|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
OpenMind
|
|
До хижа Иван Вазов през Зелени Рид. |
|
Моля, за инфо относно маршрута от заглавието! Нямам никакъв опит в Рила. Интересува ме времето на прехода при сухо време и липса на сняг. Планирам ходенето за този уикенд-очаква се слънчево и топло време.Гледам камерата от хижа Рилски Езера-няма сняг. Тръгването ще е от разклона за хижа Вада. При нормално темпо ще се вместя ли в светлата част на дена?
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 9:48 am |
|
 |
Todor
|
|
|
|
Маршрутът е ясен и добре маркиран. Въпреки, че е стръмно ако до 11ч. си тръгнал и не се размотаваш - до тъмно ще си стигнал. Вода има в близост до заслон Кире Чугуно. Малко преди това започва колова маркировка. По този маршрут /до раздела/ коловете в горната си част са боядисани с бяла боя - предполагам светлоотразителна, че да се виждат нощем. Като минавахме през юли, на Раздела при камбаните май имаше неправилно поставени табелки, но там е ясно - продължаваш надолу по коловата маркировка. Хижата е съвсем близо. Малко преди да стигнеш Раздела, като стане равно, има едно място за съзерцаване на урдините езера - не го пропускай 
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 12:17 pm |
|
 |
OpenMind
|
|
|
|
Благодаря! Ще тръгваме рано към 6,00 часа от Пловдив, за да може към 8,00 часа да сме по трасето. Имам и заредена карта на BGMountains на телефона-не би трябвало да има проблем с ориентирането. Само времената ме притесняват.Нямам никакъв опит с вървене по тъмно-малко съм,като прилеп, ама глух.
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 12:32 pm |
|
 |
Todor
|
|
|
|
Е то ако тръгнете в 8 нямате никакви основания за притеснение. Дето се вика до стъмване може и до Рилския манастир да стигнете 
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 12:43 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
Класически маршрут според заглавието е тръгването от ЦПШ, леко спускане до Яворова поляна, където синя маркировка се отделя от пътеката Вада - ЦПШ и се качва по Зелени рид. Така си оставяте чудната възможност да се върнете по билото през Мальовица и хижа Мальовица. Правил съм го много пъти, както зимно, така и лятно. И в двата дни с ходенето можете да се вместите в светлата част на деня, стига да не се размотавате много. Доколкото си спомням ЦПШ - Вазов по Зеление рид го дават 5-6 часа.
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 2:16 pm |
|
 |
OpenMind
|
|
|
|
 |
 |
Класически маршрут според заглавието е тръгването от ЦПШ, леко спускане до Яворова поляна, където синя маркировка се отделя от пътеката Вада - ЦПШ и се качва по Зелени рид. Така си оставяте чудната възможност да се върнете по билото през Мальовица и хижа Мальовица. Правил съм го много пъти, както зимно, така и лятно. И в двата дни с ходенето можете да се вместите в светлата част на деня, стига да не се размотавате много. Доколкото си спомням ЦПШ - Вазов по Зеление рид го дават 5-6 часа. |
Планирал съм да минем по показания черен път заграден в кръг, а не да стигаме до мястото, където се отделя синята маркировка.
Мисля,че с GPS няма да е проблем. Какво е състоянието на въпросния черен път?
По план връщането ще е през Мальовица, както си го написал и ти.
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 3:47 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
Именно там върви синя маркировка, незнам защо не е отбелязана на картата. В центъра на кръга е Яворова поляна, различава се ясно по падналите беседки, пейките и моста над реката. В самото начало покрай реката е път, след завоя става пътека. На самия завой има паметна плоча на жена (не си спомням името, свързана е с Рила по някакъв начин). Следва се без проблем до пътеката от Вада, където хващате по реброто нагоре.
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 4:09 pm |
|
 |
OpenMind
|
|
|
|
Благодаря и на двама ви! Мисля,че остава само да стегнем раниците и сме готови.
Хубав уикенд от мен!
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 4:21 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
Ами, успех!
И все пак качете се с колата до ЦПШ, ще ви спести дълго и досадно шляпане на връщане.
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 4:23 pm |
|
 |
OpenMind
|
|
|
|
Да, на ЦПШ ще оставим колата.
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 4:47 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3431 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
По същия път през Зелени рид ли ще бъде връщането? Защо не се качите от ЦПШ до връх Мальовица, че слизането от там е по-гадно (може да има останал сняг и лед), да преспите на х. "Иван Вазов", а да слезете на другия ден през Отовишки връх, Раздела и Зелени рид?
Успех!
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 6:00 pm |
|
 |
OpenMind
|
|
|
|
Ще си позволя да ти дам насока относно въпроса ти към Иван базирайки се на това,че съм забелязал,че ползваш MapSource и на неговия трак от района:
тук
stefan_iliev38, слизането ще е през Мальовица ако условията го позволяват.
Няма да обръщам маршрута.
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 6:09 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
 |
 |
Иване, имам един въпрос за качване по Зелени рид през зимата, че и аз не съм минавал от там.
Едно разминаване има между пътеводителя в който пише, че се минава отляво(изток) на връх Зелени камък при изкачване в посока Раздела.
На картата на Домино коловете минават от север на върха, тоест отдясно.
Та откъде се минава, отляво, отдясно .....и защо. |
Коловете си минават отляво, гледано отдолу. Първо се върви почти фронтално към върха, след което последния учатък се заобикаля вляво. Малко по-стръмно е(преди свърването леко вляво) от предходните участъци по Зелени рид, но е широко и няма никакъв проблем. Ей това филмче е точно от стръмното, не че се вижда нещо :
http://youtu.be/peIBkmOoDes
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 6:12 pm |
|
 |
баир_будала
|
|
|
|
 |
 |
........................... слизането ще е през Мальовица ако условията го позволяват.
Няма да обръщам маршрута. |
А,ако не го позволяват в началото казваш ,че не познзваш Рила.
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 7:03 pm |
|
 |
OpenMind
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
........................... слизането ще е през Мальовица ако условията го позволяват.
Няма да обръщам маршрута. |
А,ако не го позволяват в началото казваш ,че не познзваш Рила. |
Лятно качване до Мальовица и Мусала не ги броя за познаване . Съобразявам маршрута с метеорологичната прогноза. Ако времето е подходящо,т.е. условията го позволяват през Мальовица, ако ли не обратно по Зелени Рид, Може би не съм съм го написал разбираемо.........
Всичко ще се реши на Раздела.
|
|
|
Чет Ное 07, 2013 7:16 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|