|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
ronkata
|
Едноседмичен преход с дете ( < 2 г)? |
|
Здравейте, планирам едноседмичен преход с дъщеря ми. Понеже тя е все още прохождаща планинарка търся маршрут отговарящ на следните критерии:
- дневен преход до 4 часа
- нощуване в хижи с топла кухня
- нощувки в отделно помещение (това вече е екстра )
Ще се радвам ако някой може да сподели личен опит или идеи
Радо
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 12:07 am |
|
 |
Dimo Kolev
|
|
|
Ще я носите ли (и как) или тя вас ще носи
Питам от опит заради багажа
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 9:19 am |
|
 |
ronkata
|
|
|
Смятам че 80% от времето ще ходи, иначе ще я нося. Това вече сме го практикували на няколко еднодневни прехода и засега поне ходи с удоволствие сама. също и денивелация до към 700-800м сме минавали.
За багажа смятам че ще нося основно нейно неща, затова турся хижи с нормални условия за спане и храна.
Радо
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 9:38 am |
|
 |
planinar
|
|
|
|
Пишеш в раздел Стара планина, предполагам питаш за там:
- Черни Осъм
- Амбарица (след смяната на хижарите нямам инфо как е кухнята)
- Добрила
- Дерменка
- Орлово Гнездо
- Козя Стена
- Ехо
- Рибарица
Условията и кухнята навсякъде са прилични, само си направи достатъчно рано резервации и предупреди, че си с бебе.
Сподели само, как мотивираш чавето да ходи, че моя опит е: до първата поляна и почваме инвентаризация на всички мравки, бъмбари, цветенца, клечки и тревички. Тaка продължава до поне до към 5г.
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 10:02 am |
|
 |
ronkata
|
|
|
Мерси за предложението, Планинар
ще проверя как стоят нещата на тези хижи. Как е денивелацията и какви са пътеките - горски път (тип черен), пътека по поляна/гора т.н. ако си ходил?
Относно мотивирането и аз не знам как се получава. просто преди 2 месеца я заведох на ждрелото на р. Кресна и се качихме до върха като тя отказа да бъде носена в раница и настояваше да ходи като аз и помагам като я държа за ръцете ако ми позволи. След това същото се повтори и на Боров камък и Дряновския манастир. Забелязах обаче, че по лесно върви в правилната посока когато сме на горска пътека и от двете старни има или дървета или камънак който пречи да се отклониш от пътя. по полянки е малко по сложно защото има наситина много гадинки, цветенца които хващат окото на детето.
Абе ще опитам ако видя че не става ще му мисля на място.
Радо
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 10:24 am |
|
 |
ronkata
|
|
|
Питах за Стара Планина, понеже си мислех че там има различни варианти. Аки се сетите за преходи влизащи в гореспоменатите критерии в други планини ще се радвам да ги споделите
@Планинар - погледнах прехода и изглежда доста подходящ и влизащ в критериите. Благодаря още веднъж
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 11:24 am |
|
 |
Ivan`Dinkov
|
|
|
Привет, Радо.
И аз да вметна нещо като предложение.
1. С колата по подбалканския път до Беклемето. Там оставяш колата и пеш за 1.30 ч. си на засл. Орлово гнездо - малък и уютен. Мисля, че трябва да има топла храна, баня с топла вода и отделна малка стаичка-двойка. Поне така беше, когато отидох за последно преди 2-3 години. Ако преходът ти дойде малък, продължаваш към х. Дерменкая - тя на още 1.30 ч. от заслона. Там със сигурност има топла храна, топла вода и отделни стаи двойки. /На още 2.30-3ч. е х. Добрила със същите условия като х. Дерменкая/ Собственикът на всички изброени места за настаняване е един и същ - има цех за безалкохолни напитки в Сопот и обича планината. Условията наистина са ок за това, което търсиш. Повече инфо тук: http://www.dobrila.eu/ Предимства: ходиш постоянно по билото на планината, няма стръмни изкачвания или слизания. Но трябва да се върнеш по същия път да си вземеш колата.
2. С колата по подбалканския път до Кашана /проход Златица-Етрополе/ - пътят от юг е много лош, но проходим, от север, откъм Етрополе е ок. Непосредствено на самия превал има асфалтова отбивка на запад към х. Мургана. Тя е на 3-4 км от превала. Условията са малко по-лоши, но спомените ми са отново отпреди 2-3 години. От хижата можеш да се разходиш по билото на запад или да се върнеш на превала и да продължиш към вр. Свищиплаз - около 2.30-3 часа. Тук изкачванията и слизанията са по-големи, но пък няма черни пътища за разлика от т.1 /с добра кола стигаш направо до х. Дерменкая/
3. С колата по подбалканския път до Карлово. Оттам тръгваш по пътеката по Стара река, минаваш през х. Хубавец /топла храна и напитки, дотук - около 2 ч./ и продължаваш към х. Балкански рози. Преди да я стигнеш, вдясно, в млада гора има табела за х. Равнец. Можеш да хванеш натам. На хижата, доколкото знам, има нови хижари, така че не знам как е положението. Старите бяха супер, самата хижа е малка и много уютна. Топла храна имаше, за топла вода не знам - само минахме за последно една зима за траверса Ботев-Амбарица. Преходът от Стара река до х. Равнец съм го правил отдавна - мисля, че беше към 3-4 ч. Върви се по гола и обгледна местност. От х. Равнец си слизаш в Карлово за 1.30 ч. Стара река е много красива, пътеката е ясна и добра.
Ако нещо повече те интересува, направо се обади.
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 11:25 am |
|
 |
ronkata
|
|
|
Ванка, много се радвам че пишеш. Благодаря за идеите. Сега сондирам мнения и планирам да го направя прехода след около месец. Но за разлика от друг път като съм сам или с теб сега трябва добре да се подготвя и проуча местата. Все пак трябва да съм отговерен татко и да давам добър пример на младото поколение
Ще се чуем във всеки случай. Според теб Стара Планина ли е най-подходящия вариант? Струва ми се умерен вариант с повече опции.
Радо
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 11:29 am |
|
 |
Gamina
|
|
|
|
На Гнездото обикновено не се предлага храна, освен с предварителна уговорка с Наско
Стаи двойки и топла вода си има.
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Чет Юни 13, 2013 12:05 pm |
 |
 |
Ivan`Dinkov
|
|
|
Привет отново,
трудно ми е да ти отговоря доколко е разумен - не знам как се оправя детето ти на терен, дали ще си сам с нея или и със Соня.
Аз лично обичам Балкана и го предпочитам пред Родопите, да кажем.
Иначе варианти има много - можеш да отидеш и към Елена да качиш Чумерна. На хижата има храна и напитки, топла вода май също. Там планината е чудна, макар и ниска, но ще ти е по-далеч.
Когато се обадиш, ще коментираме. Да не задръстваме форума с лична кореспонденция.
Със сигурност обаче планирай Балкана при добро време - не ти пожелавам старопланинския вятър или гръмотевична буря на билото.
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 1:44 pm |
|
 |
planinar
|
|
|
|
 |
 |
Как е денивелацията и какви са пътеките - горски път (тип черен), пътека по поляна/гора |
- Черни Осъм- Амбарица: Това ще е най-трудния ви участък. Качването май беше около 1000м. Върви се по пътека се почти изцяло през гора.
Алтернатива е да се качите с лифта от Сопот направо на Добрила и да останете няколко дни, като правите лъчове до в.Купена, х.Амбарица, Крали Маркова дупка.
- Амбарица – Добрила: Качване около 700м. през върха, може да се мине и с по-малко по подсичащата пътека. Върви се по пътека се изцяло по затревено било.
– Добрила – Дерменка: Върви се преобладаващо по черен път през гора, без сериозни денивелации.
– Дерменка - Орлово Гнездо – Беклемето: Върви се по черен път, без денивелации по затревено било.
– Беклемето - Козя Стена: Току-що излезе инфо, че има проблеми с тази пътека. Вероятно касаят зимния път. Лятната пътека е по затревен склон (на места стръмен), без сериозни денивелации.
- Козя Стена – Ехо: Пътеката е преобладаващо по затревен склон (на места стръмен), без сериозни денивелации.
– Ехо – Рибарица: Преобладаващо се върви в гора. В началото е кратък равен участък, следва стръмно спускане до реката, после се върви по равен черен път.
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 4:30 pm |
|
 |
planinar
|
|
|
|
 |
 |
Аки се сетите за преходи влизащи в гореспоменатите критерии в други планини ще се радвам да ги споделите |
Из Рила бих ти препоръчал следното:
С Кола до Зелени преслап
– х.Скакавица
- х.Рилски езера
- х.Иван Вазов
- Връщане до Зелени преслап през вр.Отовица и Кабул, ама това може да ви дойде по-дълго, но е преобладаващо слизане. Не помня добре, май беше 4-5ч.
Вариант е от Иван Вазов, през ез.Бъбрека да слезете на х.Скакавица
Вместо Иван Вазов, може да отидете на x.Ловна и от там обратно на Зелени преслап.
За условията и храната по хижите не съм достатъчно компетентен, как би било с бебе, най-добре питай капацитетите в раздел „Рила“.
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 4:58 pm |
|
 |
joropc
|
|
|
|
 |
 |
Амбарица – Добрила: Качване около 700м. през върха, може да се мине и с по-малко по подсичащата пътека. Върви се по пътека се изцяло по затревено било.. |
Разликата в денивелацията между лятната и зимната пътека е точно 10 метра.Трудно е човек да повярва, но си е факт.Лятната започва със сериозна загуба на височина, която естествено после се набира а след това се "изгребват" 5 улея.Точно там се натрупва качването.При хубаво време е доста по-добре да си се минава през върха.Най-малко заради гледките и по-малката вероятност за среща със змии.
Опс, сега видях, че става въпрос за Амбарица-Добрила, а аз имах предвид обратният маршрут, но то си е долу горе същата работа.При хубаво време към Добрила-през връх Амбарица.
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 5:06 pm |
|
 |
todor__x
|
|
|
|
има маршрути и по предбалкана,средна гора-там хижите на места са проблемни.
вариант е и морето и на север и юг с гори ,може и по русенски лом.
по родопите ,рила,пирин ,осогово...
прецени сам най добре познаваш детето си,може да е рано или точно време...
преживяванията са страхотни.
от първото минаха 20 и кусур години,нищо не се помни от тях-децата,
эа нас са първите стъпки.
|
|
|
Чет Юни 13, 2013 9:27 pm |
|
 |
Dimo Kolev
|
|
|
Защо питах за багажа и дали ще я носиш, а това със сигурност ще се случи ако искаш да стигнеш до някъде и навреме.
Когато малкия ми син беше бебе на 5 месеца го качихме на един връх в Родопите, където ни валя як град на откритото, а той беше в кенгуру. Беше страшно но явно го закърмихме с планината.
Като стана на година и половина ходихме за 2 седмици из Рила и Пирин. Малкия беше на самар, а освен него по самара висяха какви ли не неща. Двамата с жена ми бяхме като катъри. На Рибни езера даже носихме палатка, шалтета и спални чували, а прехода първия ден беше долу от Рилски манастир, през Тиха рила до езерата (над 6 часа). Показвам само количеството багаж дето мъкнахме:
На връщане кака му която също носеше раница каза, че повече планина не ще да види. След Рибни правихме по леки преходи като обикаляхме двете планини с колата: от ЦПШ до х.Мальовица и разходки по терасите; от Паничище до езерата и наоколо; от х.Семково до Вапски езера и Сухото езеро; от Добринище и х.Гоце Делчев където бяхме на палатка до Папаз гьол и малките езера; на палатка на Белмекен с леки лъчове около язовира; на хижа Гургулица, че даже и до х. Вихрен ходихме. По този начин варианти многo.
След това следваха 2-3 години тренинг из Родопите-според мен това си е най-доброто място да научиш дете да ходи из гората и планината: има черни пътища, широки пътеки с много ягоди и малини и наклоните в повечето случай са поносими. Даже за спане може да се използват къщи по селата а не хижи.
Миналата година бяхме по Рила, а тази на Стара планина, като вече той иска все да е първи и бяга на горе по камъните, а майка му само притичва подир него и не може го настигне.
От всичко което написах и което съм приживял и то на два пъти вече, мога да кажа само едно: на 2 години дете едноседмичен поход в която и планина да е трудно би ходило всеки ден само без да бъде носено, пък ако ще и по 2 часа само на ден да са преходите. Днес ще му е криво, утре ще иска да си играе на полянатаа не да ходи по пътеките, в други ден да не дава господ температура ще вдигне. Няма да забравя като се качвахме към х. Мальовица миналата година и като знам как беше предния път. Вървим след арката нагоре а нашия мрънка, крив, неще да върви. Уговорки, караници нищо не помага. И давай на конче до горе. А там проверка и 38 градуса температура. Как да му се върви. На другия ден му няма нищо, бегом до първа тераса. Че искам да кажа много ще се носите и затова си подберете пътя така, че да носите освен нея колкото се може по-малко багаж.
А иначе като маршрут :
1 ден: с. Тъжа-х. Русалка - като за загрявка спане при бай Димо (четворни стай, топла вода, кака Надка ще ВИ сготви)
2 ден: х. Русалка-Кадемлийско пръскало-х. Мандрата (четворни стай, топла вода и за ядене каквото искате).
3 ден: х. Мандрата-подминавате отдалеч х. Тъжа и Ч&Р и слизате в кв. Острец (спане в някоя къща с условия всякакви)
4 ден: кв. Острец (намирате предварително някой да Ви хвърли поне до ВЕЦ Видима, а защо не и горе до паркинга)-х. Плевен (условия много добри, храна бол)
5 ден: х.Плевен-по кривините-заслон Ботев (тук вече гледайте да сте през седмицата като няма много хора, иначе храна при Вальо има винаги)
6 ден: заслон Ботев-Дюза-х. Левски (храна има, баня има виж стаите са големи, не знам при Вълко мали стаи май няма)
7 ден: х. Левски-х. Хубавец (условия всякакви)
8 ден: х. Хубавец-Карлово-с влака до Тъжа и колата (ако сте с кола)
Това е от мен. Май много стана ама карай
|
|
|
Пет Юни 14, 2013 10:34 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|