връх Белмекен
Здравейте!
Тъй като никога не съм ходил в този край на Рила,реших да отскоча с колело покрай яз.Белмекен!И междувременно искам да изкача и връх Белмекен от спортната база!Някой качвал ли се е оттам и за колко време приблизително?Качване откъм стената на язовира не знам дали няма да е проблемно за мен(коляното ми нещо се е бъгнало)заради стръмното слизанеБлагодаря предварителноПриятно лято на все ви ,планинари!
Вто Юли 03, 2012 7:14 pm
Emil
Само да доуточня, че язовира е с две стени. Предполагам говориш за тази от към пътя идващ от Юндола.
Вто Юли 03, 2012 7:52 pm
Todor
Няма никакви проблеми, дори и с болни колене
Самото тръгване може да стане както от самото спортно градче по коловата маркировка покрай реката Ръжавица, а може и от паркинга до южната стена на язовира, което е малко по-близо.
Ще опиша този път, като най-лесен /или най-бърз като вариянт с отклонение по немаркирана пътека/
Тръгва се от паркинга под дървената рамка - вход на НП"Рила" сравнително стръмно нагоре през билна поляна по очертани от МПС следи. Има лентова маркировка /мисля че червена/ След около 15-20 минути се завива надясно, има няколко камъка с маркировка, но трябва да се гледа, просто на поляната няма къде да се сложи. Фактически двойната следа продължава нагоре, а пътеката се отклонява на дясно. Върви като посичаща пътека, която е добре маркирана по камъните. Пресича 1 поточе, което може да се ползва за пиене. За около 1 час бавно ходене се стига до характерно седло с няколко самостоятелни камъка по 1-2 метра височина. Вижда се на запад в ниското реката и коловата маркировка от спортното градче към х.Белмекен. Вижда се и изоставен егрек в ниското. В близост до него и реката има извор с вода за пиене.
От това седло може да се продължи директно по южния ръб връх Белмекен. Около 1 час. Пътеката е най-кратката но доста стръмна /е все пак не е кой знае какво де - нормална пътека - просто е по-стръмна от другата/.
Ако не ви се катери стръмно продължете по лятната пътека по която сте дошли до момента. Тя плавно набира височина подсичайки върха от запад и се събира с коловата маркировка на седлото между връх Белмекен и връх Равни чал след около 1 час или общо 2 часа от началото. От там се завива на дясно и по коловата маркировка до 30 минути сте на върха. Ако продължите напред след 15-20 минути сте на х.Белмекен.
Ако проблема с коленете е само на слизане аз все пак препоръчвам да се качите по по-стръмната пътека по ръба, а да се спуснете по коловата маркировка и да се отбиете на хижата. За мен това е една от най-красиво разположените хижи на брега на Равничалското езеро с невероятна панорама към скалите и езерото. И без това ще имате време, защото сега дните са дълги. Мисля, че и бобът, който предлагат е чудесен. Всъщност нека Ивайло каже - миналата година като се засякохме в района той си взе направо 2 порции , това е когато пристигна на бегом от Грънчар, че му се сторило, че ще гърми
Сря Юли 04, 2012 9:23 am
onemorning
Не знаех,че има 2 стени,но-да-говорих за тази по-близо до спортния комплекс.Благодаря на всички за бързата и адекватна реакция,ще се качим по маршрута от спортния комплекс,защото там ще си оставим колелата и май ще изберем в зависимост от времето по стръмното или по-плавното изкачване!Ако ми се снима ще кача и някоя и друга пейзажна творбаЧао засега!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети