Като за първото ми мнение в този страхотен форум ще искам съвет за маршрут. Планувам преход от 24 до 29 Юли(почти не остана)в Пирин. Не съм бил там от 2006 година, за това ще ми е интересно да чуя вашето мнение за точките, които съм избрал, а пък аз ще ви се отблагодаря със снимки като се върна.
На 24 сутринта обмислям към 9 да съм на Безбог с лифта(до колкото прочетох там не е най - прекрасното място на света, поради фактора лифт, Българин, хотел и тн и тн.) Ще си починем малко от пътя и отпрашваме към Тевно Езеро. Пък и да не губим първия ден.
25 - След нощувка на Тевно Езеро, разходка до Каменица и всичко останало в района.
26 - заслон Тевно езеро - х.Вихрен. (обмислям го до обяд да сме там, почиваме хапваме и пак разходка в района ез. Окото и тн)
27 - х. Вихрен - Кончето - х.Вихрен.
28 - х. Вихрен - Тодорин Връх - х. Демяница .
29 - х. Демяница - х. Безбог- лифта и с колата към Софията....
Като цяло не съм решил твърдо да е така и ми се иска да избягвам хижите, до които се стига с кола и през събота и неделя става лудница на тях. Затова ще се радвам да дадете съвет. Ако мога да разширя маршрута, така че да мога да тръгна от едно място и да стигна до същото, поради факта че ще сме с кола. Склонен съм да пропусна изкачването на Вихрен и Кончето, защото в случей че не обърна посоката на маршрута се падат там Петък и Събота.....
Благодаря предварително! Относно времетраене на преходите приемам идеи до 7-8 часа на ден.
Втората половина на юли и август навсякъде е лудница, дори и през седмицата. Така планиран маршрутът е е много добър, минава през красиви места и са избегнати излишни напъвания.
Мерси за бързия отговор, точно това беше и моята идея. Обмислям ако остане така дали само да не обърна посоката за да избегна петък и събота на х. Вихрен.
Мерси за бързия отговор, точно това беше и моята идея. Обмислям ако остане така дали само да не обърна посоката за да избегна петък и събота на х. Вихрен.
Се тая. На вход-изходните точки навалицата е неизбежна.
Не знам от къде ще пътуваш, но ако не държиш входно/изходната ти точка да е в северен Пирин, то може да пътуваш до Попина лъка над Сандански и там да си оставиш колата.
24 - сутринта или по обяд си на Попина лъка. За час си на х. Беговица. Ако следобеда ти е скучно там - до Солището, от там може до Кельо или Куклите. Нощувка на Беговица.
25 - По долината на Беговица се качваш на Каменица и се спускаш през малка Каменица, Кралев двор, Момини двори и си на Тевно. Като оставиш раницата може и Валявишки. А може още като слезеш от малка Каменица да оставиш раницата и тогава останалите върхове. Т.е. - пак обикаляш всичко в района, но на отиване.
26 - както си е по твоя план
27 - х. Вихрен, Кончето, в. Вихрен, Башлийска порта, заслон Спано поле
28 - заслон Спано поле, синанишка порта, Момин връх, Синаница, обратно на заслона, като ако не те мързи може и през Спанополските езера.
29 - Спано поле-Попина лъка.
В тоя край на планината - гарантирано по-малко навалица /като изключим Попина лъка/
27 - х. Вихрен, Кончето, в. Вихрен, Башлийска порта, заслон Спано поле
Да уточним само че става дума най-вероятно заБъндеришка(Муратова)а не за Башлийска(Главнишка) порта,че от там няма маркирана пътека за Спано поле освен през Превалска(Чаирска,Винарска)порта чак...
да не се обърка човека,де...
Сря Юли 18, 2012 7:51 pm
SMitev
Преди малко ми вкараха мухата да съм отделил време за Мозговишка река. Понеже ще нося мухарка с мен. Гледах на картата.. Единия варинат да пропусна Връх Каменица и от Тевно да отпраша към хижа Каменица. Дали има пътека/ маршрут покрай самата река? и вече след х Каменица да се изнасям към хижа Вихрен(мисля че 7 часа го дават). Маршрута, който Velio е предложил също ми харесва и пак евентуално ако е взъможно ще мога да го комбинирам с разходка по цялата дължина на Мозговишка река посока Тевно езеро.
Сря Юли 18, 2012 8:02 pm
NikTod
Маршрута на Velio е добър но значително по-тежък от вашия.
Особено предложения маршрут на 27-ми. Считам, че не си заслужава да се утрепете от ходене ако минете за з. Спано поле през Башлийска порта в един ден, след като вече сте минали през в. Вихрен и Кончето.
Просто на 27-ми си качете в.Вихрен и слезте обратно. На другия ден си направете трека до х. Синанница и околностите. Преспете там и на другия ден слезте на Попина лъка.
Сря Юли 18, 2012 8:06 pm
Velio
Наистина Бъндеришка порта имах предвид Не, че не става и от Башлийска де, но ще е повечко ходене
Цитат:
Гледах на картата.. Единия варинат да пропусна Връх Каменица и от Тевно да отпраша към хижа Каменица. Дали има пътека/ маршрут покрай самата река?
От Тевно езеро може да се стигне по 2 пътеки до Беговишки превал и от там към Беговица /Каменица/. Едната подсича в. Каменишка кукла и излиза на превала, а другата пътека отива до Мозговишка порта, спуска се до долината на р. Мозговица и после се качва на Беговишки превал. Мисля, че втория вариант те устройва
Сря Юли 18, 2012 9:05 pm
SMitev
Мерси отново на всички и последно питане:
1. Дали да остана един ден на Тевно повече, да се разходя по реката за през деня и пак на Тевно и след това Тевно - Вихрен
или
2. Тевно - Беговица, (по цялата река , стигам до пътеката Спано Поле -> Беговица. Спя на Беговица и от там на Вихрен.
Кой маршрут си заслужава повече. Беговица - Вихрен или Тевно - Вихрен
Ако е първия: Виждам че има Вариант Беговица -> Превалски чукар - Вихрен и Беговица - Спано поле - Вихрен
Какво е положението и в двата случея като времетране и трудност.
Чет Юли 19, 2012 2:58 pm
Velio
Кафявата маркировка от Беговица до Спано поле, в по-голямата си част е една от най-скучните пътеки в Пирин /поне за мен/. Като се излезе от гората под Башлийския чукар вече бива, но щом ще носиш въдица, по-добре стой 1 вечер повече на Тевно и си обикаляй Мозговица Аз поне така бих направил.
Чет Юли 19, 2012 3:07 pm
SMitev
Мерси пак! Раницата е стегната... броя часовете... ще докладвам като се върна
_________________ I love not man the less, but Nature more!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети