Автор |
Съобщение |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
Петрохан-Тръстеная-алтернативен маршрут през г.Бов |
|
Както писах идеята беше да тръгнем от Ком и да стигнем някъде до към Мургаш-поради липса на удобен транспорт и затворени хижи,обаче планът се промени - стана Ком-Петрохан-Тръстеная.
Обаждайки се на х.Пробойница човекът каза, че хижата не работи а и пътя от там през Губислав към Лакатник бил засипан с чакъл от старата уранова мина покрай пътя и бил радиоактивен След сверка с медиите се оказа че инфото е вярно и (по негов съвет) почнах да търся маршрут през г.Бов.
Черните пътища на картата са доста гпс-а се справи блестящо, а по средата на маршрута се появи даже и синя марка с табелка за гарата-може би се отклонява някъде от билото-не съм запомнил от предните ми минавания!Слизането от с.Заселе към Бов е през Вазовата екопътека и водопада Скакля-един подарък от гледки като бонус след дългото ходене.Качването към хижата стана по дерето на р.Трескавец като най-пряко-има си черен път,до половината маркиран със синьо/зелено за някаква Вазова къща,после има тук-там табелки...Въобще маршрута даже излезе малко по-пряк от оригиналния-към 38-39км и доста по-обзорен и красив!
трака: http://dox.bg/files/dw?a=c6eec339e9
|
|
|
Сря Сеп 23, 2015 4:20 pm |
|
|
Планинец
|
|
|
Аз в началото на месеца минах по подобен маршрут. От прохода Петрохан отидох да оставя багажа на хижа Петрохан. От там отидох до връх Ком с малко багаж и пак се върнах на хижата да преспя. На другия ден от х.Петрохан стигнах до гара Лакатник и от там прибиране с влака.
Маршрутът ми втория ден мина именно покрай х.Пробойница през Губислав и до гара Лакатник. Срещах хора, пих вода от чешма в Губислав, не разбрах за никаква радиация.
Пък то ще се разбере, де
|
|
|
Сря Сеп 23, 2015 4:50 pm |
|
|
wanderer142
|
|
|
|
Потвърждавам за Пробойница! Стопанина ми каза, че на никой няма да откаже нощувка, но не носи отговорност за здравето. Не било ясно, кога картината ще се стабилизира - замерванията били "тутава" работа. Ползват случая за дребни ремонти.
И аз ще модифицирам прехода, но по южният ръб на долината на реката, та до гара Лакатник.
|
|
|
Сря Сеп 23, 2015 7:09 pm |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Стопанина ми каза, че на никой няма да откаже нощувка. |
На нас каза че хижата е в някакъв ремонт -няма вода и тоалетни...
|
|
|
Сря Сеп 23, 2015 8:42 pm |
|
|
wanderer142
|
|
|
|
В такъв случай, причината е съвсем друга
Информацията ми е отпреди месец.
|
|
|
Сря Сеп 23, 2015 8:58 pm |
|
|
niki_1978
|
|
|
|
Здравейте,
Моля за съвет за 2 въпроса - прехода Петрохан - Пробойница по силите ли е на 11 годишно дете и може ли обикновна лека кола да се качи до Пробойница, за да ни вземе оттам ?
|
|
|
Пон Сеп 28, 2015 12:20 pm |
|
|
Rincewind
|
|
|
|
|
|
Здравейте,
Моля за съвет за 2 въпроса - прехода Петрохан - Пробойница по силите ли е на 11 годишно дете и може ли обикновна лека кола да се качи до Пробойница, за да ни вземе оттам ? |
1. По силите ли е на 11-годишно дете? Да.
2. Може ли да се качи лека кола до самата хижа? Не съм сигурен какъв е пътят до самата хижа в момента, но от нея до горната махала на с. Губислав (докъдето няма проблем да се стигне с кола) има 20-ина минутно ходене.
_________________ Планинарство за всеки
Пътят на св. Яков (Camino de Santiago) |
|
|
Пон Сеп 28, 2015 12:52 pm |
|
|
wanderer142
|
|
|
|
Или казано в числа: от прохода до х. Пробойница са 15,3 км. (с кратка отбивка до най-високата точка на Козница, която е срещу Тодорини кукли, съвсем близо до пътеката), като изкачването е първите 6,5 км, с незначителен наклон, във възможностите на дете.
ПП В случай, че минете маршрута, ще съм благодарен ако споделите, за евентуален извор в дясно от пътеката, при стръмното спускане към долината на реката!
|
|
|
Пон Сеп 28, 2015 1:28 pm |
|
|
niki_1978
|
|
|
|
Rincewind, wanderer142 благодаря за отговорите !
|
|
|
Вто Сеп 29, 2015 9:51 am |
|
|
Петър
|
|
|
@fena 73
Всъщност това е една добра алтернатива на К-Е в този участък.
|
|
....със синьо/зелено за някаква Вазова къща,... |
Отклонението което си направил е част от т.н. "Вазова екопътека", до къщата доколкото си спомням има синя маркировка и стрелки. От тук покрай чешмата "Стубела" върви пътека,която излиза на макадамовия път Бов-х.Тръстеная. В ляво от чешмата е началото на пътеката/не маркирана/, която с вариаций достига до горната част на водопада и се влива в екопътеката "Под камико".
Маршрутът би могъл да се поизстиска още малко,виж:
http://dox.bg/files/dw?a=b92245ab41
http://dox.bg/files/dw?a=41c6629fe4
Збл. промяната е удачна за трасето на К-Е
от "Мок"/руини/ до трипътния разклон-пътека
трасето/горски път,пътека/ в дясно от мах. "Кръст"-частично маркирано, разклона не маркиран
|
|
|
Вто Сеп 29, 2015 6:12 pm |
|
|
fena73
|
|
|
Gps-a ми го "препоръча"това пресичане, но не намерихме пътека около МОК-а, макар че се върнахме да търсим...пък и около 40-я километър вървене склонността към авантюри(поне при мен) рязко намалява
|
|
|
Вто Сеп 29, 2015 8:42 pm |
|
|
dark_mast
|
|
|
|
На 25.07 3-ма души тръгнахме от връх Ком и стигнахме до хижа Пробойница, след като говорихме с хижаря, който ни каза просто че хижата не работи спахме на палатки в двора на хижата пихме вода от чешмата и така нататък. За жалост не видях да текът някакви ремонтни дейности по хижата нито приготовления за такива, просто хижата прилича на изоставена. Все още не съм усетил следи от радиацията , но да видим . Дано наистина хижата не се изостави защото е уникална като сграда и разположение. Поздрави!
|
|
|
Сря Сеп 30, 2015 8:47 am |
|
|
|