ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Названия на върховете и скалните гребени в Пирин

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Названия на върховете и скалните гребени в Пирин
Автор Съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Названия на върховете и скалните гребени в Пирин Отговорете с цитат
По повод статията за имената на седловините в Пирин, която написах във връзка с питания свързани с разликите между порта, премка, превал и преслап, неотдавна мой приятел ме запита дали има подобен смисъл и логика в названията на върховете. Тоест какво означават и каква е разликата между чука и тепе например.

Това породи у мен идеята да напиша кратък материал за имената на върховете и характерните за Пирин скални гребени. Озаглавих го "Названия на върховете и скалните гребени в Пирин според народната терминология" Изпратих го до редакцията на списание "Орбел", където го харесаха и публикуваха. Още не съм видял хартиеното издание, но днес забелязах, че може да се прочете в електронния му вариант.

Ето и линк към статията -> Названия на върховете и скалните гребени в Пирин според народната терминология

Благодаря на Дидо за това, че ме подпомогна с подходящ снимков материал (половината фотоси към материала са негови).
Приятно четене!

Сря Авг 01, 2012 9:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
NikTod

Мнение Отговорете с цитат
Интересно. Хубаво, е че си се постарал да изведеш тази информация. До настоящия момент не влагах особено голямо значение на логиката на наименованията на планинските образувания. Приемах старите названия по-скоро като турцизми, използвани през определен отрязък от времето, а новите названия като поредния нов прочит през настоящето. Никога не съм вниквал в това, приемал съм названията като неотменима фактология и толкова.
А както се казва в работата си имало работа Smile
Поздравления
Сря Авг 01, 2012 11:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lubitel

Местожителство: София

Чудесна статия, Ники, поздравления!
П.П. Беше ми споменал, че пишеш материал за винарските пътища в Пирин. Аз ли съм го пропуснал или не си го публикувал още?
П.П.П. Сега видях, че си отделил интересуващите ме статии в отделна тема, благодаря!
Чет Авг 02, 2012 8:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

МНого интересна и поучителна статия!Дано повече хора които си мислят че знаят всичко за Пирин я прочетат и разберат че винаги има какво да научат!
Поздравления!!! Clap
Чет Авг 02, 2012 9:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

Местожителство: гр.София

Поздравления за усърдието и волята да пресяваш и анализираш това огромно в исторически план количество информация, и най-вече да ограмотяваш нам Respect !
Чет Авг 02, 2012 9:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Интересна статия! Довечера ще седна да я прочета спокойно.

Чет Авг 02, 2012 10:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy

Благодаря на всички ви за хубавите думи. Радвам се, че статията се харесва и е от полза.

NikTod написа:
До настоящия момент не влагах особено голямо значение на логиката на наименованията на планинските образувания. Приемах старите названия по-скоро като турцизми, използвани през определен отрязък от времето, а новите названия като поредния нов прочит през настоящето. Никога не съм вниквал в това, приемал съм названията като неотменима фактология и толкова.
А както се казва в работата си имало работа Smile

Повечето хора са така, не си единствен, така че няма какво да те притеснява. Важното е като се прочете веднъж да започнат да се виждат нещата.

lubitel написа:
Беше ми споменал, че пишеш материал за винарските пътища в Пирин. Аз ли съм го пропуснал или не си го публикувал още?

Преди 2 години го написах и излезе, но не съм разгласял. Добре че ме подсети да го добавя в темата с онлайн статии.
Казва се: Винарските пътеки в Пирин

Поздрави

Чет Авг 02, 2012 11:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
irina

Поздравления Ники! Полезно и интересно четиво.
Чет Авг 02, 2012 12:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Много интерсно четиво. Наистина има нужда някой да унифицира терминологията, че напсоледък всеки си ги говори както му дойде.
Надявам се ще продължиш да пишеш по темата, за да изясним премките, портите, преавлите, преслапите и другите тем подобни термини.
Много ми хареса това за "чалнат" Very Happy Просто толкова много думи използваме, на който не им знаем истинското значение, камо ли произхода.
А в училище не те учат на тези неща, понеже и учителките толкова знаят.
Чет Авг 02, 2012 12:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy

irina написа:
Поздравления Ники! Полезно и интересно четиво.

Благодаря ти!

Emil написа:
Надявам се ще продължиш да пишеш по темата, за да изясним премките, портите, преавлите, преслапите и другите тем подобни термини.

За седловините преди няколко месеца пусках статия -> Имената на седловините в Пирин, според народната терминология

Emil написа:

Скоро коментирах с един географ - университетски предподавател темата. У нас през годините специално върху тази терминология не е работено. В този ред на мисли, нормално е това с учителите, за което говориш. Дано в бъдеще нещата се променят.

Чет Авг 02, 2012 2:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Emil

Местожителство: Sofia

Ами просука ми показва, че форума е станал необятен вече. Very Happy
След цялата ми активност в него от няколко месеца, все още откривам нови неща. Very Happy
Мерси
Чет Авг 02, 2012 5:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
NikTod

Speedy написа:
Emil написа:

Скоро коментирах с един географ - университетски предподавател темата. У нас през годините специално върху тази терминология не е работено. В този ред на мисли, нормално е това с учителите, за което говориш. Дано в бъдеще нещата се променят.

5 години разтакават внасянето на новия просветен закон ........ /слагам точки за да не ме изтриете Wink /. А нивото на образование, как да се промени, като в МО последните 10-на че и повече години са се настанили едни и същи тунеядци "работещи" без обществено полезна цел и посока и т.н.....
Едно от съществените и значими неща които съм получил аз от основното и средно образование е родолюбието. Сега на това не се набляга. Сега се набляга и е важно да се знаят чужди езици /за да не създаваме ядове и да правим по-качествени МУРАФЕТИ на чужденците/, а това че неграмотията наоколо властва се оказва за жалост, че не ни е важно.

Поздравления на Speedy Николай Даутов за добрите и полезни публикаций. Да се надяваме това да е само началото Smile
Чет Авг 02, 2012 9:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.