ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Петрохан-Тръстеная-алтернативен маршрут през г.Бов

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Петрохан-Тръстеная-алтернативен маршрут през г.Бов
Автор Съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Петрохан-Тръстеная-алтернативен маршрут през г.Бов Отговорете с цитат
Както писах идеята беше да тръгнем от Ком и да стигнем някъде до към Мургаш-поради липса на удобен транспорт и затворени хижи,обаче планът се промени - стана Ком-Петрохан-Тръстеная.
Обаждайки се на х.Пробойница човекът каза, че хижата не работи а и пътя от там през Губислав към Лакатник бил засипан с чакъл от старата уранова мина покрай пътя и бил радиоактивен Confused След сверка с медиите се оказа че инфото е вярно и (по негов съвет) почнах да търся маршрут през г.Бов.
Черните пътища на картата са доста гпс-а се справи блестящо, а по средата на маршрута се появи даже и синя марка с табелка за гарата-може би се отклонява някъде от билото-не съм запомнил от предните ми минавания!Слизането от с.Заселе към Бов е през Вазовата екопътека и водопада Скакля-един подарък от гледки като бонус след дългото ходене.Качването към хижата стана по дерето на р.Трескавец като най-пряко-има си черен път,до половината маркиран със синьо/зелено за някаква Вазова къща,после има тук-там табелки...Въобще маршрута даже излезе малко по-пряк от оригиналния-към 38-39км Rolling Eyes и доста по-обзорен и красив!
трака: http://dox.bg/files/dw?a=c6eec339e9
Сря Сеп 23, 2015 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Аз в началото на месеца минах по подобен маршрут. От прохода Петрохан отидох да оставя багажа на хижа Петрохан. От там отидох до връх Ком с малко багаж и пак се върнах на хижата да преспя. На другия ден от х.Петрохан стигнах до гара Лакатник и от там прибиране с влака.
Маршрутът ми втория ден мина именно покрай х.Пробойница през Губислав и до гара Лакатник. Срещах хора, пих вода от чешма в Губислав, не разбрах за никаква радиация.
Пък то ще се разбере, де Shocked
Сря Сеп 23, 2015 4:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142

Потвърждавам за Пробойница! Стопанина ми каза, че на никой няма да откаже нощувка, но не носи отговорност за здравето. Не било ясно, кога картината ще се стабилизира - замерванията били "тутава" работа. Ползват случая за дребни ремонти.
И аз ще модифицирам прехода, но по южният ръб на долината на реката, та до гара Лакатник.
Сря Сеп 23, 2015 7:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

wanderer142 написа:
Стопанина ми каза, че на никой няма да откаже нощувка.

На нас каза че хижата е в някакъв ремонт -няма вода и тоалетни...
Сря Сеп 23, 2015 8:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142

В такъв случай, причината е съвсем друга Smile
Информацията ми е отпреди месец.
Сря Сеп 23, 2015 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
niki_1978

Здравейте,
Моля за съвет за 2 въпроса - прехода Петрохан - Пробойница по силите ли е на 11 годишно дете и може ли обикновна лека кола да се качи до Пробойница, за да ни вземе оттам ?
Пон Сеп 28, 2015 12:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

niki_1978 написа:
Здравейте,
Моля за съвет за 2 въпроса - прехода Петрохан - Пробойница по силите ли е на 11 годишно дете и може ли обикновна лека кола да се качи до Пробойница, за да ни вземе оттам ?

1. По силите ли е на 11-годишно дете? Да.
2. Може ли да се качи лека кола до самата хижа? Не съм сигурен какъв е пътят до самата хижа в момента, но от нея до горната махала на с. Губислав (докъдето няма проблем да се стигне с кола) има 20-ина минутно ходене.

Пон Сеп 28, 2015 12:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
wanderer142

Или казано в числа: от прохода до х. Пробойница са 15,3 км. (с кратка отбивка до най-високата точка на Козница, която е срещу Тодорини кукли, съвсем близо до пътеката), като изкачването е първите 6,5 км, с незначителен наклон, във възможностите на дете.

ПП В случай, че минете маршрута, ще съм благодарен ако споделите, за евентуален извор в дясно от пътеката, при стръмното спускане към долината на реката!
Пон Сеп 28, 2015 1:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
niki_1978

Rincewind, wanderer142 благодаря за отговорите !
Вто Сеп 29, 2015 9:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър

Местожителство: София

@fena 73
Всъщност това е една добра алтернатива на К-Е в този участък.
Цитат:
....със синьо/зелено за някаква Вазова къща,...

Отклонението което си направил е част от т.н. "Вазова екопътека", до къщата доколкото си спомням има синя маркировка и стрелки. От тук покрай чешмата "Стубела" върви пътека,която излиза на макадамовия път Бов-х.Тръстеная. В ляво от чешмата е началото на пътеката/не маркирана/, която с вариаций достига до горната част на водопада и се влива в екопътеката "Под камико".
Маршрутът би могъл да се поизстиска още малко,виж:
http://dox.bg/files/dw?a=b92245ab41
http://dox.bg/files/dw?a=41c6629fe4
Збл. промяната е удачна за трасето на К-Е
от "Мок"/руини/ до трипътния разклон-пътека
трасето/горски път,пътека/ в дясно от мах. "Кръст"-частично маркирано, разклона не маркиран
Вто Сеп 29, 2015 6:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fena73

Петър написа:
[ Маршрутът би могъл да се поизстиска още малко,виж:
http://dox.bg/files/dw?a=b92245ab41

Gps-a ми го "препоръча"това пресичане, но не намерихме пътека около МОК-а, макар че се върнахме да търсим...пък и около 40-я километър вървене склонността към авантюри(поне при мен) рязко намалява Very Happy
Вто Сеп 29, 2015 8:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dark_mast

На 25.07 3-ма души тръгнахме от връх Ком и стигнахме до хижа Пробойница, след като говорихме с хижаря, който ни каза просто че хижата не работи спахме на палатки в двора на хижата пихме вода от чешмата и така нататък. За жалост не видях да текът някакви ремонтни дейности по хижата нито приготовления за такива, просто хижата прилича на изоставена. Все още не съм усетил следи от радиацията Smile, но да видим Smile. Дано наистина хижата не се изостави защото е уникална като сграда и разположение. Поздрави!
Сря Сеп 30, 2015 8:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.