Събота решихме, че ще направим разходка от Беклемето на запад. С автобус стигнахме до Троянския проход и поехме около 9ч. в западна посока, като идеята ни беше или х.Вежен или х.Бенковски. За х.Козя стена минахме по лятната пътека, но на два пъти се качвахме до билото, за да търсим еделвайси. Уви, еделвайси не видяхме. На хижата спряхме за 5 мин и след това продължихме за х.Ехо. Пак го давахме много лежерно, като си хапвахме и малини. На х.Ехо спряхме за почивка и обяд и към 15ч. тръгнахме. На разклона за х.Вежен решихме, че имаме време и ще продължим за х.Бенковски. Качихме вр.Вежен и при подсичането на Братаница слънцето почна да залязва. На х.Бековски бяхме точно навреме преди мръкване. Хижа определено има чар. На следващия ден минахме по не толкова позната пътека за Рибарица. Пътеката беше маркирана, по-бърза и панорамна.
Ето и малко снимки: http://bakher.snimka.bg/mountain/s-botno-ot-beklemeto-do-h-benkovski.769842
Пон Авг 12, 2013 8:17 pm
kokoboko
По коя пътека слезнахте в Рибарица
Вто Авг 13, 2013 9:21 am
martinov
Здравейте колеги,
мисля да направя същия преход от Беклемето до Рибарица. Тръгвам от София къде мога да хвана рейс до Беклемето.Имам предвид дали от Троян или от южната страна.
Мисля, че се казва Габрова кръст, без да твърдя, че съм сигурен. За първи път минавам по нея и много ми хареса. Малко ми се видя стръмна от половината надолу. Ако се качвам по нея не бих я избрал, но за слизане ми се видя много добра.
Относно автобуса, ние хванахме този от Плевен за Пловдив. Има и в двете посоки. От южната страна може да ти е по-удобно. Нямам информация дали минава друг автобус от там. Автобуса е добър вариант, защото те оставя на билото на прохода. Първият тръгва в 6:00ч. и от двете посоки, а следващия е в 14:00ч.
Вто Авг 13, 2013 6:56 pm
tzezko
Re: Съботно от Беклемето до х.Бенковски
BAKHER написа:
Уви, еделвайси не видяхме. [/url]
Там са си, слава Богу и още по- голяма е станала плантацията.От южната страна са особено едри.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети