Четири дни в Пирин- маршрути
Имам нужда от съвети за маршрути и места за спане. Разполагаме с четири дни. Ще пътуваме с кола. Идеята ни беше да се установим на хижа Яворов и от там да правим лъчове в разлини посоки като един от тях да бъде до Кутело, но доколкото разбирам зимата не си е отишла съвсем.
Да се установим на хижа Безбог също е вариант, така че помощ за маршрути от тъм също ще ни е нужна.
_________________ Хубавите неща ме научиха да обичам живота. Лошите- как да го живея.
Нед Юни 23, 2013 10:11 pm
Gamina
Ако ще правите лъчове по карстовото било, по-добре спете на Вихрен или Бъндерица. От Яворов до Кутело и обратно за ден ще ви дойде множко
О Безбог за ден може да идете къде ли не и да си се върнете да спите на хижата - Полежан, Джано, Джангал, Самодивски езера.
В момента все още има много сняг в планината, малко по-късно ще кача снимка от вчера.
Gamina написа:
От Яворов до Кутело и обратно за ден ще ви дойде множко .
С по-ранно тръгване, за да избягате от жегата и без много размотаване се прави спокойно за ден. Трябва да се върви по билото обаче, защото по маркираната пътека са останали преспи на места.
Друго интересно направление от Яворов е Даутово езеро, с възможност за врътка през Албутин и Суходолски превал или пък, ако ви е яка гърбината - до връх Пирин и обратно. За второто направление обаче ще ви е нужен GPS, в случай, че не познавате района, защото пътеките не са официално маркирани.
Пон Юни 24, 2013 8:19 am
Gamina
То че е възможно, възможно е, но много хора биха избегнали да си го причинят
п.с. Имайте предвид, че по карстовото било няма вода, ако тръгнете от Яворов до Кутело и обратно - каквото си налеете на Суходолското езеро, това ще ви е за целия ден.
Gamina написа:
То че е възможно, възможно е, но много хора биха избегнали да си го причинят
Преди 2-3 години точно по това време Иван Ганев беше повел впечатляваща по обема си група по този маршрут. Мисля че мероприятието се водеше подготовка за словенския Триглав, нещо такова. Аз тогвава ходих до Вихрен и обратно, като на слизане от Вихрен си изпуснах ГПС-а по стената и след това 2 часа кръстосвах нагоре-надолу, за да го търся.
Та въпросната голяма група - ама хич не си даваха зор и накрая слязоха обратно на хижата малко преди да се стъмни. Не казвам че разходката е като да качиш Полежан от Безбог, например, но при желание се прави.
Ванка,
Казваш по билото да се върви, аз не съм го минавал все още и за това искам да помоля за малко повече инфо за тези ръбове по Баюви Дупки , по които трябва да се мине. Има ли нещо притеснително , колко е тесничко , има ли начин да се върви по билото, и да се подсече само този пасаж , след него пак по билото?
Пон Юни 24, 2013 9:16 am
igurbev
Pi4a написа:
Ванка,
Казваш по билото да се върви, аз не съм го минавал все още и за това искам да помоля за малко повече инфо за тези ръбове по Баюви Дупки , по които трябва да се мине. Има ли нещо притеснително , колко е тесничко , има ли начин да се върви по билото, и да се подсече само този пасаж , след него пак по билото?
Ами не съм сигурен за кой точно пасаж говориш. Между Баювите дупки е нещо такова:
Според мен, а аз не съм от най-смелите, няма никакъв проблем при хубаво време да се мине отгоре. Достатъчно широко е, няма неизбежни надвесвания над отвеси, няма катерене или откатерване и ако не се подплашиш още преди да стигнеш до там, няма да се уплашиш и горе.
Ето една тема с алтернативно качване до билото от х. Яворов и снимки на ръбовете горе:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=3445
Пон Юни 24, 2013 9:59 am
Pi4a
Цитат:
няма никакъв проблем при хубаво време да се мине отгоре. Достатъчно широко е, няма неизбежни надвесвания над отвеси, няма катерене или откатерване и ако не се подплашиш още преди да стигнеш до там, няма да се уплашиш и горе.
Това ми беше достатъчно. Благодаря ти.
Имах в предвид тези 2 места
Пон Юни 24, 2013 1:21 pm
dido
Върху това се ходи, принципно, широко е. Разбира се - внимателно.
Иначе конкретно тая каменна гърбица има подсичане - вляво от нея, едва забележима козя пътечка
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юни 24, 2013 1:42 pm
Pi4a
Мерси Дидо,
Точно от тази гърбица ли се отделя средоноса ?
Пон Юни 24, 2013 2:21 pm
dido
Не, гърбицата си е главното било. От връхната кота горе излиза Средонос.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юни 24, 2013 2:25 pm
nhadjinikolov
Регистриран на: 13 Юни 2010 Мнения: 7 Местожителство: В. Търново/София
А дали има възможност за съчетаване на доста места с придвижване(не на лъчове), като се тръгне от Безбог > Тевно езеро > Вихрен/Кончето > слизане надолу за тези 4 дни?
Не познаваме Пирин, но пък имаме GPS. Ще се изчака до постопяване на снега, тъй като нямаме зимно оборудване, а от снимките, които видяхме тук, става ясно, че не е за нас на някои места все още
Пон Юни 24, 2013 5:19 pm
dido
Можете спокойно да го направите за 3 дни - Безбог-Тевно езеро, Тевно езеро-х. Вихрен и х. Вихрен - х. Яворов. Четвърти ден (втори) можете да изкарате на Тевното езеро, мотаейки се по върховете в района.
Разбира се, съобразявайте се с прогнозата за времето - да не ви развали плановете. Повечето хора си набелязват дата отдалеч и тръгват независимо от условията. Това според мене не е много умна тактика.
Можете спокойно да го направите за 3 дни - Безбог-Тевно езеро, Тевно езеро-х. Вихрен и х. Вихрен - х. Яворов.
Подобен маршрут планираме с дамската половинка за средата на юли (въпреки огромния туристопоток по това време на годината.) Хубавото е, че така заложен, маршрутът предлага известна свобода - дали ще минете през Полежан и Валявишките езера (благодарение на GPS-a, доколкото знам пътека няма) от Безбог към Тевно, дали през Поповото - вие си решавате. В района върхове, предлагащи храна за душата - бол! Само крака да има човек. И верен спътник.
_________________ I like my sugar with coffee and cream.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети