|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
peca
|
Сьвет за маршрут! |
|
Здравейте, искам да ви помоля за някакво инфо и сьвети относно преход който смятам да направя от 28.07 до 30.07.
Планувал сьм го по следния начин:
1ви ден - Пловдив - Беклемето като в 9.00ч. ще сьм горе (малко кьсно но няма по-ранен автобус), после поемам през Орлово гнездо, и Дерменка кьм х.Добрила там ще нощувам.
2ри ден ще е по-лек от Добрила до Левски
3ти ден - Левски, вр.Ботев (тук ще ви помоля за помощ, къде да нощуваме аз и още двама души на з.Ботев или на Рай)
Или:
1ви ден- Сопот с ливта до горна станция през Незабравка и Добрила до Левски за нощувка.
2ри ден- Левски вр.Ботев(тук за нощувката ще реша с ваша помощ)
3ти ден- х. Тъжа или х.Мандрата пак с ваша помощ.
Според вас кой варянт е по-добър.
Имам и хубава палатка с 3000мм. воден стълб ама не ми се мъкне,че е 3.200кг и като сложим и чувала направо ме заболя кръста.
Благодаря ви предварително за инфото и съветите.

_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Нед Юли 15, 2012 4:59 pm |
|
 |
bobsixkiller
|
|
|
Лифта на Сопот работи при следните условия: лятно работно време: Петък, Събота и Неделя: 9:30 - 17:30 часа. Минимум 10 закупени билета. Понеделник - Четвъртък с предварителна заявка и минимум 20 закупени билета. Втората част на лифта се пуска само с предварителна заявка за минимум 20 закупени билета. Цена в една посока: До междинна станция-6 лв., От междинна станция до хижа ''Незабравка'' 4 лв. Лифтът е на две нива с обща дължина почти 5км., 1720м. н.м.в. Времето за пропътуване на първият участък е 22 мин., а на вторият е 15 мин. За повече информация: +359 893 542 204, +359 895 010 260, skylift@abv.bg
Никак не изключено да чакаш докато се съберат необходимата бройка, освен ако не хванеш първият курс.
Добрила – Левски: лек и приятен маршрут
Левски – заслон Ботев: Пътеката е приятна, макар и шоковото първоначално изкачване
Нощувки на заслон Ботев или х. Рай – и при двата случая е добре да се резервират нощувки предварително заради съботно-неделният преход който планирате и възможно 100% запълване на легловата база.
х. Рай - Ботев – Тарзанова пътека – нагоре, нагоре и пак на горе.
х. Рай – заслон Ботев: не съм го минавал, но едва ли ще е по-труден от по-горният, поне от това което видях къде вие пътеката това лято.
х. Тъжа: - има много изписано за нея. Храна – само леща, освен ако не поискаш нещо предварително по заявка.
Х. Мандрата: тройни/четворни самостоятелни стаи със собствена баня и тоалетна. Храна: чудесен кашкавал и сирене, прекрасна свинска кавърма, хляб, бира, кола. Възможно е да няма електрозахранване !!! Хижата се захранва от малък генератор задвижван от вода. Добре е да резервираш нощувка предварително, защото жената, която обслужва хижата изпълнява овчарски функции и не стои постоянно там.
Като цяло на всякъде е добре да резервираш нощувки предварително
Предложения за маршрут:
Вариант 1:
Ден 1: Беклемето – Добрила ( ~ 20 км)
Ден 2: Добрила – В. Левски ( ~ 14км)
Ден 3: В. Левски – заслон Ботев – Връх Ботев (~9км) и обратно ( или напред )
Вариант 2:
Ден 1: Сопот – лифта ( пеша ) – В. Левски
Ден 2: В.Левски – Рай
Ден 3: Рай – заслон Ботев - Връх Ботев – Тъжа ( Мандрата )
Ботев – Тъжа (~10.5 км)
От слизането на междинна станция на лифта - през Добрила – до Левски (~ 18 км)
Разстоянията са от мои засичания по време на преход.
Маршрутите трябва да си ги съобразите с физическите възможности на групата и дните предвидени за преход.
Приятно изкарване в планината.
_________________ Приключения опасни за читатели прекрасни |
|
|
Нед Юли 15, 2012 6:12 pm |
|
 |
peca
|
|
|
Почивните дни на някои от по-достъпните хижи чалготеката е във вихъра си и заспиването дори и с тапи в ушите може да е проблем.[/quote]
Предполагам говориш за Добрила но нямаме избор и начин да я прескочим.
Вече е решено: От Беклемето,нощувка на Добрила после нощувка на Левски (за да може да починем повечко) и след това от Левски през Ботев до Мандрата на която ще е третата нощувка,след това през Кадемлийското и в Калофер (от където в18:00ч. хващаме за Пловдив). Тази година вече бяхме в този район като посетихме х.Триглав и Бабското пръскало,и с удоволствие ще пощъкаме пак из него.
Към края на Август ще се пуснем от Шипка през Узана , Мазалат, Тъжа, Рай и Калофер. 
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Пон Юли 16, 2012 11:55 am |
|
 |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
след това през Кадемлийското и в Калофер (от където в18:00ч. хващаме за Пловдив).
От пръскалото няма пътека за Калофер-трябва да се върнете през Смесите>Русалийски гробища>Пирова поляна и >надолу по кабела към Паниците или към с.Тъжа
|
|
|
Пон Юли 16, 2012 12:42 pm |
|
 |
peca
|
|
|
Ето за това е хубаво човек да споделя плановете си когато не е напълно наясно с нещата
Ами тъй като автобуса тръгва от Калофер ще трябва да слезем там, затова ще пропуснем пръскалото, и от Тъжа направо в Калофер.
А какво ще рече по кабела, ако става въпрос за някой ръб няма да я бъде щото мен ме влече нещо все надолу.
Аз не попитах, имали такива участаци дето се ходи по ръба от Беклемето до х. Мандрата 
|
|
Пон Юли 16, 2012 3:15 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
Ако ще слизате в Калофер и познавате района, от х.Тъжа може като се качите до Русалиите и през Пенчов пряс, Малка Козя стена и да погледнете Пенчовско пръскало, че и Петканови водопади, после по пътя до Заногата и после направо по Заногата надолу към Паниците. Но си е ходене. Няма да описвам колко е красиво да не ви дразня. 
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Юли 16, 2012 3:42 pm |
 |
 |
bobsixkiller
|
|
|
 |
 |
Аз не попитах, имали такива участаци дето се ходи по ръба от Беклемето до х. Мандрата  |
Не знам какво точно разбираш “по ръба”, но ако минете директно от х. Добрила до заслон Ботев по билото ( т.е. ако не стигнете до х. В.Левски), на Купена има участъци за качване и слизане, където се използват поставените обезопасителни въжета. Освен това на 2-3 места пътеката застрашително се доближава до ръба! Има риск от подхлъзване и ....Всичко това е моя преценка и не ангажирам никого.
Една снимчица
Ако все пак избегнете самото било и минете Беклемето – Дерменка – Добрила - Левски – заслон Ботев – връх Ботев - Мандрата, няма никакви екстремни участъци
_________________ Приключения опасни за читатели прекрасни |
|
|
Пон Юли 16, 2012 4:03 pm |
|
 |
peca
|
|
|
Това на снимката не ме притеснява, мен ме притесняват пълни отвеси на които човек трябва да се движи по ръба. 
|
|
Пон Юли 16, 2012 4:29 pm |
|
 |
peca
|
|
|
Така ще трябва да нощуваме на з.Ботев или на х.Рай където Събота и Неделя е пълно и пренаселено, а с нощувка на Левски ги прескачам и ще нощуваме на далеч по спокойната х.Мандра
Вие как мислите в Неделя вечер дали ще е пълно на Ботев и Рай и къде е по-добре да се нощува? 
|
|
Пон Юли 16, 2012 8:26 pm |
|
 |
fena73
|
|
|
 |
 |
Ето за това е хубаво човек да споделя плановете си когато не е напълно наясно с нещата
Ами тъй като автобуса тръгва от Калофер ще трябва да слезем там, затова ще пропуснем пръскалото, и от Тъжа направо в Калофер.
А какво ще рече по кабела, ако става въпрос за някой ръб няма да я бъде щото мен ме влече нещо все надолу.
Аз не попитах, имали такива участаци дето се ходи по ръба от Беклемето до х. Мандрата  |
По кабела ще рече трасето по което върви положеният кабел от Паниците за В.Ботев-няма ръбове,няма отвеси...коловете ,които тръгват от Паниците го обозначават и са по-ниски от туристическите с разцветка червено-жълто,а не черно-жълто.Местността пирова поляна е мястото на което черния път,отклоняващ се от превала м/у в.Юрушка грамада и Русалиите тръгва на юг и надолу по описания вид колове .Има гроб с паметник и масички с пейки -по това ще го познаете.Коловете на няколкко места пресичат пътя за върха по кото се качват метереолозите и военните...
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 10:02 am |
|
 |
peca
|
|
|
Мерси много за пояснението, значи варянта за Кадемлийското пръскало остава в плановете. 
|
|
Вто Юли 17, 2012 2:55 pm |
|
 |
peca
|
|
|
Днес се оказа,че имам още един ден и си мисля да стигна до Шипка (прохода) от където ще си хванем рейса за Пловдив.
Та въпроса ми е има ли кофти ръбове по които тябва да се движим от Тъжа до Шипка. 
|
|
Вто Юли 17, 2012 8:52 pm |
|
 |
fena73
|
|
|
 |
 |
Днес се оказа,че имам още един ден и си мисля да стигна до Шипка (прохода) от където ще си хванем рейса за Пловдив.
Та въпроса ми е има ли кофти ръбове по които тябва да се движим от Тъжа до Шипка.  |
"неаш притенсии"-както казват циганите пътеката е магистрала,марката-също!прехода е към 8часа обаче(че и отгоре)-имайте го предвид за транспорта...
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 9:17 pm |
|
 |
peca
|
|
|
Ще направя нощувка на Узана, и така до автобуса ще имам 2 часа. 
|
|
Вто Юли 17, 2012 9:20 pm |
|
 |
peca
|
|
|
Ще направя нощувка на Узана, и така до автобуса ще имам 2 часа. 
|
|
Вто Юли 17, 2012 9:22 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|