Здравейте, искам да ви помоля за някакво инфо и сьвети относно преход който смятам да направя от 28.07 до 30.07.
Планувал сьм го по следния начин:
1ви ден - Пловдив - Беклемето като в 9.00ч. ще сьм горе (малко кьсно но няма по-ранен автобус), после поемам през Орлово гнездо, и Дерменка кьм х.Добрила там ще нощувам.
2ри ден ще е по-лек от Добрила до Левски
3ти ден - Левски, вр.Ботев (тук ще ви помоля за помощ, къде да нощуваме аз и още двама души на з.Ботев или на Рай)
Или:
1ви ден- Сопот с ливта до горна станция през Незабравка и Добрила до Левски за нощувка.
2ри ден- Левски вр.Ботев(тук за нощувката ще реша с ваша помощ)
3ти ден- х. Тъжа или х.Мандрата пак с ваша помощ.
Според вас кой варянт е по-добър.
Имам и хубава палатка с 3000мм. воден стълб ама не ми се мъкне,че е 3.200кг и като сложим и чувала направо ме заболя кръста.
Благодаря ви предварително за инфото и съветите.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Нед Юли 15, 2012 4:59 pm
bobsixkiller
Лифта на Сопот работи при следните условия: лятно работно време: Петък, Събота и Неделя: 9:30 - 17:30 часа. Минимум 10 закупени билета. Понеделник - Четвъртък с предварителна заявка и минимум 20 закупени билета. Втората част на лифта се пуска само с предварителна заявка за минимум 20 закупени билета. Цена в една посока: До междинна станция-6 лв., От междинна станция до хижа ''Незабравка'' 4 лв. Лифтът е на две нива с обща дължина почти 5км., 1720м. н.м.в. Времето за пропътуване на първият участък е 22 мин., а на вторият е 15 мин. За повече информация: +359 893 542 204, +359 895 010 260, skylift@abv.bg
Никак не изключено да чакаш докато се съберат необходимата бройка, освен ако не хванеш първият курс.
Добрила – Левски: лек и приятен маршрут
Левски – заслон Ботев: Пътеката е приятна, макар и шоковото първоначално изкачване
Нощувки на заслон Ботев или х. Рай – и при двата случая е добре да се резервират нощувки предварително заради съботно-неделният преход който планирате и възможно 100% запълване на легловата база.
х. Рай - Ботев – Тарзанова пътека – нагоре, нагоре и пак на горе.
х. Рай – заслон Ботев: не съм го минавал, но едва ли ще е по-труден от по-горният, поне от това което видях къде вие пътеката това лято.
х. Тъжа: - има много изписано за нея. Храна – само леща, освен ако не поискаш нещо предварително по заявка.
Х. Мандрата: тройни/четворни самостоятелни стаи със собствена баня и тоалетна. Храна: чудесен кашкавал и сирене, прекрасна свинска кавърма, хляб, бира, кола. Възможно е да няма електрозахранване !!! Хижата се захранва от малък генератор задвижван от вода. Добре е да резервираш нощувка предварително, защото жената, която обслужва хижата изпълнява овчарски функции и не стои постоянно там.
Като цяло на всякъде е добре да резервираш нощувки предварително
Предложения за маршрут:
Вариант 1:
Ден 1: Беклемето – Добрила ( ~ 20 км)
Ден 2: Добрила – В. Левски ( ~ 14км)
Ден 3: В. Левски – заслон Ботев – Връх Ботев (~9км) и обратно ( или напред )
Вариант 2:
Ден 1: Сопот – лифта ( пеша ) – В. Левски
Ден 2: В.Левски – Рай
Ден 3: Рай – заслон Ботев - Връх Ботев – Тъжа ( Мандрата )
Ботев – Тъжа (~10.5 км)
От слизането на междинна станция на лифта - през Добрила – до Левски (~ 18 км)
Разстоянията са от мои засичания по време на преход.
Маршрутите трябва да си ги съобразите с физическите възможности на групата и дните предвидени за преход.
Почивните дни на някои от по-достъпните хижи чалготеката е във вихъра си и заспиването дори и с тапи в ушите може да е проблем.[/quote]
Предполагам говориш за Добрила но нямаме избор и начин да я прескочим.
Вече е решено: От Беклемето,нощувка на Добрила после нощувка на Левски (за да може да починем повечко) и след това от Левски през Ботев до Мандрата на която ще е третата нощувка,след това през Кадемлийското и в Калофер (от където в18:00ч. хващаме за Пловдив). Тази година вече бяхме в този район като посетихме х.Триглав и Бабското пръскало,и с удоволствие ще пощъкаме пак из него.
Към края на Август ще се пуснем от Шипка през Узана , Мазалат, Тъжа, Рай и Калофер.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
след това през Кадемлийското и в Калофер (от където в18:00ч. хващаме за Пловдив).
От пръскалото няма пътека за Калофер-трябва да се върнете през Смесите>Русалийски гробища>Пирова поляна и >надолу по кабела към Паниците или към с.Тъжа
Ето за това е хубаво човек да споделя плановете си когато не е напълно наясно с нещата
Ами тъй като автобуса тръгва от Калофер ще трябва да слезем там, затова ще пропуснем пръскалото, и от Тъжа направо в Калофер.
А какво ще рече по кабела, ако става въпрос за някой ръб няма да я бъде щото мен ме влече нещо все надолу.
Аз не попитах, имали такива участаци дето се ходи по ръба от Беклемето до х. Мандрата
Ако ще слизате в Калофер и познавате района, от х.Тъжа може като се качите до Русалиите и през Пенчов пряс, Малка Козя стена и да погледнете Пенчовско пръскало, че и Петканови водопади, после по пътя до Заногата и после направо по Заногата надолу към Паниците. Но си е ходене. Няма да описвам колко е красиво да не ви дразня.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юли 16, 2012 3:42 pm
bobsixkiller
peca написа:
Аз не попитах, имали такива участаци дето се ходи по ръба от Беклемето до х. Мандрата
Не знам какво точно разбираш “по ръба”, но ако минете директно от х. Добрила до заслон Ботев по билото ( т.е. ако не стигнете до х. В.Левски), на Купена има участъци за качване и слизане, където се използват поставените обезопасителни въжета. Освен това на 2-3 места пътеката застрашително се доближава до ръба! Има риск от подхлъзване и ....Всичко това е моя преценка и не ангажирам никого.
Ако все пак избегнете самото било и минете Беклемето – Дерменка – Добрила - Левски – заслон Ботев – връх Ботев - Мандрата, няма никакви екстремни участъци
Така ще трябва да нощуваме на з.Ботев или на х.Рай където Събота и Неделя е пълно и пренаселено, а с нощувка на Левски ги прескачам и ще нощуваме на далеч по спокойната х.Мандра
Вие как мислите в Неделя вечер дали ще е пълно на Ботев и Рай и къде е по-добре да се нощува?
Ето за това е хубаво човек да споделя плановете си когато не е напълно наясно с нещата
Ами тъй като автобуса тръгва от Калофер ще трябва да слезем там, затова ще пропуснем пръскалото, и от Тъжа направо в Калофер.
А какво ще рече по кабела, ако става въпрос за някой ръб няма да я бъде щото мен ме влече нещо все надолу.
По кабела ще рече трасето по което върви положеният кабел от Паниците за В.Ботев-няма ръбове,няма отвеси...коловете ,които тръгват от Паниците го обозначават и са по-ниски от туристическите с разцветка червено-жълто,а не черно-жълто.Местността пирова поляна е мястото на което черния път,отклоняващ се от превала м/у в.Юрушка грамада и Русалиите тръгва на юг и надолу по описания вид колове .Има гроб с паметник и масички с пейки -по това ще го познаете.Коловете на няколкко места пресичат пътя за върха по кото се качват метереолозите и военните...
Днес се оказа,че имам още един ден и си мисля да стигна до Шипка (прохода) от където ще си хванем рейса за Пловдив.
Та въпроса ми е има ли кофти ръбове по които тябва да се движим от Тъжа до Шипка.
Днес се оказа,че имам още един ден и си мисля да стигна до Шипка (прохода) от където ще си хванем рейса за Пловдив.
Та въпроса ми е има ли кофти ръбове по които тябва да се движим от Тъжа до Шипка.
"неаш притенсии"-както казват циганите пътеката е магистрала,марката-също!прехода е към 8часа обаче(че и отгоре)-имайте го предвид за транспорта...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети