Темата е интересна, чудя се дали да не пусна и моята снимка тук (от в. Ботев на юг) ...
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Дек 05, 2008 12:27 am
irina
Пускай, аз не мога да се ориентирам, но с голям интерес следя диспута в съседния форум
Пет Дек 05, 2008 1:15 am
dido
ОК. Темата на planinar определено беше брилянтно решение, имаше и доста продължения надолу. Загадките определено са предизвикателство, ето още една:
По-долу е снимката (цъкни за оригиналния размер).
Жокерите:
- снимано е от в. Ботев, на юг.
- на голямата снимка може да се различи в. Снежанка с кулата - лявата част на кадъра
- снимано е с фотоапарат canon 350 D
- обективът е твърд 100 мм макро на канон (спецификациите му могат да се намерят в сайта на canon)
- снимката е оригинал - няма промяна на размера
Въпросът е - да се идентифицират връхчетата в дясната част на кадъра ...
Последните жокери за вида на фотото и обектива не са случайни ...
О, аз също не знех кое какво е. На база жокерите обаче и с една добра подробна карта можеш да разбереш ...
Човек - аз в казармата бях артилерист-разузнавач. Обаче работехме с ПАБ 2А, не с CANON... И мерните ни единици не бяха милиметри или градуси, радиани, а ГРАД-ове...
Вкарваш ме в задача за Олимпиада по физика...
Поне като е в раздел "Родопи" - връхчетата в тази планина ли са?
Евентуално да почнем от някъде?
на оказаното място трябва да са върховете Перелик, Снежник.. като визирам върховете, които са над мъглата... те там трябва да са над 2000 м. . абе може и Персенк - малък и голям да се намират пред Перелик....
Пет Дек 05, 2008 4:12 pm
dido
Върховете могат да бъдат разгадани кои са само с наличните данни, които съм дал по-горе. Аз лично не познавама ама хич района отсреща ...
Обърнете внимание на следните репери - т.е. от тях трябва да почнете:
1. Вижда се кулата на в. Снежанка
2. Снимано е от в. Ботев (азимута е ясен)
Още жокери - смятайте ъгли (инфото за фотоапарата )...
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Дек 05, 2008 5:07 pm
Kat
е, не може така.. оня район да не ти е ясен, пък да даваш гатанки..
Кажи поне, че знаеш кои са върховете....
аз от такива сметки, каквито искаш да правим, много не разбирам, и не знам какво значение има инфото, че е снимано с 350D? виж, обектива май повече информация ми носи, т.е че няма голям ъгъл на снимане, т.е. снимания район е малък, и същевремно малко по-голям, защото разтоянието си казва думата.
Съм на мнение, че се виждат върховете Персенк и по-надясно Снежник/ или Карлъка го пишат/
За момента нямам достатъчно подробна карта, само главни върхове намерих
Да?Не?
Пет Дек 05, 2008 5:33 pm
dido
Kat написа:
аз от такива сметки, каквито искаш да правим, много не разбирам, и не знам какво значение има инфото, че е снимано с 350D? виж, обектива май повече информация ми носи, т.е че няма голям ъгъл на снимане, т.е. снимания район е малък, и същевремно малко по-голям, защото разтоянието си казва думата.
Съм на мнение, че се виждат върховете Персенк и по-надясно Снежник/ или Карлъка го пишат/
Да?Не?
Хехе не ми е ясен, но има лек начин да се разбере кой връх кой е. Чисто геометрично, върху карта ... Посоката с обектива ти е добра, задълбай още ... Има значение и апарата, т.е. цялата оптична система ...
П.П - методът, който имам предвид, е доста универсален - позволява да се определи обекта върху всяка една снимка, стига да да имаше известни следните неща - позиция на снимащия, на снимката да има поне 1 познат обект, и да са известни параметрите на фотото - оптичната система ... Напънете се, имам да давам още жокери ако се закучи работата...
Баташки Снежник вляво и Голяма Сюткя в дясно на масивчето...
Ицо, туй е вярно, ако говориш за снимката ми с Боздаг
Пет Дек 05, 2008 7:41 pm
Avi
dido написа:
Kat написа:
Да?Не?
Хехе не ми е ясен, но има лек начин да се разбере кой връх кой е. Чисто геометрично, върху карта ... Посоката с обектива ти е добра, задълбай още ... Има значение и апарата, т.е. цялата оптична система ...
П.П - методът, който имам предвид, е доста универсален - позволява да се определи обекта върху всяка една снимка, стига да да имаше известни следните неща - позиция на снимащия, на снимката да има поне 1 познат обект, и да са известни параметрите на фотото - оптичната система ... Напънете се, имам да давам още жокери ако се закучи работата...
макро стотицата има 24 градуса ъглово поле при "фул фрейм". 350д е с матрица с кроп фактор 1.6 (май?), демек зрителния ъгъл с толкоз по-малък
от тук натам математиците да смятат на картите кво има около снежанка в тоя ъглов обхват
Последната промяна е направена от Avi на Пет Дек 05, 2008 7:56 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Дек 05, 2008 7:53 pm
planinar
Държиш ме, Дидо в напрежение, не казваш отговора
В дясно от Снежанка е понижението при Стойките - Широка лъка.
После Кожуятак.
Следва Пелелик и Карлък(Широколъшки снежник, Шилестата чука, Голям Снежник, Орфей - все на тоя връх имена).
След 2 по-малки връхчета идва рида Мурсалица, който се спуска към Девин.
Дясното възвишение е Персенк.
Най-в дясно Модър е отрязян.
Малко ми е необичайна тази гледна точка на планината и вероятно нещо съм объркал
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети