На 03.11 събота в. Вихрен - Кончето и обратно
Здравейте колеги,
извинете ако пускам поредната тема, видях, че има доста за Пирин и Кончето, но мен ме интересува конкретно ако някой е ходил там по това време на годината, маршрута, който замисляме е следния:
Спираме колата на х. Бъндерица, после през Премката и по билото до в. Кутело, след това Кончето, в.Вихрен , след това през Кабите до х. Вихрен и после ще слезнем до х. Бъндерица.
Надявам се, че за 8ч ще може да го минем, защото сега деня е къс !
Моля , който е запознат с условията на Пирин сега и е бил по това време на годината да сподели опит, има ли сериозни опасности, принципно сме тренирани, не сме някой който за пръв път отива в планината, екипирани сме с хубави обувки (без котки), топли дрехи, челници.
Поздрави и благодаря на отзовалите се
Чет Ное 01, 2012 2:41 pm
Gamina
Аз без котки не бих тръгнала по карстовото било сега, горе ръсна снежец, ловя бас, че скалите са позаледени. Не само Кутело и Кончето, ами и качването от премката към Вихрен ще е интересничко, ако условията са такива
Чет Ное 01, 2012 3:08 pm
NikTod
Gamina написа:
Аз без котки не бих тръгнала по карстовото било сега, горе ръсна снежец, ловя бас, че скалите са позаледени. Не само Кутело и Кончето, ами и качването от премката към Вихрен ще е интересничко, ако условията са такива
В добавка бих взел и въженце /ако са повече от 1 туристите разбира се / Не тегне много, а може да се окаже полезно.
Чет Ное 01, 2012 3:55 pm
martin54
Разбирам, че според вас без котки да не тръгваме.
А времево смятате ли, че може да успеем, ще спираме само при необходимост и 30 мин за обед.
Чет Ное 01, 2012 9:38 pm
NikTod
martin54 написа:
Разбирам, че според вас без котки да не тръгваме.
А времево смятате ли, че може да успеем, ще спираме само при необходимост и 30 мин за обед.
При суха скала, може и за по-бързо. Всичко зависи от състоянието на скалата, наличието или липсата на обледявания и т.н.
Направете го прехода до Кончето и обратно на премката на Вихрен. От там преценете ситуацията. Тъкмо ще сте наясно със състоянието на скалите.
Ако е хлъзгаво, ви препоръчвам да се осигурите. Няма да ви забави много хода.
Чет Ное 01, 2012 10:27 pm
alexvan
А, я кажете, тъй и тъй сте се разприказвали, как е хавата от Рибно бъндеришко до билото, някъде между Дончови караули и Бъндеришки чукар. Ще успеем ли да стигнем по светло до Спано поле през Башлийски чукар и караулите на Дончо там ли ще са?
Чет Ное 01, 2012 11:14 pm
martin54
Колега, благодаря за линка, отдавна търсех такъв сайт.
Ако е вярна прогнозата излиза, че ще е хубаво времето.
Поздрави
Чет Ное 01, 2012 11:42 pm
NikTod
igurbev написа:
А, я кажете, тъй и тъй сте се разприказвали, как е хавата от Рибно бъндеришко до билото, някъде между Дончови караули и Бъндеришки чукар. Ще успеем ли да стигнем по светло до Спано поле през Башлийски чукар и караулите на Дончо там ли ще са?
От Рибно Бъндеришко ез. през билото покрай Спанополски чукар към з. Спано поле, терена е крив но няма нормални причини поради които това да не стане в светлата част от деня. До билото е каменно поле, но след това терена е по-бърз.
Но после не разбрах, искате по караулите да подсечете Бъндеришки чукар и през Башлийски чукар за заслона ли?
Дори да е така, пак би следвало да нямате затруднения да стигнете до заслона по светло, само че ви чака здрав и едър камънак по Бъндеришки и Башлийски чукари /един от най-едрите в Пирина/. Ще ви се услади
Пет Ное 02, 2012 12:24 am
igurbev
NikTod написа:
До билото е каменно поле
Значи от езерото можем да се качим без проблем на билото? Малко стръмнично изглежда на места, пък гнезда клек изпъкват тук там?
Пет Ное 02, 2012 1:10 am
NikTod
igurbev написа:
Значи от езерото можем да се качим без проблем на билото? Малко стръмнично изглежда на места, пък гнезда клек изпъкват тук там?
Считам, че няма да се затрудните, съдейки по маршрутите които споделяте във форума. Не е екстремен маршрут за теб.
Бавно е, заради наклона и камъните. Ако тръгнете много рано, предполагам ще има вероятно и среж. Според мен основната опасност е хлъзгавата скала.
Подсичането на Бъндеришки чукар ще ви втръсне, както и седлото м/Бъндеришки и Башлийски чукари.
Пет Ное 02, 2012 8:19 am
igurbev
, NikTod, благодаря за отговорите. Може би трябва да разясня как седят нещата. Говорихме си тука тия дни за маршрут х.Вихрен - Спано поле през Бъндеришки и Башлийски, но "проблемът" е, че аз, но не само аз от групата сме минавали стандартните разклонения на ходенето по не-веднъж (но задължително поне веднъж), включително с огромна раница, дори бях спал на палатка горе сред Караулите 2006-та (спомням си годината, защото пусках тема за онова ходене); също миналата година го минавахме точно по това време на годината (за това ходене не помня да съм пускал снимките)
та проблемът е, че някак не върви да стъпваме изцяло в старите стъпки и някак е глождещо да няма поне нещо ново този път. Новото ще да е това качване от Рибното Бъндеришко нагоре. Самата идея не е нова, дори не е моя, разглеждал съм го на място отдолу и отгоре, на снимки и на картата и имам не лоша представа за какво става дума. Отворих дума в случай, че някой друг също се е заигравал оттам и може да сподели личните си впечатления.
Ти качвал ли си се от Рибно Бъндеришко към билото?
Относно останалите въпроси
Цитат:
Ще успеем ли да стигнем по светло до Спано поле през Башлийски чукар
Не, с поносимо за бели хора ранно тръгване от София, сравнително бавна група, ще е хубаво ако успеем да се класираме за залеза от Башлийски чукар.
Цитат:
караулите на Дончо там ли ще са
Тука се правех на остроумен, но въпросът е има ли сега хижар на Спано поле. Балиго, но най-вероятно, да.
Малко уточнения:
Слизането към Спано поле покрай Спанополски чукар е, за което спомена, е приятно, основно са пасища и поляни.
За подсичане на Бъндеришки чукар не съм отварял дума, а и не виждам защо ще отидеш до там, пък ще си спестиш хубавия чукар.
Пет Ное 02, 2012 9:41 am
dido
Заигравал се е неведнъж. Качването от езерото до билото е лесно, вероятно е по-бързо от минаването през Бъндеришка порта.
Ако има някакъв проблем, то е разбира се - горе има малко сняг, който ще ви позабави.
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Ное 02, 2012 10:41 am
igurbev
Е, чак пък толко да е лесно Видях, че сте дали на картата някакъв вариант("без пътека"), който се изнася югозападно от езерото. Аз си го представях по-скоро по (покрай) реброто, което тръгва южно и се качва към Безименен. С изнасяне в началото на югоизток (където също е показано минаване) и в удобен момент завой надясно, би трябвало да стане и от там.
Пет Ное 02, 2012 10:56 am
martin54
Колеги от горните постове, а не искате ли да дойдете с нас по маршрута, който съм описал в началото на темата.
М/у дугото котки още не съм взел, но видях едни в Ред Рок за 85лв.
и тези , които са на много добра цена, но незнам дали са читави, ако някой е запознат да каже:
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети