ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
От х.Гургулица до Язовира, къде е лятото?

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
От х.Гургулица до Язовира, къде е лятото?
Автор Съобщение
iozkan

Местожителство: София

Мнение От х.Гургулица до Язовира, къде е лятото? Отговорете с цитат
В петък 27.06 вече не можех да чакам поредните обещания за хубаво време и тръгнах сам. Тези почти два месеца дъжд идват вече много. Живял съм три години в далечния изток, изкарал съм поне 7-8 тайфуна, но стига вече, април да е по-хубав от юни, не ми се струва нормално. Тръгнах сам с влака, а останалите мързеланковци от язовира в събота. Ми то със влака си било много хубаво, разглезихме се с тия коли. На гарата Ангел ме чакаше и бързо ме качи до Гургулица. Тръгнах нагоре и почна леко да ръси, ни дъжд ни риба. Раницата тежка не се подига, яденье, пиенье. До заслона си имах спътници, горе хапнахме и се разделихме, те към Плевнята, аз по пътя към кантон Крайна. Времето се развали тотално, мъглата падна и забули почти всичко. Ту слагаш дъждобран, ту го сваляш,кофти малко. Има някои работи за оправяне в картата на БгМ в района. Първо, за заслона който е именован като Помочена поляна, местните имат малко по-друго мнение. Всички му казват Левия(о) дол(дере), някъде е записан и като Лева река, но по принцип местността Помочена поляна се намира на около 300-400м от заслона в посока язовира по пътя.
Другото което се вгледах е че, в посока кантон Крайна и леко на юг е даден друг заслон като Лявото дере. Там такова животно нема, вероятно става въпрос за заслон Писан камък(камик), който се намира обаче точно в обратна посока на 10-15 мин. от Левио дол (Помоч. поляна) по каскадният път за язовира. Съжалявам само, че забравих да маркирам мястото на кантон Крайна на трака, това е възлово място, всъщност там свършва и пътя. Точно там на лек десен завой в посока от кантона тръгва в ляво, и пътеката през гората по долината на река Крайна. Обещават до септември да я разчистят, макар че и сега минават, особено докато не се е било раззеленило.
От кантона тръгнах по Змийската пътека да излизам от циркуса Кутлините. Прочистена, макар и не много широка, маркирана, нема такъв кеф, направо джунгла, истинска пътека. Още есента беше готова, но сега и дойде времето. От тревата в началото и нагоре покрай клека станах чисто мокър, и зимата не съм бил така подгизнал. Пътеката се качва почти на кота мисля 2140м, и започва стръмно да слиза към Оджовица. И за да не кажете пак, че плашим хората с това онова, съм снимал некои работи, за да е ясно, че някои горски обитатели немат никакво уважение към туристическата маркировка и направо я унищожават. Местото е такова, че ако се срещнем на това място, освен да се целунем, просто не виждам как ще се разминем, не става да дръпаш и нодзе у клеко. Слязох до Оджовица и изненада, не мога да мина реката. Направо я преджапах, и без това бях мокър, нагоре до хижата стандартно времето мъгла, нищо се не вижда. Пуснал съм тука за този първи ден трак, дано да е наред и работи, че ми е за първи път и никак не съм вещ в тези работи. Качването ми отне около 7.30 мин. с почивките, но не съм спрял gps-a, и затова дава 12 часа, това е с времето в хижата. Иначе вечерта изкарахме добре с Жорката на хижата. На другия ден сутринта качих Равни чал по зимната и слязох през премката, ни гледки, мъгли. Не се вижда нищо нито към Сивричал, ни към Ибър. Ходеше ми се и до Ибър, но се отказах. Следобяд дойде народа от язовира и до вечерта времето започна да отстъпва. Какво е вечер без огън, това е бил първият огън за тая година, каза Жоре !
А в неделя еха, едно време баш като за изпроводяк. Качихме се и на Белмекен, че два дена ни омръзна мъглата и дъжда. Показа се всичко, което се криеше предния ден. Имам доста снимки, ще гледам да ги понадпиша при възможност.

снимки :
http://iozkan.snimka.bg/mountain/h-gurgulica-z-leviya-dol-k-krayina-zmiyiskata-p-teka-h-belmeken-ravni-chal-premkata-h-belmeken-belmeken-kontra-stenata-na-belmeken-27-29-06-2014.825572.33523943

трак, ако работи Laughing
http://dox.bg/files/dw?a=2bc89bd038

Последната промяна е направена от iozkan на Вто Юли 08, 2014 1:41 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Юли 01, 2014 12:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Мнение Отговорете с цитат
Как са ми познати тези "Радини вълнения" по пътеката от кантон Крайна. Акитата бяха пълни с малинови семки и доста пресни. А тази пътека е като тунел - няма мърдане в страни. Надувах така свирката, та се е чувало чак до язовира сигурно. После хижарят на Белмекен ми каза да се не плаша, мечката била малка. Малка, малка, колко да е малка - стотина килца. Струва ми се, че стигат при фронтална среща.
Вто Юли 01, 2014 8:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Местожителство: София

Не съм се сетил да свиря изобщо Laughing , понякога си говоря сам, но след като се завираме там, дето никой не ни праща. А Гошето на хижата ги познава и по име даже Laughing
Вто Юли 01, 2014 10:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Тоя край на Рила винаги е бил лошо картографиран. И аз съм имал проблеми при първото слизане от Белмекен към Костенец.
Вто Юли 01, 2014 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido

tortomanin написа:
Тоя край на Рила винаги е бил лошо картографиран. И аз съм имал проблеми при първото слизане от Белмекен към Костенец.

Звучи доста предизвикателно за нас това; не е като да не си прав де Very Happy

Вто Юли 01, 2014 12:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Todor

Потвърждавам за дребна мечка в района. Същите купчинки, леко размити от съботния дъжд, видяхме в долната част на пътеката за Костенец, непосредствено преди да излезе на пътя за Кантона по течението на р.Чавча в неделя. Миналата година по това време много по-големи имаше в близост до кантона. Сега от Заврачица за Костенец не минахме от там, а покрай Севри, Равни и хижа Белмекен, че знам как се гази реката в това време на годината.... Smile
Сря Юли 02, 2014 10:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.