ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Съвети за 5/6 дневен маршрут в Пирин ?! : )

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Съвети за 5/6 дневен маршрут в Пирин ?! : )
Автор Съобщение
inna

Местожителство: Велико Търново

Мнение Съвети за 5/6 дневен маршрут в Пирин ?! : ) Отговорете с цитат
Здравейте!
Решили сме това лято към края на месец август да се насочим към непознатия ни до момента Пирин. Четох немалко теми, разгледах картата и безброй снимки. Уникално красива планина, за която не можахме да се класираме миналата почивка и мислим да се реваншираме идната. Нуждаем се от съвет относно подходящ маршрут за планинари с не много богат опит сред висините (само от две години бродим из нашите планини в пролетно-летния период) Smile Намислили сме да си походим 6 дни(5 нощувки). Приемаме идеи и съвети всякакви!
п.с.
Ето замисления от нас план:
1 ден - с кола до х. Вихрен/х. Бандерица - вр. Вихрен - вр. Кутело - Кончето(само да го видим) и връщане в хижата ( интересува ни колко е като време)
2 ден - х.Вихрен - Моратов връх - Бъндеришка порта - Рибно езеро и връщане в хижата.
3 ден - отиване с колата до хижа Гоце Делчев, от там с лифта предвижване до х. Безбог - вр. Безбог - х. Безбог
4 ден - х. Безбог - Тевно езеро
5 ден - Тевно езеро - вр. Кралевдвор - Момини двори - вр. Джангал и обратно в заслона
6 ден - Заслон Тевно - х. Безбог - х. Гоце Делчев
Благодарим предварително ! : )

Пон Юни 24, 2013 2:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Mariana1000

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Малък съвет (лично мнение) за третия ден - качете вр. Полежан Smile

Вто Юни 25, 2013 5:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
inna

Благодарим за полезните съветите и информацията относно времената - знам, че всеки си има неговото темпо, особено такива като нас, които се спират повечко за снимки : ) и заради това винаги си слагам едни 30-40 минути отгоре! Междувременно и ние попаднахме на тема за Полежан и мислехме да го вмъкнем в маршрута си.
Хубава вечер и още веднъж благодарим за съдействието! : ))))

п.с. Много красиви снимки, поздравления!

Вто Юни 25, 2013 7:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Здравей, Инна!

Ако изпълните начертания от вас маршрут, като за първо излизане в Пирин ще сте повече от щастливи!
Сигурна съм, че ще прочетете доста докато тръгнете и ще сте подготвени.

Вижте още като се качвате с лифта от хижа „Гоце Делчев”, кога го спираха следобед, че не работи до късно!
Така ще сте спокойни при слизането от Тевно.

И топлите дрехи! Да не се изненадаш пак колко е студено на заслона. Very Happy

След школата в Рила, ще справиш и в Пирин! Поздрави и успех, мило момиче!

Вто Юли 02, 2013 11:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
inna

Здравей, Диана!!!
Радвам се много, че си видяла темата ни и благодаря, за съветите!
Лифта казаха, че е до 4ч, но като наближи пак ще питаме за по-сигурно, че вече си патихме от лифт миналата година към Мусала : ).
А що се отнася до дрехите... - да, този път вече знам, че зима-лято, дрехите трябва да са дебелички.

Надявам се да се засечем пак някъде из висините!

Хубав ден и още веднъж благодаря за отзива! : )))))

Вто Юли 02, 2013 12:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Yan4o

Местожителство: Варна

Здравейте! Нямам опита на много от пишещите във форума, но ще си позволя на базата на няколкото си ходения в Пирин, да дам и моето предложение, тъй като съм минавал по маршрути точно по описаните места (с група и семейно) и мисля, че може по-оптимално да си го направите.
Първо - оставяте колата в Банско, без идеята да слизате по средата, а да приключите в Добринище и оттам да се придвижите с обществения транспорт до Банско, от където да си тръгнете. Варианти има за това предостатъчно, а и е близо.
От Банско се качвате на х. Вихрен (аз като ходех последно още нямаше лифтове и до Шилигарника бяхме на стоп, но сега предполагам има повече варианти). На х. Вихрен правите 2 нощувки, като в свободния ден си правите трип-а до върха и Кончето.
На 3-ия ден, примерно, хващате за х. Дамяница - през Бънедришките езера, покрай Тодорка, Василашките езера и сте на хижата. Приятен преход, но Муратов връх ще ви отпадне от плана. Може да го замените с Тодорка, примерно, покрай който минавате.
4-ти ден - от Дамяница до з.Тевно езеро, през Мозговишката порта. Лек е преходът, ще имате време от Тевно до отскочите и до Джангала. Струва си.
5-ти ден - Тевно - Безбог през лявата Кралевдворска порта, Поповото езеро и т.н.
Ако ви остане време - може и до Полежан, ако не - на следващия ден до обяд и след това слизате на Добринище. След това е ясно. Smile
Преимуществото на този вариант е, че няма да се налага да слизате и да се местите с колата, а 5 дни ще се насладите изцяло на красотите на Пирин. Естествено може и да се модифицира маршрута, но това е първото, което ми изникна за толкова дни и с невисока трудност.
Успех и ще чакаме снимки, като му дойде времето. Wink
Вто Юли 02, 2013 2:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
inna

Благодаря много за отделеното време и съвета!
Идеята не е никак лоша : ) Ще го обсъдим и ще действаме! А и така ще имаме възможност за Тодорка, който беше в първоначалните ми планове, но в последствие отпадна.
А що се отнася до снимките ... живот и здраве, ще качваме и разказваме !
Хубав ден и благодаря отново! Smile))

Вто Юли 02, 2013 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Инна, варианта и на Янчо е хубав, при положение, че оставите колата в Банско.

Ако го направите така, ще сте зависими от превоза до х. „Вихрен” и после от х. „Гоце Делчев” до Банско.

Тази маршрут сме го правили, като първата нощувка е била в Банско и сме оставяли колата за няколко дни пред хотела.

Другата сутрин с ранно ставане - към Вихрен. Оставяне на тежкия багаж на хижата и с по-леки раници към върха.

Така става: В. Търново – Банско с 1 нощувка в Банско и по една нощувка на х. „Вихрен”, х. „Демяница” и две на заслон „Тевно” .

Обаче става различен от вашия маршрут и в края на прехода едва ли ще ви се качва и на Безбог, освен ако не останете една вечер на х. „Безбог”, а нощувката на "Тевно" ви е само една.

Като изключим първия ден – карстовото било, маршрута, който предлага Янчо е лесен, че е все в циркуси.

По-трудното е при изкачването или слизането на трите порти – Тодорина, Мозговишка и едната Краледворска.

Имате време. Вие ще ги огледате нещата на картата и ще си прецените. Smile Smile

Вто Юли 02, 2013 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
georgetg

Да се включа и аз ни в клин ни в ръкав...

ДИАНА написа:

...По-трудното е при изкачването или слизането на трите порти – Тодорина, Мозговишка и едната Краледворска.

...едно от нещата, което сигурно никога няма да забравя е точно минаването на Тодорина порта. Изкачването от х.Вихрен си е доста тегаво (то и на картата си личи как пътеката пресича изолиниите), но след като си драпал ли драпал нагоре и очите са виждали само как пътеката се вие ли вие...и после като застанеш и "отвориш вратата" - изживяването си е незабравимо...и тез очи на Тодорка... Very Happy

Всъщност няма никакво значение от къде ще минете и къде ще отидете. Защото няма да мирясате докато не обиколите навсякъде и ще се връщате и връщате...как беше песента - "Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал". Успех!
Вто Юли 02, 2013 4:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o

Мда, и аз имам подобни спомени от "превземането" на Тодорина порта - яко драпане по серпентината нагоре. Но не бива да ви плаши, не е нещо свръх силите на масовия турист, а и както писа предходния - усилието си струва. Все пак ще сте в Пирин, не в Родопите, нали Wink .
А ако успеете да качите всички планирани по маршрута върхове - Вихрен, Кутело, Тодорка, Джангал, Полежан, мисля ще останете неимоверно доволни от това, което ще видите. За езерата - думите са излишни, око трябва да види.

Апропо, ако отидете на Дамяница - последните ми спомени от там са от едно августовско ходене, пред хижата имаше един малинак, където за първи път "преядох" с малини. Не бях виждал толкова много плод. Накрая със съпругата ми ги беряхме и си ги предлагахме, но никой не искаше повече Very Happy . Това беше преди точно 10 г. Дано все още да ги има. Страхотни бяха. Август и на боровинки ще си отядете. Дай Боже да случите на хубаво време. Почнах да ви завиждам Wink .

Последната промяна е направена от Yan4o на Вто Юли 02, 2013 5:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юли 02, 2013 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
inna

Диана, благодаря отново за включването! Smile Да, наистина този вариант се разминава в някои посоки с нашият план, но ще разгледаме картата и ще обсъдим вариантите. Така или иначе е напълно вярно, че където и да отидем все ще ни хареса и пак ще се връщаме. А като се има предвид, че това ще бъдат първите ни стъпки в Пирин, още повече. Все пак опитът ни не е кой знае какъв - походили сме из Стара планина и малко в Рила, но важното е, че желание не ни липсва! : ) Гледаме и да не се надценяваме много, че вече си имам едно наум след не правилно разпределение на силите. : )
Благодаря ви за съветите, определено ще ни бъдат от полза! Ще продължаваме да четем и да трупаме информация, за да успеем да достигнем до най-оптималния вариант.

"Има два вида хора - такива, които обожават планината и такива, които нямат никакъв вкус!"

Вто Юли 02, 2013 5:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Yan4o

Стара планина не е за подценяване, нищо, че е по-ниска. Там се добива добра школовка. Аз лично не се съмнявам, че ще се справите с предложения маршрут, щом сте ходили по преходи.

Вто Юли 02, 2013 5:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
inna

Благодаря за окуражаването! Smile)) Надявам се Балканът да ни е бил добър учител Wink

Вто Юли 02, 2013 5:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.