вирусологията (вирусологията е дял от микробиологията).“
Сря Юли 08, 2020 3:41 pm
dido
Говоря за учения вирусолог с над 30 години опит, който говори за естествен подбор.
Е, тоя който говори за естествен подбор, не е учен-вирусолог, а медик. Също както аз не съм учен-вирусолог с над 46 години опит, а инженер; нищо, че и аз като другия съм вземал курс по микробиология в университета.
За лаладжийството - хората си знаят вече, но ти поука не вземаш
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети