Автор |
Съобщение |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
Названия на върховете и скалните гребени в Пирин |
|
По повод статията за имената на седловините в Пирин, която написах във връзка с питания свързани с разликите между порта, премка, превал и преслап, неотдавна мой приятел ме запита дали има подобен смисъл и логика в названията на върховете. Тоест какво означават и каква е разликата между чука и тепе например.
Това породи у мен идеята да напиша кратък материал за имената на върховете и характерните за Пирин скални гребени. Озаглавих го "Названия на върховете и скалните гребени в Пирин според народната терминология" Изпратих го до редакцията на списание "Орбел", където го харесаха и публикуваха. Още не съм видял хартиеното издание, но днес забелязах, че може да се прочете в електронния му вариант.
Ето и линк към статията -> Названия на върховете и скалните гребени в Пирин според народната терминология
Благодаря на Дидо за това, че ме подпомогна с подходящ снимков материал (половината фотоси към материала са негови).
Приятно четене!
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Сря Авг 01, 2012 9:39 pm |
|
|
NikTod
|
|
|
|
Интересно. Хубаво, е че си се постарал да изведеш тази информация. До настоящия момент не влагах особено голямо значение на логиката на наименованията на планинските образувания. Приемах старите названия по-скоро като турцизми, използвани през определен отрязък от времето, а новите названия като поредния нов прочит през настоящето. Никога не съм вниквал в това, приемал съм названията като неотменима фактология и толкова.
А както се казва в работата си имало работа
Поздравления
|
|
|
Сря Авг 01, 2012 11:54 pm |
|
|
lubitel
|
|
|
Чудесна статия, Ники, поздравления!
П.П. Беше ми споменал, че пишеш материал за винарските пътища в Пирин. Аз ли съм го пропуснал или не си го публикувал още?
П.П.П. Сега видях, че си отделил интересуващите ме статии в отделна тема, благодаря!
|
|
|
Чет Авг 02, 2012 8:44 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
МНого интересна и поучителна статия!Дано повече хора които си мислят че знаят всичко за Пирин я прочетат и разберат че винаги има какво да научат!
Поздравления!!!
|
|
|
Чет Авг 02, 2012 9:25 am |
|
|
excalibur
|
|
|
Поздравления за усърдието и волята да пресяваш и анализираш това огромно в исторически план количество информация, и най-вече да ограмотяваш нам !
|
|
|
Чет Авг 02, 2012 9:31 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Интересна статия! Довечера ще седна да я прочета спокойно.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Чет Авг 02, 2012 10:05 am |
|
|
Speedy
|
|
|
Благодаря на всички ви за хубавите думи. Радвам се, че статията се харесва и е от полза.
|
|
До настоящия момент не влагах особено голямо значение на логиката на наименованията на планинските образувания. Приемах старите названия по-скоро като турцизми, използвани през определен отрязък от времето, а новите названия като поредния нов прочит през настоящето. Никога не съм вниквал в това, приемал съм названията като неотменима фактология и толкова.
А както се казва в работата си имало работа |
Повечето хора са така, не си единствен, така че няма какво да те притеснява. Важното е като се прочете веднъж да започнат да се виждат нещата.
|
|
Беше ми споменал, че пишеш материал за винарските пътища в Пирин. Аз ли съм го пропуснал или не си го публикувал още? |
Преди 2 години го написах и излезе, но не съм разгласял. Добре че ме подсети да го добавя в темата с онлайн статии.
Казва се: Винарските пътеки в Пирин
Поздрави
Пирин - пътеводител |
|
|
Чет Авг 02, 2012 11:41 am |
|
|
irina
|
|
|
|
Поздравления Ники! Полезно и интересно четиво.
|
|
|
Чет Авг 02, 2012 12:42 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Много интерсно четиво. Наистина има нужда някой да унифицира терминологията, че напсоледък всеки си ги говори както му дойде.
Надявам се ще продължиш да пишеш по темата, за да изясним премките, портите, преавлите, преслапите и другите тем подобни термини.
Много ми хареса това за "чалнат" Просто толкова много думи използваме, на който не им знаем истинското значение, камо ли произхода.
А в училище не те учат на тези неща, понеже и учителките толкова знаят.
|
|
|
Чет Авг 02, 2012 12:54 pm |
|
|
Speedy
|
|
|
|
|
Поздравления Ники! Полезно и интересно четиво. |
Благодаря ти!
|
|
Надявам се ще продължиш да пишеш по темата, за да изясним премките, портите, преавлите, преслапите и другите тем подобни термини. |
За седловините преди няколко месеца пусках статия -> Имената на седловините в Пирин, според народната терминология
|
|
А в училище не те учат на тези неща, понеже и учителките толкова знаят. |
Скоро коментирах с един географ - университетски предподавател темата. У нас през годините специално върху тази терминология не е работено. В този ред на мисли, нормално е това с учителите, за което говориш. Дано в бъдеще нещата се променят.
Пирин - пътеводител |
|
|
Чет Авг 02, 2012 2:17 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Ами просука ми показва, че форума е станал необятен вече.
След цялата ми активност в него от няколко месеца, все още откривам нови неща.
Мерси
|
|
|
Чет Авг 02, 2012 5:35 pm |
|
|
NikTod
|
|
|
|
|
|
|
|
А в училище не те учат на тези неща, понеже и учителките толкова знаят. |
Скоро коментирах с един географ - университетски предподавател темата. У нас през годините специално върху тази терминология не е работено. В този ред на мисли, нормално е това с учителите, за което говориш. Дано в бъдеще нещата се променят. |
5 години разтакават внасянето на новия просветен закон ........ /слагам точки за да не ме изтриете /. А нивото на образование, как да се промени, като в МО последните 10-на че и повече години са се настанили едни и същи тунеядци "работещи" без обществено полезна цел и посока и т.н.....
Едно от съществените и значими неща които съм получил аз от основното и средно образование е родолюбието. Сега на това не се набляга. Сега се набляга и е важно да се знаят чужди езици /за да не създаваме ядове и да правим по-качествени МУРАФЕТИ на чужденците/, а това че неграмотията наоколо властва се оказва за жалост, че не ни е важно.
Поздравления на Speedy Николай Даутов за добрите и полезни публикаций. Да се надяваме това да е само началото
|
|
|
Чет Авг 02, 2012 9:15 pm |
|
|
|