Автор |
Съобщение |
Liubitel
|
Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса |
|
Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса.
1. Има ли ясно различима пътека или пирамидки от Попово езеро към връх Сиврия?
2. От връх Сиврия към връх Джано пътеката по билото ли върви или подсича от западната страна? Качвала съм Джано през Кременски езера, но след последното най малкото бяхме свили надясно, качили ръба, преминали от другата му страна и по кози пътечки до върха. Може и да сме били на пътеката Сиврия - Джано...
3. Пътеката връх Джано - Ченгечал - Демирчал - Корнишки превал какво представлява?
4. За колко време може да се мине приблизително?
5. Колко е времето приблизително за преминаване от х.Вихрен до връх Албутин по билото? Искам да спя на Загаза и не знам дали ще се вместя в светлата част на деня.
6. Има ли ясно различима пътека или пирамидки от връх Тодорка към Къркъмски чал и към езерата?
7. Време приблизително за прехода от т.6?
Няма опция за спане на палатка или чувал, само в хижи. Трябва да се вмествам в светлата част на деня. Благодаря на всички отзовали се!
_________________ Всичко е възможно. |
|
|
Пон Юни 15, 2015 5:53 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
3.Пирамидки и синя боя-първата част е малко по нащърбена и рошава-до Ченгалчал-нататък е широко разлато било
4.Джано-Хамбарташ-2-3 часа
5.Албутин е на 30мин.от Итипица(Суходолски превал)-направи си сметката ако си минавал Вихрен -Яворов че не ти знам темпото
мисля че ще се вместиш в светлата част до Загаза,но с ранно тръгване и стегнато ходене
успех!
|
|
|
Вто Юни 16, 2015 9:29 am |
|
|
Liubitel
|
|
|
Не знам колко е времето от х.Вихрен до х.Яворов - не съм го минавала никога.Вмествам се във времето по пътеводител, обаче за тази отсечка го намерих като 7ч., 8ч. и 10 ч.Смятам да се изкача на Вихрен откъм Казаните.Ако приемем, че от х.Яворов до Суходолското езеро е 1ч.30м. и го изкарам от 10ч, ще се получи около 8 ч30м. за отсечката +1 час за Албутин+ 4 ч. до Загаза = ще се вместя в светлото.Остава да разбера колко стегнато ходя))) Няма да бъда с тежка раница. Все пак ще трябва да мисля и резервен план - примерно спане на Яворов и на другия ден към Загаза.Благодаря много колега!
|
|
Вто Юни 16, 2015 10:33 am |
|
|
dido
|
|
Re: Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса |
|
|
|
Правя си маршрут за Пирин и имам няколко въпроса.
1. Има ли ясно различима пътека или пирамидки от Попово езеро към връх Сиврия?
2. От връх Сиврия към връх Джано пътеката по билото ли върви или подсича от западната страна? Качвала съм Джано през Кременски езера, но след последното най малкото бяхме свили надясно, качили ръба, преминали от другата му страна и по кози пътечки до върха. Може и да сме били на пътеката Сиврия - Джано...
3. Пътеката връх Джано - Ченгечал - Демирчал - Корнишки превал какво представлява?
4. За колко време може да се мине приблизително?
5. Колко е времето приблизително за преминаване от х.Вихрен до връх Албутин по билото? Искам да спя на Загаза и не знам дали ще се вместя в светлата част на деня.
6. Има ли ясно различима пътека или пирамидки от връх Тодорка към Къркъмски чал и към езерата?
7. Време приблизително за прехода от т.6?
Няма опция за спане на палатка или чувал, само в хижи. Трябва да се вмествам в светлата част на деня. Благодаря на всички отзовали се! |
Здрасти, ето още малко информация в допълнение на тази от колегите по-горе:
1. Пътека от добре различими пирамиди. Утъпкано няма. Проблем е да намериш началото на пътечката.
2. В началото по билото. След средата на отсечката често минава от страната на Попово езеро, избягвайки каменни блокажи. В края има нова, добре различима жълта маркировка (идва от Кременските езера) до Джано.
3. Трудно е да се нарече пътека. Държи се билото и пирамидки тук-там.
4. За около 2-2:30 часа.
5. От х. Вихрен до Суходолски превал (Итипишката премка) е около 5-6 часа. Времето може да стане разтегливо според това колко се мотаеш в снимки или минаване на по-тегавите пасажи. От Итипишката премка до Албутин е още около половин час.
6. Няма. Има някакви стари останки от пирамиди, но са изгубени в клека под Тодорин връх и няма да можеш да ги следваш. Преди Къркъмски чал е клек и може би ще ти е трудно да минеш. Ако под езерата разбираш Къркъмски - няма пътека от Къркъмски чал до Къркъмски езера. Слиза се от средата на Овчата полена, доста преди Къркъмски чал, през един улей до Голямото езеро. Слизането през този улей е специфично, особено в долната част, непосредствено над езерото, където има каменен блокаж. Там улея се разклонява на няколко ръкава и за лесно минаване се държи най-левия ръкав. Пирамиди има няколко пътьом, не подсказват как да си избираш пътя. Оттеглянето от Къркъмски езера до тунела при асфалтовия път Банско-Шилигарника или до синята марка за Демяница е изключително специфично - въртележка в клека по банскалийски рибарски пътеки.
7. Времето е приблизително 30-40 мин, стига да намериш улея и да не се объркаш в разклоненията му. Оня ден Деса беше на 5 метра зад мен в долната част и се появи на езерото 45 мин след мен - оплитайки се в разклоненията и блокажа. Оттеглянето от езерата до горните две крайни точки може да ви отнеме между 2 часа и 1 ден, ако се объркате в клека.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Вто Юни 16, 2015 12:42 pm |
|
|
Liubitel
|
|
|
Dido благодаря! Не знам къде съм гледала вече, но моята новичка карта на Пирин е в едни саморъчно начертани пътеки и на някоя карта съм видяла, че има пътека като слънце от Тодорка до Къркъмски чал, преминаваща през Върлата скала и излизаща на магистралната пътека -синя марка близо до Дамянишки скок, и съм си начертала. Значи ще си карам магистрално.Последният ден ще съм натрупала бая умора и не ми се ще да се губя и намирам точно тогава.
|
|
Вто Юни 16, 2015 9:35 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4318 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
|
|
Dido благодаря! Не знам къде съм гледала вече, но моята новичка карта на Пирин е в едни саморъчно начертани пътеки и на някоя карта съм видяла, че има пътека като слънце от Тодорка до Къркъмски чал, преминаваща през Върлата скала и излизаща на магистралната пътека -синя марка близо до Дамянишки скок, и съм си начертала. Значи ще си карам магистрално.Последният ден ще съм натрупала бая умора и не ми се ще да се губя и намирам точно тогава. |
Моме, тури си у смартфоньо за секи случай навигация с BGMountains у ню.
- http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4782 или
- http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=8733
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Вто Юни 16, 2015 10:34 pm |
|
|
iavkata
|
|
|
Аз съм се качвал на рида Джангалица и след това на Сиврия от Поповото езеро. Не намерих пътека,и затова някъде от средата на източния край на езерото хванах направо нагоре по сипея. Доста е стръмно,но за около 50 минути издрапах до билото,малко вдясно от върха.
|
|
|
Сря Юни 17, 2015 12:04 am |
|
|
Liubitel
|
|
|
Ристо нямам такава модерна джаджа)))
Към колегата iavkata - по някаква онлайн карта на Пирин дават, че има пътека от южната страна на Попово езеро, но най-добре да се доверим на ходили там.
Намерих картата - http://picbg.net/pic.php?u=17442KE9Za&i=324899&file=.jpg
|
|
Сря Юни 17, 2015 6:28 am |
|
|
Liubitel
|
|
|
Правя си вариант "Б" за маршрута х.Вихрен - в.Вихрен в.Албутин - х.Загаза. Ако видя че няма да успея да стигна до Загаза по светло и спя на х.Яворов, смятам на другия ден да отида до Даутов връх. Ще имам половин ден да се рея из района предвид че от Албутин до Загаза ми е 4 часа. И така:
1. Колко приблизително е времето от х.Яворов до Даутов връх, като се има предвид че ще мина през Ушиците и Даутово езеро?
2. Колко приблизително е времето от Даутов връх до Албутин?
Само ме притеснява намирането на пътеката към Даутовото езеро идвайки от Ушиците, но трябва да има и тръпка
|
|
Чет Юни 18, 2015 10:31 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Албутин-х. Загаза е 4 часа само ако ходиш на ръце. Слиза се за около час и половина.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Чет Юни 18, 2015 10:46 am |
|
|
Liubitel
|
|
|
Така ли? Хм...ами значи няма от какво да се притеснявам А има ли пътека до връх Окаден, ако си на пътеката Судохолски превал - х.Яворов? Маршрутът ми е почти готов, остава и времето да е хубаво
|
|
Чет Юни 18, 2015 10:53 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
|
|
Правя си вариант "Б" за маршрута х.Вихрен - в.Вихрен в.Албутин - х.Загаза. Ако видя че няма да успея да стигна до Загаза по светло и спя на х.Яворов, смятам на другия ден да отида до Даутов връх. Ще имам половин ден да се рея из района предвид че от Албутин до Загаза ми е 4 часа. И така:
1. Колко приблизително е времето от х.Яворов до Даутов връх, като се има предвид че ще мина през Ушиците и Даутово езеро?
2. Колко приблизително е времето от Даутов връх до Албутин?
Само ме притеснява намирането на пътеката към Даутовото езеро идвайки от Ушиците, но трябва да има и тръпка |
Има табелка за отклонението на пътечката-някой(мисля че speedy) я беше снимал даже в някоя от темите....времето-приблизително 2-2.30ч.
от Даутов към Албутин има едни "жандарми",които трябва да се преминават с малко по-голямо внимание времето-пак около 2-2.30ч.
Значи ние сме го правили така-х.Яворов-Итипица-Албутин-Даутов и обядвахме на езерото.
|
|
|
Нед Юни 21, 2015 8:26 am |
|
|
Rich
|
|
|
А защо за Даутово езеро и върха ще минаваш през Ушиците?
|
|
|
Нед Юни 21, 2015 6:28 pm |
|
|
Liubitel
|
|
|
Пътеката от х.Яворов нали стига до Ушиците или поне ги приближава и оттам вече има разклонение вляво към Даутово езеро.На връщане ще мина по билото.Така не повтарям и след като имам време, нека да поразгледам района и отдолу нагоре и отгоре надолу
|
|
Нед Юни 21, 2015 10:47 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5847 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
Пътеката от х.Яворов нали стига до Ушиците или поне ги приближава и оттам вече има разклонение вляво към Даутово езеро.На връщане ще мина по билото.Така не повтарям и след като имам време, нека да поразгледам района и отдолу нагоре и отгоре надолу |
Може да се изкачи и по ручея, който се спуска от Даутовото езеро към пътеката Яворов-Предела с червената маркировка. Когато минавахме оттам (идвайки откъм Предела) си спомних за "Денят на трифидите", а пък и на всичкото отгоре езерото ни посрещна почти пресъхнало на 22.08.2009 г. Последните метри преди езерото по този маршрут изглеждат така:
Беше едно от най-кошмарните изкачвания -- жега, задух, влага, бодлива и жилеща растителност до раменете, насекоми всякакви, с тежки раници, палатка и всичко останало, на път от Говедарци към Гръцко. Пътеката, за която иде реч се вижда добре тук. Oттам нататък по билата е песен. Доколкото съм чувал пътеката през Ушиците е за предпочитане, макар и да удължава пътя, ако идваме откъм Яворов. В онези години обаче тя май все още не беше добре разчистена и маркирана.
|
|
|
Нед Юни 21, 2015 11:59 pm |
|
|
|