Привет
Тази седмица заминавам за Алпите и ще отседна 8 нощувки в Шамони задно с жената и детето (под 2 години). Понеже не съм ходил никога до Шамони, не знам в близост какво, къде и колко далече се намира. Жена ми не е планинарка и с тях няма да мога да правя сериозни преходи и отсядане в алпийски хижи. Затова ви моля, ако може да ми предложите варианти за 4-6 дни изкарване със спане в Шамони - до 1 час ходене в посока, какви лифтове има в района и безплатните влакчета/автобусчета до къде ходят и какво може да се види там.
Колко струва тунела до Курмайор, колко далече е Зермат, виждали ли сте rent-a-car в самия Шамони?
Благодаря ви
Иван
Пон Авг 20, 2012 9:22 am
joropc
1.Тунелът е 70 евро в двете посоки.
2.За безплатни лифтове и влакове, и въобще за безплатни неща в този район, аз лично не съм чувал.
3.Цермат е на три часа и половина път с влак(това включва три-четири двадесетминутни престоя по три-четири гари, където се сменят влаковете) и цената на билетът е около 100 франка(165 лева).Казвам го във франкове, защото преди месец го пътувах от Цермат до Шамони, демек наобратно.
4.Няма никакъв шанс да се скучае в Шамони.Може да се отдели един ден за качване с двете гондоли(около 70 евро) до Егюй Дю Миди(Иглата-3842м), другия ден с лифт на отсрещния байр(имало някакъв двучасов, равен трек до някакви езера, които били много красиви) и два три дена в самото градче.Духът и обстановката там са невероятни, и не вярвам някой да скучае, защото има какво да се види-музеи на алпинизма....
5.Офиси за коли под наем в Шамони не съм виждал, но това не значи, че няма.
6.Ние спахме два дни в Шамони за 15 евро на вечер в нещо като пансион-общи спални и бани, което си е оферта предвид начинанието, за което бяхме там-Шамони-Цермат с маунтин байкове.
7.Желатално е да се направи планинска застраховка на място, защото българските са т...к работа и не включват репатриране с хеликоптер(единственият начин, по който действа местното ПСС).Струва 5.5 евро на ден и се прави в сградата до информационния център на Шамони
8.Цермат е забранен за автомобили(ако рентнете кола от Шамони).Колите се оставят на големи паркинзи в началото на града и от там си наемате електрическо такси(много скъпо)...или ходите пеша(Цермат не е голям)
10.Доколкото знам, предвид цените на горивата и пътните такси в Швейцария(тунели...ала бала), железопътният транспорт излиза най-евтино
9. Всичко там е скъпо, страшно скъпо(особено в швейцарско)..., но си струва
10.Ако си пазарувате храна в Шамони, САМО в Кърфур-а, който се намира на входа на града.Иначе по другите магазини си е
таковало мамата.
11.Официалните обувки(обувките за бал или сватба) в Шамони са:
http://www.lasportiva.com/mountain.html?&L=1&tt_products[product]=26&cHash=37a7d5c1a8dad822fe5926cd50dbb29b
Ето и две церматски снимки, за повдигане на бойният дух :
Пон Авг 20, 2012 10:47 am
dobber
Жоро, благодаря за изчерпателният отговор. Аз ще правя обиколка на Мон Блан и в тези дни ще оставя жената и детето сами. Не вярвам да им е лошо там
Пон Авг 20, 2012 1:11 pm
joropc
dobber написа:
Жоро, благодаря за изчерпателният отговор. Аз ще правя обиколка на Мон Блан и в тези дни ще оставя жената и детето сами. Не вярвам да им е лошо там
Не, няма как да им е лошо на такова място.
А на теб успех!
Пон Авг 20, 2012 1:43 pm
Сотиров
Добър път!
Добер, дано имате късмет с времето, че да се нагледате на Алпите! Жоро съвсем добре е описал всичко. Кой маршрут планираш до Монблан - популярния или от Шамони? Чудесно е, че сте с детенцето. Значи, няма нужда още отсега да чакаш внуци, както спомена в другата тема - имаш поне 20 години планински занимавки, почвай!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети