|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
ПАВЕЛ
|
|
БАТЕРИИ и ЗАРЯДНИ УСТРОЙСТВА |
|
Мисля , че такава тема би била много полезна за форума . Като начало ще пусна един линк към впечатляващ тест на някои от най-разпространените модели алкални батерии на нашия пазар. Браво за ТРУДА на потребителя anrieff от hardwareBG.com !
---
Имаше въпрос от Pagane за батерии, които издържат на отрицателни температури....Отговорът е един -Energizer® Ultimate Lithium !Работят в много широк температурен диапазон(-40 +60 ),имат много по-дълъг срок на годност(около 15 години), по-ниско тегло, по - дълго издържат в режим на работа, и за съжаление доста по-скъпи са от обикновените алкални батерии . Преди употребата им задължително трябва да се провери дали производителят на съответното устройство(фотоапарат, челник и т.н. ) изрично не е посочил, че литиевите батерии не са подходящи за него! Цената им е доста солена в България, но в Ибей има много добри оферти
п.с. За сравнение мога да посоча, че в моя челник литиевите издържат с 50% по-дълго при непрекъснат режим на работа и стайна температура от най - добре представилата се алкална батерия (от пробваните от мен 5-6 модела) - VARTA HIGH ENERGY. Челника беше включен на средния от трите режима с които разполага, и който използвам най-често......
|
|
|
Пон Яну 14, 2013 8:47 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Де бе, аз ползвам акумулаторни сума ти години. Всичко други еднократни са яко набутване.
На челника ми изкараха 7 години акумулаторите Energizer 800 mAh ААА.
На GPS-a (2400-2500 mAh, АА) ги сменям през 2 години. Като нови изкарват над 3 дни без да са чувствителни на студено, но с времето им пада държеливостта и на втората година изкарват по 4-6 часа максимум при -5, -10 градуса. На топло парадоксално имат добър заряд и разряд, близък до номинала (при 100 mA товар). Всъщност това е основната причина да ги сменям - че сдават багажа на студено и не може да се разчита на тях.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пон Яну 14, 2013 11:00 pm |
 |
 |
ПАВЕЛ
|
|
|
|
Много хора имат алергия към акумулатoрите .... Аз не съм от тях , но често ми се случва примерно да не съм заредил батерията на фотото . А за челника - храня го само с алкални, като държа постоянно две литиеви в аптечката. Все пак не го ползвам толкова интензивно, а и 8 батерии за цената на две бири ми осигуряват 40 часа на 47 лумена, което си е съвсем нормална за придвижване светлина .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU
Последната промяна е направена от ПАВЕЛ на Вто Яну 15, 2013 7:40 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Яну 14, 2013 11:28 pm |
|
 |
alexvan
|
|
|
Тез Eneloop® AAA HR‑4UTGA 800 mAh
Eneloop® AA HR‑3UTGB 2000 mAh

|
|
|
Пон Яну 14, 2013 11:35 pm |
|
 |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Аз ползвам 2 чифта акумулаторни(GP;Energizer) като нося едните от тях и един чифт резервни като през зимата резервата е Energizer Ultimate litium а през лятот може и 2-я чифт акумулаторни...зарядните държаха до 1-та година добре-около 20 часа(колкото дават капацитета на gpsmap 62 по книга) след което Energizer-а взе да сдава багажа-държи по 12-15ч. а GP-то още няма разлика...
|
|
|
Вто Яну 15, 2013 9:45 am |
|
 |
petariana
|
|
|
|
Аз лично имам акумолаторни за отоапарата и около 10 алкални в раницата, както и една 4,5 волтова за един прожектор. И резервна за телефона напълно заредена освен тази която е в устройството. Само че зимата бързо се разреждат от студа.
Последната промяна е направена от petariana на Вто Фев 19, 2013 6:43 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Съб Яну 19, 2013 11:05 pm |
|
 |
Pagane
|
. |
|
Явно има значение за кое какво
на челника купих зарядни ,реших .че е по-икономично от еднократните ,сега четейки писанията се замислям ,на старите ми Кодак си пишеше за Digital camera . a Philips -а ,които ползвам сега нямат упоменато , само , че са зареждащи се . Може и от тук да идва проблема зимата , миналата зима с Кодак-а нямах случай на засечка ,но и нямах планински разходки много
трябва да прегледам барериите и консуматорите да си пасват явно .
за К-Е гледах соларни зарядни ,но са скъпички ,май ще накупя еднократни 20 и дано свършат работа , че и на палатка няма как да бъде със зарядни .
ако някой има идея за 20 дена как да станат нещата ?
|
|
|
Нед Фев 03, 2013 4:43 pm |
|
 |
ПАВЕЛ
|
|
Re: . |
|
 |
 |
ако някой има идея за 20 дена как да станат нещата ? |
То всичко зависи от това какви уреди ще ползвате, и колко интензивно.......Сама трябва да си направиш калкулацията . Но ако ще спите на палатки по-добре избягвайте акумулаторните батерии, защото ще ви направят зависими от хижите. 
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Нед Фев 03, 2013 5:20 pm |
|
 |
Pagane
|
ПАВЕЛ, |
|
да, калкулацията се прави , а на теб ти благодаря за отваряне на темата и за полезното инфо на потребителя anrieff от hardwareBG.com
евала на това момче 
|
|
|
Нед Фев 03, 2013 6:23 pm |
|
 |
alexvan
|
|
 |
 |
трябва да прегледам барериите и консуматорите да си пасват явно .
за К-Е гледах соларни зарядни ,но са скъпички ,май ще накупя еднократни 20 и дано свършат работа , че и на палатка няма как да бъде със зарядни .
ако някой има идея за 20 дена как да станат нещата ? |
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=5491
|
|
|
Сря Фев 27, 2013 9:11 pm |
|
 |
mircho
|
|
|
 |
 |
Когато еднократните батерии се изтощят в много от случаите те изхвърчат от раницата някъде там в гората, за да не тежат.
Сигурно за едно Ком Емине ще трябват поне 30 батерии за гпс, апарат и челник.
Колко ли тежат тези 30 батерии и колко биха ги мъкнали до края особено като знаем как някои от хижите се оправят с боклука, а именно изхвърляйки го зад хижата и палейки го. |
Колега въпрос на сметки е колко батерии ще ти трябват защото ако ползваш светкавицата на фотоапарата се хабят бързо батерии също и ако гледаш много на дисплея. За челника едни нови заредени батерии и един резервен чифт съм почти на 100% сигурен че ще ти стигнат зависи от челника де ако някой е боклук няма как да стигнат. В случай че е Petzl tikka с максимално време на батериите 120часа става така 100часа/4,5 часа на ден (макар че е много)~=22,2 дена
Фотоапарата е относително нещо но и там човек с малко повече наблюдение може да каже колко батерии ще му трябват.
Това че някой идиот си изхвърля боклука в гората не значи че всички трябва да сме идиоти и простаци! Призовавам всички да пазят природата ако обичате!
|
|
|
Пет Мар 01, 2013 1:41 pm |
|
 |
loudidd
|
|
|
|
Писах в темата за Power Box-а, но тя изчезна мистериозно, затова питам и тук - доколко е възможно наличните AA акумулаторни батерии да бъдат обединени от адаптер с USB изход, от който човек да си зарежда телефона и други устройства? Това обединява ли мощността им и ако батерията на телефона е примерно 3,7V, 1500mAh, четири батерии NiMH по 2500mAh в такъв адаптер колко пъти могат да я заредят? Примерно нещо такова : http://www.bixnet.com/usbbaboxc4aa.html
|
|
|
Пон Юни 03, 2013 7:49 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
В случая не обединява "мощността" им. 4 х 1.2 V = 4.8 V зарядно напрежение, ще има капацитет 2000-2500 mAh - колкото на единична батерия.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Вто Юни 04, 2013 11:02 am |
 |
 |
loudidd
|
|
|
|
 |
 |
В случая не обединява "мощността" им. 4 х 1.2 V = 4.8 V зарядно напрежение, ще има капацитет 2000-2500 mAh - колкото на единична батерия. |
OK, около бъговете във форума бях питал и в другата тема за Power Box-а, и там колега ми каза да обединя това и това - тогава ще бъде ли обединена мощността на батериите, за да може човек да си зареди телефона три пъти, примерно?
|
|
|
Пон Юни 10, 2013 2:36 pm |
|
 |
g.lubenov
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
В случая не обединява "мощността" им. 4 х 1.2 V = 4.8 V зарядно напрежение, ще има капацитет 2000-2500 mAh - колкото на единична батерия. |
OK, около бъговете във форума бях питал и в другата тема за Power Box-а, и там колега ми каза да обединя това и това - тогава ще бъде ли обединена мощността на батериите, за да може човек да си зареди телефона три пъти, примерно? |
Здрасти, аз писах за тая комбинация, нарочно съм ти дал линк към държач за 3 батерии така можеш да ползваш и обикновенни и акумулаторни батерии, ако искаш повече пъти да си зареждаш телефона просто трябва да удвоиш батериите с още едно гнездо и да ползваш 6 накуп или просто да се придържаш на варианта с 3 и след едно или две зареждания да ги смениш с нови.Аз лично си купувам 8 батерии за 3,5лв от супера не тежат нищо на практика и имам гарантирани 2 зареждания с тях което значи че ако тръгна с зареден телефон към една седмица имам ток гарантирано 
|
|
|
Пон Юни 10, 2013 4:20 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|