Цяла година го приказваме пустия Пирини накрая му дойда времето....Маршрута беше много натегнат ама след 1-2 дена зор се наложи да го редуцираме от хард към по-лайт
1ден-Предел-вр.Пирин-х.Яворов
Оставихме колата на ханчето и към 9 без нещо тръгнахме нагоре...маршрута-тегаво качване както каза и съфорумника Z…и т.н.Добре че на машинката има изворче че бяхме хванали по едни пирамидки малко по-встрани и се връщахме да го търсим...На върха бяхме за 5 часа,после нататък пътеката-клек.камънак, хвойна...до Даутов превал и после през пресъхналото Даутово езеро и –надолу кум Бела река и маркираната пътека към Яворов...Пристигнахме в човешко време-за около 9ч.
2 ден-Яворов-Кончето-Кутело-Вихрен-Муратов връх-Синаница
За закуска-качване към Суходолски превал-после-по пътеката през кончето-качихме Кутело за всеки случай ,после Вихрен,после покрай Хвойнати връх и чучките край него –се отзовахме в основата на Муратов.Около Хвойнати хапнахме,часа бече 3 а водата-на мин. Как да е 3 дкачихме и Муратовия,после надолу към изворчето под Гергиица и -айде на Синаница-хижата!И върха беше в плановете ама след тоя маратон,безводен се отказахме-маршрута дойде към 11 часа с доста сериозни денивелации...Като свалих на хижата обувките и се опитах да отлепя левкопласта от сухожилията,познат сред туристите като“секънд скин“ той се отлепи с моята лична “фърст скин“ Тука Пирин вместо да пее почна да плаче!
3 ден-полу-почивен-Синаница-Беговица
Беше предвидено този ден да обиколим Караулте,Бъндеришки и Башлийски чукар и да спим на Спано поле но решихме да променим плана заради прогнозата-влошаване на времето и заради здравословни проблемации с копитата...(това е деня в който z… го е гърмяло по Куклите-при нас се чу само един як гърмеж)
Няма какво да описвам прехода-за 4 часа и малко бяхме да Беговица-лична хигиена и близане на рани(т.е.-пукане на мехури)
4 ден-Беговица-Солището-Куклите-Зъба-Яловарника-Каменица-М.Каменица-Тевно езеро
Марштута е описан от Z…голямо качване,слизане,пак качване...От Яловарника слизането е през кулоара(третия май,като го гледахме от доле) доста криво но с гордост мога да кажа че не включих 5-тата опорна точка )От Каменица слизането протече по-различно-пирамидките ме подведоха по ръбчето а помня че съм го качвал освен по ръбчето(с човек дето да помага) и по гърба през един кулоар(оказаха се 2)Та върнахме се малко и ги нацелихме-има пирамидки и през тях.На едно място има праг-метър и половина,не много ,но с голямата раница нямаше как да се обърна и да стъпя-реших да направя упражненирто на Z… като на шега-пуснах я от не-повече от метър и тя направи 20 метрово търкаляне надолу...шишето(не от девин ,а Primus)скочи още на 5-я метър и се сурна по камънака, а после се сетих,че не прибрах машинката-висеше си на презрамката!ИдЕотска постъпка при положениече:1-во-бяхме двама и можеше втория да ми подаде раницата,2-ро-имам въже и можех да я вържа и да я пусна....
Как да е-стигнахме Кралевдворска порта и Тевно езеро.
5 ден-расотка около Тевно
Решихме, че имаме още нужда(и време) за ПУЧИвка-затова извършихме тихият подвид –траверс от двете коти на Валявишки чукар-през Момин двор,Кралев двор и –вкъщи
6 ден-Тевно-Типиците-Василашки езера-Демяница
В началото-стандартен маршрут през малкото конче до вр.Възела-после имаше идея да минем през Василашки чукар и през Тодорките,но на картата има една(!)и го оставихме за“другия път“.Смъкнахме се към Тевно(синьо) Василашко езеро и от там-едно главоломно спускане към Горно Василашко-по нищо не отстъпва на пускането от Яловарника-кулоара му-кулоар,каменяка му-каменяк,наклона му-наклон!!!
Нататък-по стандартната зелена марка....
7 ден-Демяница-Газейски циркус-Каймак чал-Стражите-Полежан-х.Безбог
Тръгнах (този ден сам)с идеята да мина през Горно Газейско езеро и чак тогава през Стражите,но още преди да вляза в циркуса гладем на машинката -ена тъъъънка пътечка-към Каймак чал-викам“що пък да обикалям“ и –хайдее-нагоре...!Бесен улей,няма край,камъни,стръмно(разбирамZ…на Тодорка) и накрая-малко сипей ,трева и изправяне още повече на склона...Ооообаче те извежда точно на превала м/у Каймак чал,Стражата и Дисилица!Отодох до Каймак чал,колкото да осмисля по-добре желанието си за минаване през Стражите-макар че го бях минавал наобратно в мъгла-сега ми изглеждаше невъзможно с тия скални отвеси и ръбове....Все пак тръгнах и-ха-имало Господ-т.е.-пътечка с пирамидки-покрай голямата стража-искаше ми се да я кача,но като я поогледах,(дори тръгнах 2-3м. )и се замислих че назад не знам как ше се връщам както казват македонците“со газо напреде“-и се повърнах...Минах си по пътечката,после през превала и през Полежана...(4 часа)и се спуснах за още час до хижата ,без да прехвърля вр.Безбог.
8 ден-Кременски езера
Тръгнахме за езерата с идеята да бъде расотка ама не би!Първо се засилихме по некаква много обиколна пътека дето стигна почти до Попово езеро и после –едър камънак под Сиврия...клек,обиколки....черно ми се видя Долното Кременско езеро!Нямах желание да се качвам до другите!100 пъти по-добре(и не по-бавно)щеше да е да идем през Демиркапийска порта до Джано и да ги видим 3-те!Върнахме се по по-човешкатапътека по р.Ретиже и пак през овчарника и подсичащата безименния връх пътека,излизаща направо до езерото до хижата.Обяд там и-надолу към х.Г.Делчев и механа Джаре-прощална(и с Пирин) вечер...
9 ден-Джаре-Добринище-Предел
„Но комент“ дет се вика...Хасфалт.пътека,пак Хасфалт...пообъркахме черния път и излязохме по-раничко на Хасфалта и –нататък -ясно-Добринище-Хавтобус-Предел-колата-Ст.Загора-рев,сополи....аве- „ПИРИН ПЕЕ И ПЛАЧЕ!!!“
П.П.:Специални благодарности на Dido,който помогна с важни съвети-доста от които спазихме!!!
Пон Сеп 03, 2012 9:19 am
NikTod
Хубави маршрути и добро ходене.
За Кременски езера трека дето сте избрали за долното езеро е възможно най-трудния. Минавал съм от там знам за какво иде реч. Трудното му е и че морените са големи и придвижванете е бавно. Можело е да възкачите в.Сиврия от западния му склон, да видите и трите езера и да слезете до долното за доста по кратко време. Пък и пътя е много по-панорамен.
Хубави маршрути и добро ходене.
За Кременски езера трека дето сте избрали за долното езеро е възможно най-трудния. Минавал съм от там знам за какво иде реч. Трудното му е и че морените са големи и придвижванете е бавно. Можело е да възкачите в.Сиврия от западния му склон, да видите и трите езера и да слезете до долното за доста по кратко време. Пък и пътя е много по-панорамен.
Ами ха де!Така е трябвало са сторим ..нищо-другия път-и без това останаха недоизпълнени планове...
Фърст скин и секънд скин
Вярно май че така им казваха на тези хубавите лепенки(секънд скин)
Отдавна съм се отказал да лепя лейкопласт на ходилата, петата и тем подобни места.
След няколко часа или се е сгърчила лепенката и лепилото е върху раната или после няма отлепяне.
Мия краката, мажа с мазило като стигна хижата където ходя бос с чехлите, а на другия ден чисти чорапи и възпаления сериозни на протъркани места не съм получавал.
Боли, ама се вижда че ще оживея.
Петата опорна точка аз я включих от Яловарника надолу въпреки че мястото не е притеснително, но ако бях тръгнал прав щях да се изтърся и натъртя именно тази пета опорна точка.
Почивните дни ще си начертая за в бъдеще някои части от маршрута Ти, че много има още невидяно от тоя Пирин.
Ама стига сте ми давали идеи, че от началото на годината не съм се свъртял и един ден вкъщи и повече от месец отпуска съм я прекарал само в планината.
Кой знае кога ще ме огрее да отида, ама да са готови новите места.
Тъй ама който носи само по 2-3 чифта чорапи и не пере секи ден лепи лепенки Ако са хубави чорапите-чак при събуването лепенката остава на тях(без да се нагърчва преди това)
А за маршрутите-и ти само ми палиш фитилите ама Пирин ше е вече догодина(ако стане някой и друг ден зимно-дай-боже!ама то е друга работа..)
Здравейте искам да Ви представя един сайт в частност, който показва подробна информация за град Добринище и Пирин планина. Надявам се да го разгледате и да останете доволни. Ето го и сайтчето - http://www.dobrinishteclub.com - Извинете ме ако напразно съм Ви отнел от времето.
Сря Сеп 05, 2012 10:24 pm
dido
Поздрави fena73, разходил си качествено из Пирина
Забавно е наистина в тази планина - дистанциите изглеждат къси но терена, острите качвания и слизания не щадят копитата
Поздрави fena73, разходил си качествено из Пирина
Забавно е наистина в тази планина - дистанциите изглеждат къси но терена, острите качвания и слизания не щадят копитата
Наистина е така-повтарях си по 10 пъти на ден колко си бил прав!!!Ама не е като да не съм ходил там ве-почти всяка година ходя ама с "нормални-човешки" маршрути,а сега се бях изсилил много...
Пон Сеп 10, 2012 11:54 am
NikTod
ZCEZBPM написа:
Не си единствения дето си повтаряше колко е бил прав Dido и от това че не слушам последния ден а и не само последния какъв го ядох само.
Един познат често обича да казва "........... е корав, не е за изпускане"
Лица под 18г. да не се досещат за що иде реч
Халал да ни е на сички-кУравия!И честито!
нема червена точка ве!крайно време е да се добави като емотикона
Вто Сеп 11, 2012 9:49 am
Plamen К
Много арно си походил, като се видим на Саръяр ще разказваш на живо, пък аз ще почерпя червено вино, гледам останало е малко от миналогодишното. Вземи твоя градски ZC.... да хвърли един поглед на близкия Балкан.
Много арно си походил, като се видим на Саръяр ще разказваш на живо, пък аз ще почерпя червено вино, гледам останало е малко от миналогодишното. Вземи твоя градски ZC.... да хвърли един поглед на близкия Балкан.
Мислех за събота че е възможно да се разходя натам,а ти допълнително ме стимулира с "червената оферта"...
Ако градския Z... чете това и е аляк-нека да заповяда!Ако трябва ше тръгнем заради него в 4.30ч.
Добре си походил. Един с лепенки, друг без. На кого както му е удобно. Ако отида догодина по Пирина, откъдето и да мина, ще ти видя стъпките . Не е останало нестъпвано. Дай малко снимки де, не бъди скъперник.
Добре си походил. Един с лепенки, друг без. На кого както му е удобно. Ако отида догодина по Пирина, откъдето и да мина, ще ти видя стъпките . Не е останало нестъпвано. Дай малко снимки де, не бъди скъперник.
Не нося Хапарат,ве! и не снимам...само по стъпките ще ме познаеш
Сря Сеп 12, 2012 2:07 pm
NikTod
fena73 написа:
meco puh написа:
Не нося Хапарат,ве! и не снимам...само по стъпките ще ме познаеш
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети