Моля, за инфо относно маршрута от заглавието! Нямам никакъв опит в Рила. Интересува ме времето на прехода при сухо време и липса на сняг. Планирам ходенето за този уикенд-очаква се слънчево и топло време.Гледам камерата от хижа Рилски Езера-няма сняг. Тръгването ще е от разклона за хижа Вада. При нормално темпо ще се вместя ли в светлата част на дена?
Чет Ное 07, 2013 9:48 am
Todor
Маршрутът е ясен и добре маркиран. Въпреки, че е стръмно ако до 11ч. си тръгнал и не се размотаваш - до тъмно ще си стигнал. Вода има в близост до заслон Кире Чугуно. Малко преди това започва колова маркировка. По този маршрут /до раздела/ коловете в горната си част са боядисани с бяла боя - предполагам светлоотразителна, че да се виждат нощем. Като минавахме през юли, на Раздела при камбаните май имаше неправилно поставени табелки, но там е ясно - продължаваш надолу по коловата маркировка. Хижата е съвсем близо. Малко преди да стигнеш Раздела, като стане равно, има едно място за съзерцаване на урдините езера - не го пропускай
Чет Ное 07, 2013 12:17 pm
OpenMind
Благодаря! Ще тръгваме рано към 6,00 часа от Пловдив, за да може към 8,00 часа да сме по трасето. Имам и заредена карта на BGMountains на телефона-не би трябвало да има проблем с ориентирането. Само времената ме притесняват.Нямам никакъв опит с вървене по тъмно-малко съм,като прилеп, ама глух.
Чет Ное 07, 2013 12:32 pm
Todor
Е то ако тръгнете в 8 нямате никакви основания за притеснение. Дето се вика до стъмване може и до Рилския манастир да стигнете
Чет Ное 07, 2013 12:43 pm
igurbev
Класически маршрут според заглавието е тръгването от ЦПШ, леко спускане до Яворова поляна, където синя маркировка се отделя от пътеката Вада - ЦПШ и се качва по Зелени рид. Така си оставяте чудната възможност да се върнете по билото през Мальовица и хижа Мальовица. Правил съм го много пъти, както зимно, така и лятно. И в двата дни с ходенето можете да се вместите в светлата част на деня, стига да не се размотавате много. Доколкото си спомням ЦПШ - Вазов по Зеление рид го дават 5-6 часа.
Чет Ное 07, 2013 2:16 pm
OpenMind
igurbev написа:
Класически маршрут според заглавието е тръгването от ЦПШ, леко спускане до Яворова поляна, където синя маркировка се отделя от пътеката Вада - ЦПШ и се качва по Зелени рид. Така си оставяте чудната възможност да се върнете по билото през Мальовица и хижа Мальовица. Правил съм го много пъти, както зимно, така и лятно. И в двата дни с ходенето можете да се вместите в светлата част на деня, стига да не се размотавате много. Доколкото си спомням ЦПШ - Вазов по Зеление рид го дават 5-6 часа.
Планирал съм да минем по показания черен път заграден в кръг, а не да стигаме до мястото, където се отделя синята маркировка.
Мисля,че с GPS няма да е проблем. Какво е състоянието на въпросния черен път?
По план връщането ще е през Мальовица, както си го написал и ти.
Чет Ное 07, 2013 3:47 pm
igurbev
Именно там върви синя маркировка, незнам защо не е отбелязана на картата. В центъра на кръга е Яворова поляна, различава се ясно по падналите беседки, пейките и моста над реката. В самото начало покрай реката е път, след завоя става пътека. На самия завой има паметна плоча на жена (не си спомням името, свързана е с Рила по някакъв начин). Следва се без проблем до пътеката от Вада, където хващате по реброто нагоре.
Чет Ное 07, 2013 4:09 pm
OpenMind
Благодаря и на двама ви! Мисля,че остава само да стегнем раниците и сме готови.
Хубав уикенд от мен!
Чет Ное 07, 2013 4:21 pm
igurbev
Ами, успех!
И все пак качете се с колата до ЦПШ, ще ви спести дълго и досадно шляпане на връщане.
Чет Ное 07, 2013 4:23 pm
OpenMind
Да, на ЦПШ ще оставим колата.
Чет Ное 07, 2013 4:47 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
По същия път през Зелени рид ли ще бъде връщането? Защо не се качите от ЦПШ до връх Мальовица, че слизането от там е по-гадно (може да има останал сняг и лед), да преспите на х. "Иван Вазов", а да слезете на другия ден през Отовишки връх, Раздела и Зелени рид?
Успех!
Чет Ное 07, 2013 6:00 pm
OpenMind
Ще си позволя да ти дам насока относно въпроса ти към Иван базирайки се на това,че съм забелязал,че ползваш MapSource и на неговия трак от района:
тук
stefan_iliev38, слизането ще е през Мальовица ако условията го позволяват.
Няма да обръщам маршрута.
Чет Ное 07, 2013 6:09 pm
igurbev
Цитат:
Иване, имам един въпрос за качване по Зелени рид през зимата, че и аз не съм минавал от там.
Едно разминаване има между пътеводителя в който пише, че се минава отляво(изток) на връх Зелени камък при изкачване в посока Раздела.
На картата на Домино коловете минават от север на върха, тоест отдясно.
Та откъде се минава, отляво, отдясно .....и защо.
Коловете си минават отляво, гледано отдолу. Първо се върви почти фронтално към върха, след което последния учатък се заобикаля вляво. Малко по-стръмно е(преди свърването леко вляво) от предходните участъци по Зелени рид, но е широко и няма никакъв проблем. Ей това филмче е точно от стръмното, не че се вижда нещо :
http://youtu.be/peIBkmOoDes
Чет Ное 07, 2013 6:12 pm
баир_будала
OpenMind написа:
........................... слизането ще е през Мальовица ако условията го позволяват.
А,ако не го позволяват в началото казваш ,че не познзваш Рила.
Чет Ное 07, 2013 7:03 pm
OpenMind
баир_будала написа:
OpenMind написа:
........................... слизането ще е през Мальовица ако условията го позволяват.
А,ако не го позволяват в началото казваш ,че не познзваш Рила.
Лятно качване до Мальовица и Мусала не ги броя за познаване . Съобразявам маршрута с метеорологичната прогноза. Ако времето е подходящо,т.е. условията го позволяват през Мальовица, ако ли не обратно по Зелени Рид, Може би не съм съм го написал разбираемо.........
Всичко ще се реши на Раздела.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети