|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Lyubomir
Регистриран на: 04 Окт 2015 Мнения: 17 Местожителство: София, България |
|
х. Грънчар - вр. Мусала - х. Мусала - Боровец |
|
Здравейте,
от доста време
от много време планувам да кача вр. Мусала, но поради една или друга причина все отлагах докато бях студент.
Онзи ден отворих за нещо картата на Рила и в главата ми се роди интересен маршрут задвудневен преход (събота-неделя), като за начинаещ:
*** кратко описание: от Якоруда, през х. Грънчар(мисля да преспя там), и на следващия ден да отида до вр. Мусала, да хапна нещо на х. Мусала и да сляза към Боровец откъдето да се прибера обратно в София
*** по-подробно: от София с влак до Якоруда, от там да извървя разтоянието до х. Грънчар, да преспя там понеже влака пристига в Якоруда към 13:00ч. и едва ли ще имам време да мина целия маршрут до х. Мусала и да преспя там, а на следващия ден да катеря и самата Мусала, и после да сляза към Боровец пеша (това с лифта не ме блазни като идея), откъдето да хвана някакъв транспорт до София (най-вероятно ще търся някакъв автобус).
Тъй, въпросите ми са следните:
- в зависимост от метерологичните условия планувам цялото нещо да се реализира за два дена, като съм си оставил един резервен (ако например в неделя условията не позволяват преход, да го направя в понеделник (така и така имам да ползвам компенсация заради 22-ри септември)).
- маршрута, по който планувам да мина маркиран ли е добре, дори и да не е каква е вероятността някъде да сбъркам и да отида, например в х. Заварчица?
- как е транспорта от гледна точка на връщането ми в София, понеже за Якоруда е ясно, че има влак, но обратния въпрос не ми е много ясен (гледах темата за транспорта, но нещо не можах да се ориентирам)
- каква е ситуацията по хижите от към храна? трябва ли предварително да се обадя на хижарите и да ги предупредея, че ще мина от там да вечерям и спя?
За момента е това, ако се сетя нещо ще допълня в последствие.
Предварително благодаря за отделеното време и помощта.
_________________ С уважение,
Любомир. |
|
|
Пон Окт 05, 2015 10:48 am |
|
 |
Marthin
|
|
|
|
Хубаво е , че си поставил допълнителен ден , защото отсега го дават времето да се разваля, но знае ли се горе.
Маршрута е маркиран добре, вероятността да объркаш е малка. Ако няма мъгла лесно ще се ориентираш от Маришки чал за посоката, като можеш да го качиш или леко се подсича в посока Голям Близнак, а разклона за х. Заврачица е надясно.
След като слезеш в Боровец, можеш да хванеш маршрутката която е през 30 мин. а последната е в 18.30. Спирката е малко под кабинковия лифт, между хотел Самоков и Ела. Трябва да прецениш времето, защото последния рейс от Самоков за София е от 19.00.
Не е лошо да се обадиш в х. Грънчар, за да си спокоен. 0889 15 22 25 и 0896 68 85 22, това са номерата, на които можеш да го направиш.
За храната ако не си съвсем претенциозен няма да е проблем, пък и смятам ще носиш нещо в себе си.
Допълнително информация можеш да откриеш в уеб базираната карта kade.si.
Дано съм помогнал, и ти пожелавам лек и приятен път
|
|
|
Пон Окт 05, 2015 11:41 am |
|
 |
Lyubomir
Регистриран на: 04 Окт 2015 Мнения: 17 Местожителство: София, България |
|
|
|
Здравей Мартине и огромно благодаря за информацията, която си предоставил.
Сайтът е доста полезен и дава добра представа маршрута, благодарности, за споделянето му!
Сега разгледах сайта на Боровец и се оказа, че лифтовете няма да работят (в профилактика са) до началото на зимния сезон, с което най-вероятно ако не ми стигне време да хвана някакъв автобус за София, ще нощувам в Самоков (според booking/hotels се намират къщи за гости за по 15-20лв на нощувка) и на следващия ден ще пътувам.
_________________ С уважение,
Любомир. |
|
|
Пон Окт 05, 2015 10:57 pm |
|
 |
Marthin
|
|
|
|
Добре си го измислил с нощувката , хем няма да бързаш, а и ще се насладиш на ходенето още повече.
Имай предвид, че слизането по Мусаленска пътека отнема време. Имаш опция да спиш и на х. Мусала,
така ще си разделиш и маршрута.
|
|
|
Вто Окт 06, 2015 11:03 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|