Един поглед от Погледец
Мястото, към което изпитвам най-силна носталгия, е там – „в дебрите на Рила”.
Още с навлизането в долината на Рилска река с ония отвесни скатове от двете й страни, започва да ме обзема някакво особено усещане, а с разкриването на внушителните скалните зъбери отляво след Рилския манастир, мощните плещи на Водния чал, красавицата Йосифица, Джендема и пленителните ледникови езерца, даващи начало на същата тази река, възхищението и омаята се засилват до екстаз.
Изобщо, тая централната част на Рила има някаква много голяма притегателна сила за мен…
А събота – 09.11.2013 г. - беше невероятен ден, такава видимост се случва рядко.
Всъщност в началото бяха мъгли, но към обяд, когато успяхме да се занесем дотам, започнаха да се вдигат и стана интересно:
Нагоре вече беше толкова ясно, че погледът опираше чак в планините на съседките. И да – Погледец си заслужава името!
Просто не ми се тръгваше оттам, използвах всеки момент да се помотвам, взирайки се околовръст, докато слънцето не взе да залязва, а с тоя къс ден - това се случва много бързо. Тишина, безвремие и простор!
Не ми се прибираше, ама изобщо не ми се прибираше, а трябваше...
Това на заден план (на снимката долу) го оприличихме на Боздаг, а това - на Родопите. Дали сме се ориентирали правилно?
Последната промяна е направена от Petya на Чет Ное 14, 2013 4:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Ное 14, 2013 12:38 pm
Todor
Страхотно! Върна ме там.
Ние предната седмица /на 1-3.11/ бяхме по Скакавците и спахме в същия район на Маринковица. Ама мечки не идваха /сигурно силно съм хъркал /
Чет Ное 14, 2013 12:54 pm
iozkan
Браво! Направо ви завидях! Защо не снимате повече? За какво ги носите тия фотоапарати ? Снимки през средата на ноември от Погледец не се виждат всеки ден.
Чет Ное 14, 2013 3:28 pm
ivjordan
^А, то има 250 снимки, ама не всички са за пред хора.
Е , поне стотина може би има за пред хора ? Да се полюбуваме и ние на прекрасни есенно-зимни пейзажи от района !
Чет Ное 14, 2013 8:41 pm
Вардаров
Поздравления...бях там септември месец!Катеренето на Мариконвица си заслужава,както и спускането до черното езеро под върха-да сръбнеш водица и пак нагоре(или надолу) !Специални благодарности на Ристо Туристо,че ме посъветва да тръгна през маринковица за Погледец,колебаех се дали да не мина по Долна лева река от мала черква,но той ме разубеди
Поздравления за излета
Чет Ное 14, 2013 10:20 pm
Petya
dobrifin написа:
ivjordan написа:
Е , поне стотина може би има за пред хора ? Да се полюбуваме и ние на прекрасни есенно-зимни пейзажи от района !
Хаха, той Иван говори така, щото апарата цял ден беше в мое владение
В интерес на истината бях избрала повече, но после ги позатрих, защото:
Първо, доста от тях бяха подобни, снимани в една и съща посока, а някак си мисля, че разглеждането на почти еднакви снимки би било досадно... и
Второ, с ясното съзнание съм, че не притежавам фотографски умения, снимките са просто документални и предполагам, че за повечето не представляват интерес...
Уникалното в случая беше добрата видимост – затова реших да пусна тема - ако евентуално някой го интересува какво се вижда в далечината от върха, макар че с китовия буркан и за това не стават снимките...
п.п. Тодоре, кажи нещо повече за ходенето Ви до Скакавците, а ако може и да покажеш някоя снимка.
Пет Ное 15, 2013 10:50 am
Todor
То нашите снимки въобще са правени с едно апаратче дето няма обектив ама е здраво и подводно, т.ч. не са много за гледане ама съм ги сложил във ФБ.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети