Регистриран на: 03 Май 2012 Мнения: 9 Местожителство: Велико Търново
Съвети за 5/6 дневен маршрут в Пирин ?! : )
Здравейте!
Решили сме това лято към края на месец август да се насочим към непознатия ни до момента Пирин. Четох немалко теми, разгледах картата и безброй снимки. Уникално красива планина, за която не можахме да се класираме миналата почивка и мислим да се реваншираме идната. Нуждаем се от съвет относно подходящ маршрут за планинари с не много богат опит сред висините (само от две години бродим из нашите планини в пролетно-летния период) Намислили сме да си походим 6 дни(5 нощувки). Приемаме идеи и съвети всякакви!
п.с.
Ето замисления от нас план:
1 ден - с кола до х. Вихрен/х. Бандерица - вр. Вихрен - вр. Кутело - Кончето(само да го видим) и връщане в хижата ( интересува ни колко е като време)
2 ден - х.Вихрен - Моратов връх - Бъндеришка порта - Рибно езеро и връщане в хижата.
3 ден - отиване с колата до хижа Гоце Делчев, от там с лифта предвижване до х. Безбог - вр. Безбог - х. Безбог
4 ден - х. Безбог - Тевно езеро
5 ден - Тевно езеро - вр. Кралевдвор - Момини двори - вр. Джангал и обратно в заслона
6 ден - Заслон Тевно - х. Безбог - х. Гоце Делчев
Благодарим предварително ! : )
_________________ Инна : )
Пон Юни 24, 2013 2:20 pm
Mariana1000
Малък съвет (лично мнение) за третия ден - качете вр. Полежан
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Юни 25, 2013 5:36 pm
inna
Благодарим за полезните съветите и информацията относно времената - знам, че всеки си има неговото темпо, особено такива като нас, които се спират повечко за снимки : ) и заради това винаги си слагам едни 30-40 минути отгоре! Междувременно и ние попаднахме на тема за Полежан и мислехме да го вмъкнем в маршрута си.
Хубава вечер и още веднъж благодарим за съдействието! : ))))
п.с. Много красиви снимки, поздравления!
Вто Юни 25, 2013 7:54 pm
ДИАНА
Здравей, Инна!
Ако изпълните начертания от вас маршрут, като за първо излизане в Пирин ще сте повече от щастливи!
Сигурна съм, че ще прочетете доста докато тръгнете и ще сте подготвени.
Вижте още като се качвате с лифта от хижа „Гоце Делчев”, кога го спираха следобед, че не работи до късно!
Така ще сте спокойни при слизането от Тевно.
И топлите дрехи! Да не се изненадаш пак колко е студено на заслона.
След школата в Рила, ще справиш и в Пирин! Поздрави и успех, мило момиче!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Вто Юли 02, 2013 11:10 am
inna
Здравей, Диана!!!
Радвам се много, че си видяла темата ни и благодаря, за съветите!
Лифта казаха, че е до 4ч, но като наближи пак ще питаме за по-сигурно, че вече си патихме от лифт миналата година към Мусала : ).
А що се отнася до дрехите... - да, този път вече знам, че зима-лято, дрехите трябва да са дебелички.
Надявам се да се засечем пак някъде из висините!
Хубав ден и още веднъж благодаря за отзива! : )))))
Вто Юли 02, 2013 12:36 pm
Yan4o
Здравейте! Нямам опита на много от пишещите във форума, но ще си позволя на базата на няколкото си ходения в Пирин, да дам и моето предложение, тъй като съм минавал по маршрути точно по описаните места (с група и семейно) и мисля, че може по-оптимално да си го направите.
Първо - оставяте колата в Банско, без идеята да слизате по средата, а да приключите в Добринище и оттам да се придвижите с обществения транспорт до Банско, от където да си тръгнете. Варианти има за това предостатъчно, а и е близо.
От Банско се качвате на х. Вихрен (аз като ходех последно още нямаше лифтове и до Шилигарника бяхме на стоп, но сега предполагам има повече варианти). На х. Вихрен правите 2 нощувки, като в свободния ден си правите трип-а до върха и Кончето.
На 3-ия ден, примерно, хващате за х. Дамяница - през Бънедришките езера, покрай Тодорка, Василашките езера и сте на хижата. Приятен преход, но Муратов връх ще ви отпадне от плана. Може да го замените с Тодорка, примерно, покрай който минавате.
4-ти ден - от Дамяница до з.Тевно езеро, през Мозговишката порта. Лек е преходът, ще имате време от Тевно до отскочите и до Джангала. Струва си.
5-ти ден - Тевно - Безбог през лявата Кралевдворска порта, Поповото езеро и т.н.
Ако ви остане време - може и до Полежан, ако не - на следващия ден до обяд и след това слизате на Добринище. След това е ясно.
Преимуществото на този вариант е, че няма да се налага да слизате и да се местите с колата, а 5 дни ще се насладите изцяло на красотите на Пирин. Естествено може и да се модифицира маршрута, но това е първото, което ми изникна за толкова дни и с невисока трудност.
Успех и ще чакаме снимки, като му дойде времето.
Вто Юли 02, 2013 2:27 pm
inna
Благодаря много за отделеното време и съвета!
Идеята не е никак лоша : ) Ще го обсъдим и ще действаме! А и така ще имаме възможност за Тодорка, който беше в първоначалните ми планове, но в последствие отпадна.
А що се отнася до снимките ... живот и здраве, ще качваме и разказваме !
Хубав ден и благодаря отново! ))
Вто Юли 02, 2013 4:27 pm
ДИАНА
Инна, варианта и на Янчо е хубав, при положение, че оставите колата в Банско.
Ако го направите така, ще сте зависими от превоза до х. „Вихрен” и после от х. „Гоце Делчев” до Банско.
Тази маршрут сме го правили, като първата нощувка е била в Банско и сме оставяли колата за няколко дни пред хотела.
Другата сутрин с ранно ставане - към Вихрен. Оставяне на тежкия багаж на хижата и с по-леки раници към върха.
Така става: В. Търново – Банско с 1 нощувка в Банско и по една нощувка на х. „Вихрен”, х. „Демяница” и две на заслон „Тевно” .
Обаче става различен от вашия маршрут и в края на прехода едва ли ще ви се качва и на Безбог, освен ако не останете една вечер на х. „Безбог”, а нощувката на "Тевно" ви е само една.
Като изключим първия ден – карстовото било, маршрута, който предлага Янчо е лесен, че е все в циркуси.
По-трудното е при изкачването или слизането на трите порти – Тодорина, Мозговишка и едната Краледворска.
Имате време. Вие ще ги огледате нещата на картата и ще си прецените.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Вто Юли 02, 2013 4:27 pm
georgetg
Да се включа и аз ни в клин ни в ръкав...
ДИАНА написа:
...По-трудното е при изкачването или слизането на трите порти – Тодорина, Мозговишка и едната Краледворска.
...едно от нещата, което сигурно никога няма да забравя е точно минаването на Тодорина порта. Изкачването от х.Вихрен си е доста тегаво (то и на картата си личи как пътеката пресича изолиниите), но след като си драпал ли драпал нагоре и очите са виждали само как пътеката се вие ли вие...и после като застанеш и "отвориш вратата" - изживяването си е незабравимо...и тез очи на Тодорка...
Всъщност няма никакво значение от къде ще минете и къде ще отидете. Защото няма да мирясате докато не обиколите навсякъде и ще се връщате и връщате...как беше песента - "Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал". Успех!
Вто Юли 02, 2013 4:55 pm
Yan4o
Мда, и аз имам подобни спомени от "превземането" на Тодорина порта - яко драпане по серпентината нагоре. Но не бива да ви плаши, не е нещо свръх силите на масовия турист, а и както писа предходния - усилието си струва. Все пак ще сте в Пирин, не в Родопите, нали .
А ако успеете да качите всички планирани по маршрута върхове - Вихрен, Кутело, Тодорка, Джангал, Полежан, мисля ще останете неимоверно доволни от това, което ще видите. За езерата - думите са излишни, око трябва да види.
Апропо, ако отидете на Дамяница - последните ми спомени от там са от едно августовско ходене, пред хижата имаше един малинак, където за първи път "преядох" с малини. Не бях виждал толкова много плод. Накрая със съпругата ми ги беряхме и си ги предлагахме, но никой не искаше повече . Това беше преди точно 10 г. Дано все още да ги има. Страхотни бяха. Август и на боровинки ще си отядете. Дай Боже да случите на хубаво време. Почнах да ви завиждам .
Последната промяна е направена от Yan4o на Вто Юли 02, 2013 5:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юли 02, 2013 5:10 pm
inna
Диана, благодаря отново за включването! Да, наистина този вариант се разминава в някои посоки с нашият план, но ще разгледаме картата и ще обсъдим вариантите. Така или иначе е напълно вярно, че където и да отидем все ще ни хареса и пак ще се връщаме. А като се има предвид, че това ще бъдат първите ни стъпки в Пирин, още повече. Все пак опитът ни не е кой знае какъв - походили сме из Стара планина и малко в Рила, но важното е, че желание не ни липсва! : ) Гледаме и да не се надценяваме много, че вече си имам едно наум след не правилно разпределение на силите. : )
Благодаря ви за съветите, определено ще ни бъдат от полза! Ще продължаваме да четем и да трупаме информация, за да успеем да достигнем до най-оптималния вариант.
"Има два вида хора - такива, които обожават планината и такива, които нямат никакъв вкус!"
Вто Юли 02, 2013 5:13 pm
Yan4o
Стара планина не е за подценяване, нищо, че е по-ниска. Там се добива добра школовка. Аз лично не се съмнявам, че ще се справите с предложения маршрут, щом сте ходили по преходи.
Вто Юли 02, 2013 5:18 pm
inna
Благодаря за окуражаването! )) Надявам се Балканът да ни е бил добър учител
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети