ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Четири дни в Пирин- маршрути
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Четири дни в Пирин- маршрути
Автор Съобщение
bobitata

Местожителство: София

Мнение Четири дни в Пирин- маршрути Отговорете с цитат
Имам нужда от съвети за маршрути и места за спане. Разполагаме с четири дни. Ще пътуваме с кола. Идеята ни беше да се установим на хижа Яворов и от там да правим лъчове в разлини посоки като един от тях да бъде до Кутело, но доколкото разбирам зимата не си е отишла съвсем.
Да се установим на хижа Безбог също е вариант, така че помощ за маршрути от тъм също ще ни е нужна.

Нед Юни 23, 2013 10:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Мнение Отговорете с цитат
Ако ще правите лъчове по карстовото било, по-добре спете на Вихрен или Бъндерица. От Яворов до Кутело и обратно за ден ще ви дойде множко Rolling Eyes

О Безбог за ден може да идете къде ли не и да си се върнете да спите на хижата - Полежан, Джано, Джангал, Самодивски езера.

В момента все още има много сняг в планината, малко по-късно ще кача снимка от вчера.

Пон Юни 24, 2013 7:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Gamina написа:
От Яворов до Кутело и обратно за ден ще ви дойде множко Rolling Eyes .

С по-ранно тръгване, за да избягате от жегата и без много размотаване се прави спокойно за ден. Трябва да се върви по билото обаче, защото по маркираната пътека са останали преспи на места.
Друго интересно направление от Яворов е Даутово езеро, с възможност за врътка през Албутин и Суходолски превал или пък, ако ви е яка гърбината - до връх Пирин и обратно. За второто направление обаче ще ви е нужен GPS, в случай, че не познавате района, защото пътеките не са официално маркирани.
Пон Юни 24, 2013 8:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Gamina

То че е възможно, възможно е, но много хора биха избегнали да си го причинят Rolling Eyes

п.с. Имайте предвид, че по карстовото било няма вода, ако тръгнете от Яворов до Кутело и обратно - каквото си налеете на Суходолското езеро, това ще ви е за целия ден.

Пон Юни 24, 2013 8:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Gamina написа:
То че е възможно, възможно е, но много хора биха избегнали да си го причинят Rolling Eyes

Преди 2-3 години точно по това време Иван Ганев беше повел впечатляваща по обема си група по този маршрут. Мисля че мероприятието се водеше подготовка за словенския Триглав, нещо такова. Аз тогвава ходих до Вихрен и обратно, като на слизане от Вихрен си изпуснах ГПС-а по стената и след това 2 часа кръстосвах нагоре-надолу, за да го търся.
Та въпросната голяма група - ама хич не си даваха зор и накрая слязоха обратно на хижата малко преди да се стъмни. Не казвам че разходката е като да качиш Полежан от Безбог, например, но при желание се прави.
Пон Юни 24, 2013 8:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Gamina

То при желание всичко може Wink

Пон Юни 24, 2013 8:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Pi4a

Ванка,
Казваш по билото да се върви, аз не съм го минавал все още и за това искам да помоля за малко повече инфо за тези ръбове по Баюви Дупки , по които трябва да се мине. Има ли нещо притеснително , колко е тесничко , има ли начин да се върви по билото, и да се подсече само този пасаж , след него пак по билото?
Пон Юни 24, 2013 9:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Pi4a написа:
Ванка,
Казваш по билото да се върви, аз не съм го минавал все още и за това искам да помоля за малко повече инфо за тези ръбове по Баюви Дупки , по които трябва да се мине. Има ли нещо притеснително , колко е тесничко , има ли начин да се върви по билото, и да се подсече само този пасаж , след него пак по билото?

Ами не съм сигурен за кой точно пасаж говориш. Между Баювите дупки е нещо такова:

Според мен, а аз не съм от най-смелите, няма никакъв проблем при хубаво време да се мине отгоре. Достатъчно широко е, няма неизбежни надвесвания над отвеси, няма катерене или откатерване и ако не се подплашиш още преди да стигнеш до там, няма да се уплашиш и горе.
Ето една тема с алтернативно качване до билото от х. Яворов и снимки на ръбовете горе:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=3445
Пон Юни 24, 2013 9:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Pi4a

Цитат:
няма никакъв проблем при хубаво време да се мине отгоре. Достатъчно широко е, няма неизбежни надвесвания над отвеси, няма катерене или откатерване и ако не се подплашиш още преди да стигнеш до там, няма да се уплашиш и горе.

Това ми беше достатъчно. Благодаря ти.

Имах в предвид тези 2 места

Пон Юни 24, 2013 1:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Върху това се ходи, принципно, широко е. Разбира се - внимателно.
Иначе конкретно тая каменна гърбица има подсичане - вляво от нея, едва забележима козя пътечка

Пон Юни 24, 2013 1:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Pi4a

Мерси Дидо,
Точно от тази гърбица ли се отделя средоноса ?
Пон Юни 24, 2013 2:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Не, гърбицата си е главното било. От връхната кота горе излиза Средонос.

Пон Юни 24, 2013 2:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
nhadjinikolov

Местожителство: В. Търново/София

А дали има възможност за съчетаване на доста места с придвижване(не на лъчове), като се тръгне от Безбог > Тевно езеро > Вихрен/Кончето > слизане надолу за тези 4 дни?
Не познаваме Пирин, но пък имаме GPS. Ще се изчака до постопяване на снега, тъй като нямаме зимно оборудване, а от снимките, които видяхме тук, става ясно, че не е за нас на някои места все още Smile
Пон Юни 24, 2013 5:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Можете спокойно да го направите за 3 дни - Безбог-Тевно езеро, Тевно езеро-х. Вихрен и х. Вихрен - х. Яворов. Четвърти ден (втори) можете да изкарате на Тевното езеро, мотаейки се по върховете в района.

Разбира се, съобразявайте се с прогнозата за времето - да не ви развали плановете. Повечето хора си набелязват дата отдалеч и тръгват независимо от условията. Това според мене не е много умна тактика.

Пон Юни 24, 2013 6:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
redpill

Местожителство: Варна

dido написа:
Можете спокойно да го направите за 3 дни - Безбог-Тевно езеро, Тевно езеро-х. Вихрен и х. Вихрен - х. Яворов.

Подобен маршрут планираме с дамската половинка за средата на юли (въпреки огромния туристопоток по това време на годината.) Хубавото е, че така заложен, маршрутът предлага известна свобода - дали ще минете през Полежан и Валявишките езера (благодарение на GPS-a, доколкото знам пътека няма) от Безбог към Тевно, дали през Поповото - вие си решавате. В района върхове, предлагащи храна за душата - бол! Само крака да има човек. И верен спътник.

Пон Юни 24, 2013 6:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.