Мисля , че такава тема би била много полезна за форума . Като начало ще пусна един линк към впечатляващ тест на някои от най-разпространените модели алкални батерии на нашия пазар. Браво за ТРУДА на потребителя anrieff от hardwareBG.com !
---
Имаше въпрос от Pagane за батерии, които издържат на отрицателни температури....Отговорът е един -Energizer® Ultimate Lithium !Работят в много широк температурен диапазон(-40 +60 ),имат много по-дълъг срок на годност(около 15 години), по-ниско тегло, по - дълго издържат в режим на работа, и за съжаление доста по-скъпи са от обикновените алкални батерии . Преди употребата им задължително трябва да се провери дали производителят на съответното устройство(фотоапарат, челник и т.н. ) изрично не е посочил, че литиевите батерии не са подходящи за него! Цената им е доста солена в България, но в Ибей има много добри оферти
п.с. За сравнение мога да посоча, че в моя челник литиевите издържат с 50% по-дълго при непрекъснат режим на работа и стайна температура от най - добре представилата се алкална батерия (от пробваните от мен 5-6 модела) - VARTA HIGH ENERGY. Челника беше включен на средния от трите режима с които разполага, и който използвам най-често......
Пон Яну 14, 2013 8:47 pm
dido
Де бе, аз ползвам акумулаторни сума ти години. Всичко други еднократни са яко набутване.
На челника ми изкараха 7 години акумулаторите Energizer 800 mAh ААА.
На GPS-a (2400-2500 mAh, АА) ги сменям през 2 години. Като нови изкарват над 3 дни без да са чувствителни на студено, но с времето им пада държеливостта и на втората година изкарват по 4-6 часа максимум при -5, -10 градуса. На топло парадоксално имат добър заряд и разряд, близък до номинала (при 100 mA товар). Всъщност това е основната причина да ги сменям - че сдават багажа на студено и не може да се разчита на тях.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Яну 14, 2013 11:00 pm
ПАВЕЛ
Много хора имат алергия към акумулатoрите .... Аз не съм от тях , но често ми се случва примерно да не съм заредил батерията на фотото . А за челника - храня го само с алкални, като държа постоянно две литиеви в аптечката. Все пак не го ползвам толкова интензивно, а и 8 батерии за цената на две бири ми осигуряват 40 часа на 47 лумена, което си е съвсем нормална за придвижване светлина .
Аз ползвам 2 чифта акумулаторни(GP;Energizer) като нося едните от тях и един чифт резервни като през зимата резервата е Energizer Ultimate litium а през лятот може и 2-я чифт акумулаторни...зарядните държаха до 1-та година добре-около 20 часа(колкото дават капацитета на gpsmap 62 по книга) след което Energizer-а взе да сдава багажа-държи по 12-15ч. а GP-то още няма разлика...
Вто Яну 15, 2013 9:45 am
petariana
Аз лично имам акумолаторни за отоапарата и около 10 алкални в раницата, както и една 4,5 волтова за един прожектор. И резервна за телефона напълно заредена освен тази която е в устройството. Само че зимата бързо се разреждат от студа.
Последната промяна е направена от petariana на Вто Фев 19, 2013 6:43 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Яну 19, 2013 11:05 pm
Pagane
.
Явно има значение за кое какво
на челника купих зарядни ,реших .че е по-икономично от еднократните ,сега четейки писанията се замислям ,на старите ми Кодак си пишеше за Digital camera . a Philips -а ,които ползвам сега нямат упоменато , само , че са зареждащи се . Може и от тук да идва проблема зимата , миналата зима с Кодак-а нямах случай на засечка ,но и нямах планински разходки много
трябва да прегледам барериите и консуматорите да си пасват явно .
за К-Е гледах соларни зарядни ,но са скъпички ,май ще накупя еднократни 20 и дано свършат работа , че и на палатка няма как да бъде със зарядни .
ако някой има идея за 20 дена как да станат нещата ?
Нед Фев 03, 2013 4:43 pm
ПАВЕЛ
Re: .
Pagane написа:
То всичко зависи от това какви уреди ще ползвате, и колко интензивно.......Сама трябва да си направиш калкулацията . Но ако ще спите на палатки по-добре избягвайте акумулаторните батерии, защото ще ви направят зависими от хижите.
ПАВЕЛ,
да, калкулацията се прави , а на теб ти благодаря за отваряне на темата и за полезното инфо на потребителя anrieff от hardwareBG.com
евала на това момче
Нед Фев 03, 2013 6:23 pm
alexvan
Re: .
Pagane написа:
трябва да прегледам барериите и консуматорите да си пасват явно .
за К-Е гледах соларни зарядни ,но са скъпички ,май ще накупя еднократни 20 и дано свършат работа , че и на палатка няма как да бъде със зарядни .
Когато еднократните батерии се изтощят в много от случаите те изхвърчат от раницата някъде там в гората, за да не тежат.
Сигурно за едно Ком Емине ще трябват поне 30 батерии за гпс, апарат и челник.
Колко ли тежат тези 30 батерии и колко биха ги мъкнали до края особено като знаем как някои от хижите се оправят с боклука, а именно изхвърляйки го зад хижата и палейки го.
Колега въпрос на сметки е колко батерии ще ти трябват защото ако ползваш светкавицата на фотоапарата се хабят бързо батерии също и ако гледаш много на дисплея. За челника едни нови заредени батерии и един резервен чифт съм почти на 100% сигурен че ще ти стигнат зависи от челника де ако някой е боклук няма как да стигнат. В случай че е Petzl tikka с максимално време на батериите 120часа става така 100часа/4,5 часа на ден (макар че е много)~=22,2 дена
Фотоапарата е относително нещо но и там човек с малко повече наблюдение може да каже колко батерии ще му трябват.
Това че някой идиот си изхвърля боклука в гората не значи че всички трябва да сме идиоти и простаци! Призовавам всички да пазят природата ако обичате!
Пет Мар 01, 2013 1:41 pm
loudidd
Писах в темата за Power Box-а, но тя изчезна мистериозно, затова питам и тук - доколко е възможно наличните AA акумулаторни батерии да бъдат обединени от адаптер с USB изход, от който човек да си зарежда телефона и други устройства? Това обединява ли мощността им и ако батерията на телефона е примерно 3,7V, 1500mAh, четири батерии NiMH по 2500mAh в такъв адаптер колко пъти могат да я заредят? Примерно нещо такова : http://www.bixnet.com/usbbaboxc4aa.html
Пон Юни 03, 2013 7:49 pm
dido
В случая не обединява "мощността" им. 4 х 1.2 V = 4.8 V зарядно напрежение, ще има капацитет 2000-2500 mAh - колкото на единична батерия.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 04, 2013 11:02 am
loudidd
dido написа:
В случая не обединява "мощността" им. 4 х 1.2 V = 4.8 V зарядно напрежение, ще има капацитет 2000-2500 mAh - колкото на единична батерия.
OK, около бъговете във форума бях питал и в другата тема за Power Box-а, и там колега ми каза да обединя това и това - тогава ще бъде ли обединена мощността на батериите, за да може човек да си зареди телефона три пъти, примерно?
Пон Юни 10, 2013 2:36 pm
g.lubenov
loudidd написа:
dido написа:
OK, около бъговете във форума бях питал и в другата тема за Power Box-а, и там колега ми каза да обединя това и това - тогава ще бъде ли обединена мощността на батериите, за да може човек да си зареди телефона три пъти, примерно?
Здрасти, аз писах за тая комбинация, нарочно съм ти дал линк към държач за 3 батерии така можеш да ползваш и обикновенни и акумулаторни батерии, ако искаш повече пъти да си зареждаш телефона просто трябва да удвоиш батериите с още едно гнездо и да ползваш 6 накуп или просто да се придържаш на варианта с 3 и след едно или две зареждания да ги смениш с нови.Аз лично си купувам 8 батерии за 3,5лв от супера не тежат нищо на практика и имам гарантирани 2 зареждания с тях което значи че ако тръгна с зареден телефон към една седмица имам ток гарантирано
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3 ... 12, 13, 14Следваща
Страница 1 от 14
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети