ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
връх Белмекен

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
връх Белмекен
Автор Съобщение
onemorning

Местожителство: sofia

Мнение връх Белмекен Отговорете с цитат
Здравейте!
Тъй като никога не съм ходил в този край на Рила,реших да отскоча с колело покрай яз.Белмекен!И междувременно искам да изкача и връх Белмекен от спортната база!Някой качвал ли се е оттам и за колко време приблизително?Качване откъм стената на язовира не знам дали няма да е проблемно за мен(коляното ми нещо се е бъгнало)заради стръмното слизанеSmileБлагодаря предварителноSmileПриятно лято на все ви ,планинари!
Вто Юли 03, 2012 7:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Само да доуточня, че язовира е с две стени. Very Happy Предполагам говориш за тази от към пътя идващ от Юндола.
Вто Юли 03, 2012 7:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Todor

Няма никакви проблеми, дори и с болни колене Smile
Самото тръгване може да стане както от самото спортно градче по коловата маркировка покрай реката Ръжавица, а може и от паркинга до южната стена на язовира, което е малко по-близо.
Ще опиша този път, като най-лесен /или най-бърз като вариянт с отклонение по немаркирана пътека/
Тръгва се от паркинга под дървената рамка - вход на НП"Рила" сравнително стръмно нагоре през билна поляна по очертани от МПС следи. Има лентова маркировка /мисля че червена/ След около 15-20 минути се завива надясно, има няколко камъка с маркировка, но трябва да се гледа, просто на поляната няма къде да се сложи. Фактически двойната следа продължава нагоре, а пътеката се отклонява на дясно. Върви като посичаща пътека, която е добре маркирана по камъните. Пресича 1 поточе, което може да се ползва за пиене. За около 1 час бавно ходене се стига до характерно седло с няколко самостоятелни камъка по 1-2 метра височина. Вижда се на запад в ниското реката и коловата маркировка от спортното градче към х.Белмекен. Вижда се и изоставен егрек в ниското. В близост до него и реката има извор с вода за пиене.
От това седло може да се продължи директно по южния ръб връх Белмекен. Около 1 час. Пътеката е най-кратката но доста стръмна /е все пак не е кой знае какво де - нормална пътека - просто е по-стръмна от другата/.
Ако не ви се катери стръмно продължете по лятната пътека по която сте дошли до момента. Тя плавно набира височина подсичайки върха от запад и се събира с коловата маркировка на седлото между връх Белмекен и връх Равни чал след около 1 час или общо 2 часа от началото. От там се завива на дясно и по коловата маркировка до 30 минути сте на върха. Ако продължите напред след 15-20 минути сте на х.Белмекен.
Ако проблема с коленете е само на слизане аз все пак препоръчвам да се качите по по-стръмната пътека по ръба, а да се спуснете по коловата маркировка и да се отбиете на хижата. За мен това е една от най-красиво разположените хижи на брега на Равничалското езеро с невероятна панорама към скалите и езерото. И без това ще имате време, защото сега дните са дълги. Мисля, че и бобът, който предлагат е чудесен. Всъщност нека Ивайло каже - миналата година като се засякохме в района той си взе направо 2 порции Smile, това е когато пристигна на бегом от Грънчар, че му се сторило, че ще гърми Laughing Laughing Laughing
Сря Юли 04, 2012 9:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
onemorning

Местожителство: sofia

Не знаех,че има 2 стениSmile,но-да-говорих за тази по-близо до спортния комплекс.Благодаря на всички за бързата и адекватна реакция,ще се качим по маршрута от спортния комплекс,защото там ще си оставим колелата и май ще изберем в зависимост от времето по стръмното или по-плавното изкачване!Ако ми се снима ще кача и някоя и друга пейзажна творбаSmileЧао засега!
Чет Юли 05, 2012 1:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.