Автор |
Съобщение |
lauta rulez
Регистриран на: 21 Юни 2011 Мнения: 34 Местожителство: Джендем тепе |
|
|
|
|
|
За килограмите знам, че максималния допустим багаж за носене при продължителни походи е 1/5 от теглото при мъжете и 1/6 при жените. Под тегло се има в предвид не колко тежи човек, а идеалното, което би трябвало да бъде за височината си. Грубо казано ако мъж е висок 180см би трябвало да тежи 80 килограма, максимален допустим товар 16кг, а ако е жена 13кг. Тези килограми са багажа заедно с раницата. От тази тежест нагоре едно, че е некомфортно и изморително, но и нездравословно. |
Не знам как и от къде я имаш тая информация за 'идеалното' тегло?! По принцип винаги има долна и горна граница, но средно- статистически се определя така- сантиметрите минус сто минус 10% от резултата, т.е.- при височина от 180см- 72кг. Давай пак сметките .
Плюс това мисля, че е добре да се хвърли един поглед към Хималаите, в частност Непал- на тия машини ако им се каже за няква формула и граница на теглото на багажа, биха те изгледали като паднал от Марс. Няма такива терминатори.
Последната промяна е направена от lauta rulez на Чет Яну 19, 2012 4:16 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Яну 19, 2012 4:12 pm |
|
|
torah
|
|
|
|
|
|
Не знам как и от къде я имаш тая информация за 'идеалното' тегло?! По принцип винаги има долна и горна граница, но средно- статистически се определя така- сантиметрите минус сто минус 10% от резултата, т.е.- при височина от 180см- 72кг. Давай пак сметките |
Идеалното тегло е различно за различните възрасти.
|
|
|
Чет Яну 19, 2012 4:14 pm |
|
|
lauta rulez
Регистриран на: 21 Юни 2011 Мнения: 34 Местожителство: Джендем тепе |
|
|
|
|
|
Идеалното тегло е различно за различните възрасти. |
Пък и полове! Аз дадох пример за мъжки пол, с годините(55+) идеалното тегло спада в действителност.
|
|
|
Чет Яну 19, 2012 4:18 pm |
|
|
Hobo
|
|
|
|
|
|
Пък и полове! Аз дадох пример за мъжки пол, с годините(55+) идеалното тегло спада в действителност. |
lauta rulez, по-горе написах грубо казано, но височината минус сто е равно на идеалното тегло е достатъчно точно в случая. Колкото и по-точно да пресметнеш идеалното тегло грешката в килограмите багаж е около килограм. Един килограм от теглото си по време на продължителен или тежък поход човек губи и възстановява в рамките на денонощие само от водния баланс.
Ти ако искаш смятай с компютър и тегли с електронна везна, твоя си работа. По-важно е да се запомни тази проста формулка и по възможност да се спазва. Защото след години изведнъж се оказва, че единият крак е станал по-къс от другия, а ставите трябва да се подменят с изкуствени. Тогава единственото, което може да си спомни човек е, че е имало кой да му каже, но не е имало кой да чуе!
Със здраве!
_________________ www.bushcraftbg.com |
|
|
Чет Яну 19, 2012 7:29 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
|
|
|
|
За килограмите знам, че максималния допустим багаж за носене при продължителни походи е 1/5 от теглото при мъжете и 1/6 при жените. Под тегло се има в предвид не колко тежи човек, а идеалното, което би трябвало да бъде за височината си. Грубо казано ако мъж е висок 180см би трябвало да тежи 80 килограма, максимален допустим товар 16кг, а ако е жена 13кг. Тези килограми са багажа заедно с раницата. От тази тежест нагоре едно, че е некомфортно и изморително, но и нездравословно. |
Не знам как и от къде я имаш тая информация за 'идеалното' тегло?! По принцип винаги има долна и горна граница, но средно- статистически се определя така- сантиметрите минус сто минус 10% от резултата, т.е.- при височина от 180см- 72кг. Давай пак сметките .
Плюс това мисля, че е добре да се хвърли един поглед към Хималаите, в частност Непал- на тия машини ако им се каже за няква формула и граница на теглото на багажа, биха те изгледали като паднал от Марс. Няма такива терминатори. |
Мисля, че пишем за мъжете в България. Ония в хималаите, да носят ако искат колкото им е теглото умножено по 2. По твоята логика, колко са мъжете с нормално тегло в БГ.
Това, което аз знам е, че идеалното човешко тегло е: см. минус 100, плюс/минус 5%, (дори някъде 10%)
Hobo, за мен поне нямат значение тези 5 или 10 процента, ще се придържам към твоето мнение.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Чет Яну 19, 2012 11:12 pm |
|
|
joropc
|
|
|
|
Без да робувам на разни формули за изчислението на теглото на раницата съм съгласен с Hobo, че е редно да се стремим към дадените от него килограми.За жалост, това някой път е невъзможно.А това, което съм видял в Хималаите, наистина е трудно да се коментира.Там формулите за изчисления... явно ползват други константи:
|
|
|
Чет Яну 19, 2012 11:50 pm |
|
|
dobber
|
|
|
|
Там формулата тежеста на килограмите е право пропорционална с броя на банкнотите
|
|
|
Пет Яну 20, 2012 12:31 am |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
Пет Яну 20, 2012 1:04 am |
|
|
ПАВЕЛ
|
|
|
Пет Яну 20, 2012 1:45 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Няма оптимално тегло! Това е абсолютно субективно. Всеки носи колкото реши.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Яну 23, 2012 12:03 pm |
|
|
torah
|
|
|
|
Оптималното тегло намалява пропорционално на възрастта