|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
martin54
|
На 03.11 събота в. Вихрен - Кончето и обратно |
|
Здравейте колеги,
извинете ако пускам поредната тема, видях, че има доста за Пирин и Кончето, но мен ме интересува конкретно ако някой е ходил там по това време на годината, маршрута, който замисляме е следния:
Спираме колата на х. Бъндерица, после през Премката и по билото до в. Кутело, след това Кончето, в.Вихрен , след това през Кабите до х. Вихрен и после ще слезнем до х. Бъндерица.
Надявам се, че за 8ч ще може да го минем, защото сега деня е къс !
Моля , който е запознат с условията на Пирин сега и е бил по това време на годината да сподели опит, има ли сериозни опасности, принципно сме тренирани, не сме някой който за пръв път отива в планината, екипирани сме с хубави обувки (без котки), топли дрехи, челници.
Поздрави и благодаря на отзовалите се 
|
|
|
Чет Ное 01, 2012 2:41 pm |
|
 |
Gamina
|
|
|
|
Аз без котки не бих тръгнала по карстовото било сега, горе ръсна снежец, ловя бас, че скалите са позаледени. Не само Кутело и Кончето, ами и качването от премката към Вихрен ще е интересничко, ако условията са такива 
|
|
|
Чет Ное 01, 2012 3:08 pm |
 |
 |
NikTod
|
|
|
|
 |
 |
Аз без котки не бих тръгнала по карстовото било сега, горе ръсна снежец, ловя бас, че скалите са позаледени. Не само Кутело и Кончето, ами и качването от премката към Вихрен ще е интересничко, ако условията са такива  |
В добавка бих взел и въженце /ако са повече от 1 туристите разбира се / Не тегне много, а може да се окаже полезно.
|
|
|
Чет Ное 01, 2012 3:55 pm |
|
 |
martin54
|
|
|
Разбирам, че според вас без котки да не тръгваме.
А времево смятате ли, че може да успеем, ще спираме само при необходимост и 30 мин за обед.
|
|
|
Чет Ное 01, 2012 9:38 pm |
|
 |
NikTod
|
|
|
|
 |
 |
Разбирам, че според вас без котки да не тръгваме.
А времево смятате ли, че може да успеем, ще спираме само при необходимост и 30 мин за обед. |
При суха скала, може и за по-бързо. Всичко зависи от състоянието на скалата, наличието или липсата на обледявания и т.н.
Направете го прехода до Кончето и обратно на премката на Вихрен. От там преценете ситуацията. Тъкмо ще сте наясно със състоянието на скалите.
Ако е хлъзгаво, ви препоръчвам да се осигурите. Няма да ви забави много хода.
|
|
|
Чет Ное 01, 2012 10:27 pm |
|
 |
alexvan
|
|
Чет Ное 01, 2012 10:47 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
А, я кажете, тъй и тъй сте се разприказвали, как е хавата от Рибно бъндеришко до билото, някъде между Дончови караули и Бъндеришки чукар. Ще успеем ли да стигнем по светло до Спано поле през Башлийски чукар и караулите на Дончо там ли ще са?
|
|
|
Чет Ное 01, 2012 11:14 pm |
|
 |
martin54
|
|
|
Колега, благодаря за линка, отдавна търсех такъв сайт.
Ако е вярна прогнозата излиза, че ще е хубаво времето.
Поздрави
|
|
|
Чет Ное 01, 2012 11:42 pm |
|
 |
NikTod
|
|
|
|
 |
 |
А, я кажете, тъй и тъй сте се разприказвали, как е хавата от Рибно бъндеришко до билото, някъде между Дончови караули и Бъндеришки чукар. Ще успеем ли да стигнем по светло до Спано поле през Башлийски чукар и караулите на Дончо там ли ще са? |
От Рибно Бъндеришко ез. през билото покрай Спанополски чукар към з. Спано поле, терена е крив но няма нормални причини поради които това да не стане в светлата част от деня. До билото е каменно поле, но след това терена е по-бърз.
Но после не разбрах, искате по караулите да подсечете Бъндеришки чукар и през Башлийски чукар за заслона ли?
Дори да е така, пак би следвало да нямате затруднения да стигнете до заслона по светло, само че ви чака здрав и едър камънак по Бъндеришки и Башлийски чукари /един от най-едрите в Пирина/. Ще ви се услади

|
|
|
Пет Ное 02, 2012 12:24 am |
|
 |
igurbev
|
|
|
 |
 |
До билото е каменно поле |
Значи от езерото можем да се качим без проблем на билото? Малко стръмнично изглежда на места, пък гнезда клек изпъкват тук там?
|
|
|
Пет Ное 02, 2012 1:10 am |
|
 |
NikTod
|
|
|
|
 |
 |
Значи от езерото можем да се качим без проблем на билото? Малко стръмнично изглежда на места, пък гнезда клек изпъкват тук там? |
Считам, че няма да се затрудните, съдейки по маршрутите които споделяте във форума. Не е екстремен маршрут за теб.
Бавно е, заради наклона и камъните. Ако тръгнете много рано, предполагам ще има вероятно и среж. Според мен основната опасност е хлъзгавата скала.
Подсичането на Бъндеришки чукар ще ви втръсне, както и седлото м/Бъндеришки и Башлийски чукари.

|
|
|
Пет Ное 02, 2012 8:19 am |
|
 |
igurbev
|
|
|
, NikTod, благодаря за отговорите. Може би трябва да разясня как седят нещата. Говорихме си тука тия дни за маршрут х.Вихрен - Спано поле през Бъндеришки и Башлийски, но "проблемът" е, че аз, но не само аз от групата сме минавали стандартните разклонения на ходенето по не-веднъж (но задължително поне веднъж), включително с огромна раница, дори бях спал на палатка горе сред Караулите 2006-та (спомням си годината, защото пусках тема за онова ходене); също миналата година го минавахме точно по това време на годината (за това ходене не помня да съм пускал снимките)
та проблемът е, че някак не върви да стъпваме изцяло в старите стъпки и някак е глождещо да няма поне нещо ново този път. Новото ще да е това качване от Рибното Бъндеришко нагоре. Самата идея не е нова, дори не е моя, разглеждал съм го на място отдолу и отгоре, на снимки и на картата и имам не лоша представа за какво става дума. Отворих дума в случай, че някой друг също се е заигравал оттам и може да сподели личните си впечатления.
Ти качвал ли си се от Рибно Бъндеришко към билото?
Относно останалите въпроси
 |
 |
Ще успеем ли да стигнем по светло до Спано поле през Башлийски чукар |
Не, с поносимо за бели хора ранно тръгване от София, сравнително бавна група, ще е хубаво ако успеем да се класираме за залеза от Башлийски чукар.
 |
 |
караулите на Дончо там ли ще са |
Тука се правех на остроумен, но въпросът е има ли сега хижар на Спано поле. Балиго, но най-вероятно, да.
Малко уточнения:
Слизането към Спано поле покрай Спанополски чукар е, за което спомена, е приятно, основно са пасища и поляни.
За подсичане на Бъндеришки чукар не съм отварял дума, а и не виждам защо ще отидеш до там, пък ще си спестиш хубавия чукар. 
|
|
|
Пет Ное 02, 2012 9:41 am |
|
 |
dido
|
|
|
|
Заигравал се е неведнъж. Качването от езерото до билото е лесно, вероятно е по-бързо от минаването през Бъндеришка порта.
Ако има някакъв проблем, то е разбира се - горе има малко сняг, който ще ви позабави.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пет Ное 02, 2012 10:41 am |
 |
 |
igurbev
|
|
|
Е, чак пък толко да е лесно Видях, че сте дали на картата някакъв вариант("без пътека"), който се изнася югозападно от езерото. Аз си го представях по-скоро по (покрай) реброто, което тръгва южно и се качва към Безименен. С изнасяне в началото на югоизток (където също е показано минаване) и в удобен момент завой надясно, би трябвало да стане и от там.
|
|
|
Пет Ное 02, 2012 10:56 am |
|
 |
martin54
|
|
Пет Ное 02, 2012 11:45 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|