Регистриран на: 04 Окт 2015 Мнения: 17 Местожителство: София, България
х. Грънчар - вр. Мусала - х. Мусала - Боровец
Здравейте,
от доста време
от много време планувам да кача вр. Мусала, но поради една или друга причина все отлагах докато бях студент.
Онзи ден отворих за нещо картата на Рила и в главата ми се роди интересен маршрут задвудневен преход (събота-неделя), като за начинаещ:
*** кратко описание: от Якоруда, през х. Грънчар(мисля да преспя там), и на следващия ден да отида до вр. Мусала, да хапна нещо на х. Мусала и да сляза към Боровец откъдето да се прибера обратно в София
*** по-подробно: от София с влак до Якоруда, от там да извървя разтоянието до х. Грънчар, да преспя там понеже влака пристига в Якоруда към 13:00ч. и едва ли ще имам време да мина целия маршрут до х. Мусала и да преспя там, а на следващия ден да катеря и самата Мусала, и после да сляза към Боровец пеша (това с лифта не ме блазни като идея), откъдето да хвана някакъв транспорт до София (най-вероятно ще търся някакъв автобус).
Тъй, въпросите ми са следните:
- в зависимост от метерологичните условия планувам цялото нещо да се реализира за два дена, като съм си оставил един резервен (ако например в неделя условията не позволяват преход, да го направя в понеделник (така и така имам да ползвам компенсация заради 22-ри септември)).
- маршрута, по който планувам да мина маркиран ли е добре, дори и да не е каква е вероятността някъде да сбъркам и да отида, например в х. Заварчица?
- как е транспорта от гледна точка на връщането ми в София, понеже за Якоруда е ясно, че има влак, но обратния въпрос не ми е много ясен (гледах темата за транспорта, но нещо не можах да се ориентирам)
- каква е ситуацията по хижите от към храна? трябва ли предварително да се обадя на хижарите и да ги предупредея, че ще мина от там да вечерям и спя?
За момента е това, ако се сетя нещо ще допълня в последствие.
Предварително благодаря за отделеното време и помощта.
_________________ С уважение,
Любомир.
Пон Окт 05, 2015 10:48 am
Marthin
Хубаво е , че си поставил допълнителен ден , защото отсега го дават времето да се разваля, но знае ли се горе.
Маршрута е маркиран добре, вероятността да объркаш е малка. Ако няма мъгла лесно ще се ориентираш от Маришки чал за посоката, като можеш да го качиш или леко се подсича в посока Голям Близнак, а разклона за х. Заврачица е надясно.
След като слезеш в Боровец, можеш да хванеш маршрутката която е през 30 мин. а последната е в 18.30. Спирката е малко под кабинковия лифт, между хотел Самоков и Ела. Трябва да прецениш времето, защото последния рейс от Самоков за София е от 19.00.
Не е лошо да се обадиш в х. Грънчар, за да си спокоен. 0889 15 22 25 и 0896 68 85 22, това са номерата, на които можеш да го направиш.
За храната ако не си съвсем претенциозен няма да е проблем, пък и смятам ще носиш нещо в себе си.
Допълнително информация можеш да откриеш в уеб базираната карта kade.si.
Дано съм помогнал, и ти пожелавам лек и приятен път
Пон Окт 05, 2015 11:41 am
Lyubomir
Регистриран на: 04 Окт 2015 Мнения: 17 Местожителство: София, България
Здравей Мартине и огромно благодаря за информацията, която си предоставил.
Сайтът е доста полезен и дава добра представа маршрута, благодарности, за споделянето му!
Сега разгледах сайта на Боровец и се оказа, че лифтовете няма да работят (в профилактика са) до началото на зимния сезон, с което най-вероятно ако не ми стигне време да хвана някакъв автобус за София, ще нощувам в Самоков (според booking/hotels се намират къщи за гости за по 15-20лв на нощувка) и на следващия ден ще пътувам.
_________________ С уважение,
Любомир.
Пон Окт 05, 2015 10:57 pm
Marthin
Добре си го измислил с нощувката , хем няма да бързаш, а и ще се насладиш на ходенето още повече.
Имай предвид, че слизането по Мусаленска пътека отнема време. Имаш опция да спиш и на х. Мусала,
така ще си разделиш и маршрута.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети