ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса
Автор Съобщение
Liubitel

Местожителство: София

Мнение Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса Отговорете с цитат
Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса.
1. Има ли ясно различима пътека или пирамидки от Попово езеро към връх Сиврия?
2. От връх Сиврия към връх Джано пътеката по билото ли върви или подсича от западната страна? Качвала съм Джано през Кременски езера, но след последното най малкото бяхме свили надясно, качили ръба, преминали от другата му страна и по кози пътечки до върха. Може и да сме били на пътеката Сиврия - Джано...
3. Пътеката връх Джано - Ченгечал - Демирчал - Корнишки превал какво представлява?
4. За колко време може да се мине приблизително?
5. Колко е времето приблизително за преминаване от х.Вихрен до връх Албутин по билото? Искам да спя на Загаза и не знам дали ще се вместя в светлата част на деня.
6. Има ли ясно различима пътека или пирамидки от връх Тодорка към Къркъмски чал и към езерата?
7. Време приблизително за прехода от т.6?
Няма опция за спане на палатка или чувал, само в хижи. Трябва да се вмествам в светлата част на деня. Благодаря на всички отзовали се!

Пон Юни 15, 2015 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
3.Пирамидки и синя боя-първата част е малко по нащърбена и рошава-до Ченгалчал-нататък е широко разлато било
4.Джано-Хамбарташ-2-3 часа
5.Албутин е на 30мин.от Итипица(Суходолски превал)-направи си сметката ако си минавал Вихрен -Яворов че не ти знам темпото
мисля че ще се вместиш в светлата част до Загаза,но с ранно тръгване и стегнато ходене
успех!
Вто Юни 16, 2015 9:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Не знам колко е времето от х.Вихрен до х.Яворов - не съм го минавала никога.Вмествам се във времето по пътеводител, обаче за тази отсечка го намерих като 7ч., 8ч. и 10 ч.Смятам да се изкача на Вихрен откъм Казаните.Ако приемем, че от х.Яворов до Суходолското езеро е 1ч.30м. и го изкарам от 10ч, ще се получи около 8 ч30м. за отсечката +1 час за Албутин+ 4 ч. до Загаза = ще се вместя в светлото.Остава да разбера колко стегнато ходяSmile))) Няма да бъда с тежка раница. Все пак ще трябва да мисля и резервен план - примерно спане на Яворов и на другия ден към Загаза.Благодаря много колега!Smile

Вто Юни 16, 2015 10:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Re: Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса Отговорете с цитат
Liubitel написа:
Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса.
1. Има ли ясно различима пътека или пирамидки от Попово езеро към връх Сиврия?
2. От връх Сиврия към връх Джано пътеката по билото ли върви или подсича от западната страна? Качвала съм Джано през Кременски езера, но след последното най малкото бяхме свили надясно, качили ръба, преминали от другата му страна и по кози пътечки до върха. Може и да сме били на пътеката Сиврия - Джано...
3. Пътеката връх Джано - Ченгечал - Демирчал - Корнишки превал какво представлява?
4. За колко време може да се мине приблизително?
5. Колко е времето приблизително за преминаване от х.Вихрен до връх Албутин по билото? Искам да спя на Загаза и не знам дали ще се вместя в светлата част на деня.
6. Има ли ясно различима пътека или пирамидки от връх Тодорка към Къркъмски чал и към езерата?
7. Време приблизително за прехода от т.6?
Няма опция за спане на палатка или чувал, само в хижи. Трябва да се вмествам в светлата част на деня. Благодаря на всички отзовали се!

Здрасти, ето още малко информация в допълнение на тази от колегите по-горе:

1. Пътека от добре различими пирамиди. Утъпкано няма. Проблем е да намериш началото на пътечката.
2. В началото по билото. След средата на отсечката често минава от страната на Попово езеро, избягвайки каменни блокажи. В края има нова, добре различима жълта маркировка (идва от Кременските езера) до Джано.
3. Трудно е да се нарече пътека. Държи се билото и пирамидки тук-там.
4. За около 2-2:30 часа.
5. От х. Вихрен до Суходолски превал (Итипишката премка) е около 5-6 часа. Времето може да стане разтегливо според това колко се мотаеш в снимки или минаване на по-тегавите пасажи. От Итипишката премка до Албутин е още около половин час.
6. Няма. Има някакви стари останки от пирамиди, но са изгубени в клека под Тодорин връх и няма да можеш да ги следваш. Преди Къркъмски чал е клек и може би ще ти е трудно да минеш. Ако под езерата разбираш Къркъмски - няма пътека от Къркъмски чал до Къркъмски езера. Слиза се от средата на Овчата полена, доста преди Къркъмски чал, през един улей до Голямото езеро. Слизането през този улей е специфично, особено в долната част, непосредствено над езерото, където има каменен блокаж. Там улея се разклонява на няколко ръкава и за лесно минаване се държи най-левия ръкав. Пирамиди има няколко пътьом, не подсказват как да си избираш пътя. Оттеглянето от Къркъмски езера до тунела при асфалтовия път Банско-Шилигарника или до синята марка за Демяница е изключително специфично - въртележка в клека по банскалийски рибарски пътеки.
7. Времето е приблизително 30-40 мин, стига да намериш улея и да не се объркаш в разклоненията му. Оня ден Деса беше на 5 метра зад мен в долната част и се появи на езерото 45 мин след мен - оплитайки се в разклоненията и блокажа. Оттеглянето от езерата до горните две крайни точки може да ви отнеме между 2 часа и 1 ден, ако се объркате в клека.

Вто Юни 16, 2015 12:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Liubitel

Dido благодаря! Не знам къде съм гледала вече, но моята новичка карта на Пирин е в едни саморъчно начертани пътеки и на някоя карта съм видяла, че има пътека като слънце от Тодорка до Къркъмски чал, преминаваща през Върлата скала и излизаща на магистралната пътека -синя марка близо до Дамянишки скок, и съм си начертала. Значи ще си карам магистрално.Последният ден ще съм натрупала бая умора и не ми се ще да се губя и намирам точно тогава.

Вто Юни 16, 2015 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Liubitel написа:
Dido благодаря! Не знам къде съм гледала вече, но моята новичка карта на Пирин е в едни саморъчно начертани пътеки и на някоя карта съм видяла, че има пътека като слънце от Тодорка до Къркъмски чал, преминаваща през Върлата скала и излизаща на магистралната пътека -синя марка близо до Дамянишки скок, и съм си начертала. Значи ще си карам магистрално.Последният ден ще съм натрупала бая умора и не ми се ще да се губя и намирам точно тогава.
Off Topic
Моме, тури си у смартфоньо за секи случай навигация с BGMountains у ню.
- http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4782 или
- http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=8733

Вто Юни 16, 2015 10:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iavkata

Местожителство: Sofia

Аз съм се качвал на рида Джангалица и след това на Сиврия от Поповото езеро. Не намерих пътека,и затова някъде от средата на източния край на езерото хванах направо нагоре по сипея. Доста е стръмно,но за около 50 минути издрапах до билото,малко вдясно от върха.
Сря Юни 17, 2015 12:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Liubitel

Ристо нямам такава модерна джаджаSmile)))
Към колегата iavkata - по някаква онлайн карта на Пирин дават, че има пътека от южната страна на Попово езеро, но най-добре да се доверим на ходили там.
Намерих картата - http://picbg.net/pic.php?u=17442KE9Za&i=324899&file=.jpg

Сря Юни 17, 2015 6:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Правя си вариант "Б" за маршрута х.Вихрен - в.Вихрен в.Албутин - х.Загаза. Ако видя че няма да успея да стигна до Загаза по светло и спя на х.Яворов, смятам на другия ден да отида до Даутов връх. Ще имам половин ден да се рея из района предвид че от Албутин до Загаза ми е 4 часа. И така:
1. Колко приблизително е времето от х.Яворов до Даутов връх, като се има предвид че ще мина през Ушиците и Даутово езеро?
2. Колко приблизително е времето от Даутов връх до Албутин?
Само ме притеснява намирането на пътеката към Даутовото езеро идвайки от Ушиците, но трябва да има и тръпкаSmile

Чет Юни 18, 2015 10:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Албутин-х. Загаза е 4 часа само ако ходиш на ръце. Слиза се за около час и половина.

Чет Юни 18, 2015 10:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Liubitel

Така ли? Хм...ами значи няма от какво да се притеснявам Very Happy А има ли пътека до връх Окаден, ако си на пътеката Судохолски превал - х.Яворов? Маршрутът ми е почти готов, остава и времето да е хубавоSmile

Чет Юни 18, 2015 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Liubitel написа:
Правя си вариант "Б" за маршрута х.Вихрен - в.Вихрен в.Албутин - х.Загаза. Ако видя че няма да успея да стигна до Загаза по светло и спя на х.Яворов, смятам на другия ден да отида до Даутов връх. Ще имам половин ден да се рея из района предвид че от Албутин до Загаза ми е 4 часа. И така:
1. Колко приблизително е времето от х.Яворов до Даутов връх, като се има предвид че ще мина през Ушиците и Даутово езеро?
2. Колко приблизително е времето от Даутов връх до Албутин?
Само ме притеснява намирането на пътеката към Даутовото езеро идвайки от Ушиците, но трябва да има и тръпкаSmile

Има табелка за отклонението на пътечката-някой(мисля че speedy) я беше снимал даже в някоя от темите....времето-приблизително 2-2.30ч.
от Даутов към Албутин има едни "жандарми",които трябва да се преминават с малко по-голямо вниманиеWink времето-пак около 2-2.30ч.
Значи ние сме го правили така-х.Яворов-Итипица-Албутин-Даутов и обядвахме на езерото.
Нед Юни 21, 2015 8:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rich

Местожителство: Кюстендил

А защо за Даутово езеро и върха ще минаваш през Ушиците?
Нед Юни 21, 2015 6:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Пътеката от х.Яворов нали стига до Ушиците или поне ги приближава и оттам вече има разклонение вляво към Даутово езеро.На връщане ще мина по билото.Така не повтарям и след като имам време, нека да поразгледам района и отдолу нагоре и отгоре надолуSmile

Нед Юни 21, 2015 10:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Liubitel написа:
Пътеката от х.Яворов нали стига до Ушиците или поне ги приближава и оттам вече има разклонение вляво към Даутово езеро.На връщане ще мина по билото.Така не повтарям и след като имам време, нека да поразгледам района и отдолу нагоре и отгоре надолуSmile

Може да се изкачи и по ручея, който се спуска от Даутовото езеро към пътеката Яворов-Предела с червената маркировка. Когато минавахме оттам (идвайки откъм Предела) си спомних за "Денят на трифидите", а пък и на всичкото отгоре езерото ни посрещна почти пресъхнало на 22.08.2009 г. Последните метри преди езерото по този маршрут изглеждат така:

Беше едно от най-кошмарните изкачвания -- жега, задух, влага, бодлива и жилеща растителност до раменете, насекоми всякакви, с тежки раници, палатка и всичко останало, на път от Говедарци към Гръцко. Пътеката, за която иде реч се вижда добре тук. Oттам нататък по билата е песен. Доколкото съм чувал пътеката през Ушиците е за предпочитане, макар и да удължава пътя, ако идваме откъм Яворов. В онези години обаче тя май все още не беше добре разчистена и маркирана.
Нед Юни 21, 2015 11:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.