От х.Гургулица до Язовира, къде е лятото?
В петък 27.06 вече не можех да чакам поредните обещания за хубаво време и тръгнах сам. Тези почти два месеца дъжд идват вече много. Живял съм три години в далечния изток, изкарал съм поне 7-8 тайфуна, но стига вече, април да е по-хубав от юни, не ми се струва нормално. Тръгнах сам с влака, а останалите мързеланковци от язовира в събота. Ми то със влака си било много хубаво, разглезихме се с тия коли. На гарата Ангел ме чакаше и бързо ме качи до Гургулица. Тръгнах нагоре и почна леко да ръси, ни дъжд ни риба. Раницата тежка не се подига, яденье, пиенье. До заслона си имах спътници, горе хапнахме и се разделихме, те към Плевнята, аз по пътя към кантон Крайна. Времето се развали тотално, мъглата падна и забули почти всичко. Ту слагаш дъждобран, ту го сваляш,кофти малко. Има някои работи за оправяне в картата на БгМ в района. Първо, за заслона който е именован като Помочена поляна, местните имат малко по-друго мнение. Всички му казват Левия(о) дол(дере), някъде е записан и като Лева река, но по принцип местността Помочена поляна се намира на около 300-400м от заслона в посока язовира по пътя.
Другото което се вгледах е че, в посока кантон Крайна и леко на юг е даден друг заслон като Лявото дере. Там такова животно нема, вероятно става въпрос за заслон Писан камък(камик), който се намира обаче точно в обратна посока на 10-15 мин. от Левио дол (Помоч. поляна) по каскадният път за язовира. Съжалявам само, че забравих да маркирам мястото на кантон Крайна на трака, това е възлово място, всъщност там свършва и пътя. Точно там на лек десен завой в посока от кантона тръгва в ляво, и пътеката през гората по долината на река Крайна. Обещават до септември да я разчистят, макар че и сега минават, особено докато не се е било раззеленило.
От кантона тръгнах по Змийската пътека да излизам от циркуса Кутлините. Прочистена, макар и не много широка, маркирана, нема такъв кеф, направо джунгла, истинска пътека. Още есента беше готова, но сега и дойде времето. От тревата в началото и нагоре покрай клека станах чисто мокър, и зимата не съм бил така подгизнал. Пътеката се качва почти на кота мисля 2140м, и започва стръмно да слиза към Оджовица. И за да не кажете пак, че плашим хората с това онова, съм снимал некои работи, за да е ясно, че някои горски обитатели немат никакво уважение към туристическата маркировка и направо я унищожават. Местото е такова, че ако се срещнем на това място, освен да се целунем, просто не виждам как ще се разминем, не става да дръпаш и нодзе у клеко. Слязох до Оджовица и изненада, не мога да мина реката. Направо я преджапах, и без това бях мокър, нагоре до хижата стандартно времето мъгла, нищо се не вижда. Пуснал съм тука за този първи ден трак, дано да е наред и работи, че ми е за първи път и никак не съм вещ в тези работи. Качването ми отне около 7.30 мин. с почивките, но не съм спрял gps-a, и затова дава 12 часа, това е с времето в хижата. Иначе вечерта изкарахме добре с Жорката на хижата. На другия ден сутринта качих Равни чал по зимната и слязох през премката, ни гледки, мъгли. Не се вижда нищо нито към Сивричал, ни към Ибър. Ходеше ми се и до Ибър, но се отказах. Следобяд дойде народа от язовира и до вечерта времето започна да отстъпва. Какво е вечер без огън, това е бил първият огън за тая година, каза Жоре !
А в неделя еха, едно време баш като за изпроводяк. Качихме се и на Белмекен, че два дена ни омръзна мъглата и дъжда. Показа се всичко, което се криеше предния ден. Имам доста снимки, ще гледам да ги понадпиша при възможност.
Последната промяна е направена от iozkan на Вто Юли 08, 2014 1:41 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Юли 01, 2014 12:22 am
Antoon
Как са ми познати тези "Радини вълнения" по пътеката от кантон Крайна. Акитата бяха пълни с малинови семки и доста пресни. А тази пътека е като тунел - няма мърдане в страни. Надувах така свирката, та се е чувало чак до язовира сигурно. После хижарят на Белмекен ми каза да се не плаша, мечката била малка. Малка, малка, колко да е малка - стотина килца. Струва ми се, че стигат при фронтална среща.
Вто Юли 01, 2014 8:55 am
iozkan
Не съм се сетил да свиря изобщо , понякога си говоря сам, но след като се завираме там, дето никой не ни праща. А Гошето на хижата ги познава и по име даже
Вто Юли 01, 2014 10:28 am
tortomanin
Тоя край на Рила винаги е бил лошо картографиран. И аз съм имал проблеми при първото слизане от Белмекен към Костенец.
Вто Юли 01, 2014 10:53 am
dido
tortomanin написа:
Тоя край на Рила винаги е бил лошо картографиран. И аз съм имал проблеми при първото слизане от Белмекен към Костенец.
Звучи доста предизвикателно за нас това; не е като да не си прав де
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 01, 2014 12:41 pm
Todor
Потвърждавам за дребна мечка в района. Същите купчинки, леко размити от съботния дъжд, видяхме в долната част на пътеката за Костенец, непосредствено преди да излезе на пътя за Кантона по течението на р.Чавча в неделя. Миналата година по това време много по-големи имаше в близост до кантона. Сега от Заврачица за Костенец не минахме от там, а покрай Севри, Равни и хижа Белмекен, че знам как се гази реката в това време на годината....
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети