ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
хижа Вихрен и региона-молба за информация (Актуално Info)

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
хижа Вихрен и региона-молба за информация (Актуално Info)
Автор Съобщение
bobsixkiller

Местожителство: Търговище

Мнение хижа Вихрен и региона-молба за информация (Актуално Info) Отговорете с цитат
Привет на всички.
Обръщам се към Вас с молба за малко актуална информация. Аз и моето семейство мислим да посетим хижа Вихрен. Разбира се и да се качим на връх Вихрен. Опит в Пирин нямаме никакъв. Не това обаче ме притеснява. Въпросите ми към Вас са свързани с актуална информация за хижа Вихрен и региона. Разбрах, че автобусите от Банско към хижата няма да вървят след 15.09.2011. Разбрах, че храна на хижата няма. Ясно ще си носим. Та в резюме моля за съдействие със следните въпроси:
-Има ли някакъв друг вариант за транспорт до хижата. Човекът отговарящ за линията Банско - х. Вихрен каза че ще съдейства, но и друго инфо ще е полезно.
-Има ли къде да седне и да се нахрани човек в хижата – столовата отворена ли е за туристи, или ще трябва “ на коляно” да хапваме?
-Възможност за зареждане на мобилни устройства има ли?
-Разбрах, че маршрутът към връх Вихрен е объркал доста хора. Къде трябва да се внимава най-много?
-Възможен ли е преход (в рамките на разумният преход < 8-10 часа ) да се направи х. Вихрен, връх Вихрен, част от кончето и обратно? По този въпрос има писано доста и тук и интернет, но ако коментирате с конкретни предложение за маршрут, ще е добре дошло.
-Всяка информация която считате за важна и споделите – ще е добре дошла.

Благодаря Ви предварително.
Бъдете живи и здрави.

Последната промяна е направена от bobsixkiller на Вто Сеп 27, 2011 4:23 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Нед Сеп 04, 2011 7:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
JWalker

Местожителство: Ботевград

Мнение Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
Самото Конче не е проблем с това метално въже. Преди да го стигнеш там където се подсича Кутело има 100-200м силно наклонен участък който е с откраднато или просто срязано въже. Мястото не е проблем ако е сухо и се внимава, но ако е мокро по-добре се върни.

Според мен вместо подсичане на Кутело, так където е махнатото въже, е по-добре да се качи върха и да се мине цялото Конче.

Пон Сеп 05, 2011 11:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Gamina

Да, по-добре през Кутело. Подсичащата пътека е къде по-неприятна от качването на върха.

Ако не искате да слизате от Вихрен към Премката - качете се по пътеката през Казана, идете до Кончето (през Кутело), на връщане качете Вихрен и си слезте към Кабата, а от там обратно на х. Вихрен.
Вто Сеп 06, 2011 5:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Hogwarts

Местожителство: Стара Загора

Здравейте Smile И ние мислим да ходим към Пирин тея дни. Можете ли да ми кажете без раници от хижа Вихрен до върха и Кончето и пак обратно на хижата колко горе-долу би ни отнело като часове? Знам, че от човек на човек е доста относително, но с едно средно темпо при това без раници колко време би отнело? Мерси Smile

Чет Сеп 08, 2011 2:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Hogwarts

Местожителство: Стара Загора

Имах впредвид, че не е 10 кг раница а само вода и даждобран и евентуално някаква връхна дреха. Ще си оставим другите неща от раниците в хижата. Мерси много за информацията Smile

Чет Сеп 08, 2011 2:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Цитат:
-Разбрах, че маршрутът към връх Вихрен е объркал доста хора. Къде трябва да се внимава най-много?

И как точно ги е объркал ? И двете пътеки (през Казана, с изходна точка хижа "Бъндерица" и през Кабата, с изходна точка хижа "Вихрен) са маркирани толкова добре, че чак очите ще ти извади маркировката Very Happy
Акъла не ми го побира къде човек може да се обърка.
А и трафика по тези маршрути в почивните дни е доста натоварен Wink
Чет Сеп 08, 2011 3:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bobsixkiller

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=3056&sid=b5b6e597b2ebed82217b0fa4a4c606ac
dido написа:
Браво за разходката до Вихрен! Наистина има проблем с пътеката над х. Вихрен, в първите 200-300 метра. Понеже пътеката има много варианти в този участък, доста хора се объркват и отцепват право нагоре или леко наляво посока улеите под Хвойнати връх Smile

Просто четох, че съществува такъв проблем. И не само тук, и на други места.

Чет Сеп 08, 2011 5:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

А, значи не съм само аз изпуснала пътеката над х. Вихрен, мислех че съм недостижим талант в губенето на пътеки Laughing

Има едно място в началото където изглежда сякаш пътеката продължава напред, а тя в действителност прави серпентина нагоре. За капак там е мацната стрелка, която все едно идва от пътеката напред. Просто се оглеждайте за следващата маркировка, толкова са на гъсто, че само блейки като мен не ги виждат Wink
Чет Сеп 08, 2011 5:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Весела Ягодова

Божкее, ама вие на това ли казвате "объркване" Laughing Laughing Laughing
Аз по друг начин го разбирам. Да се объркаш за мен е да изгубиш вярната посока. Да тръгнеш към съвсем друго място, а не където си тръгнал по начало.
Това е интересна тема, междувпрочем. Хората до такава степен са свикнали да ходят по утъпкани пътеки, в пряк и преносен смисъл, че само малко да кривнат, и "червената лампичка" светва.
Няма по-хубаво от това да минаваш от където на теб ти харесва, от където ти прецениш, че е удачно, и да - да използваш пътеките, когато ти потрябват и където ги има.
Пет Сеп 09, 2011 10:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

е, има си объркване и объркване Razz
Пет Сеп 09, 2011 3:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Pirin Botev

Местожителство: Razlog

Мнение без раници до Вихрен Отговорете с цитат
а може би ти, Хогуъртс и твоите приятели, сте се запасили от питките лембас и сте се наметнали с лориенските плащове на вашите приятели елфите, които се побират в джобчето на панталоните ти и затова нямаш нужда от такива тривиални нещта като раници, шишета с вода и плетени пуловериSmile

Нед Сеп 11, 2011 6:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lz1gjd

ve_san написа:
Божкее, ама вие на това ли казвате "объркване" Laughing Laughing Laughing
Аз по друг начин го разбирам. Да се объркаш за мен е да изгубиш вярната посока. Да тръгнеш към съвсем друго място, а не където си тръгнал по начало.
Това е интересна тема, междувпрочем. Хората до такава степен са свикнали да ходят по утъпкани пътеки, в пряк и преносен смисъл, че само малко да кривнат, и "червената лампичка" светва.
Няма по-хубаво от това да минаваш от където на теб ти харесва, от където ти прецениш, че е удачно, и да - да използваш пътеките, когато ти потрябват и където ги има.

Не може да ходиш където ти скимне ! Поне в парковете и в резерватите се ходи само по маркираните пътеки !
Нед Сеп 11, 2011 7:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

колко пък да не може Razz
Поемаш си риска да попаднеш на по-сърдит парков 'рейнджър' и така...
Пон Сеп 12, 2011 11:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Lawina

Хайде пък да не може!!!!!!!!!Не сте пробвали!
В крайна сметка ако минавате,без да вредите и оставите след себе си само шума от стъпките си,не виждам къде ви е проблематиката!Е,разбира се ,и повишено внимание си трябва,но то това си е типично за доста местенца в Пирин!
Пон Сеп 12, 2011 10:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bobsixkiller

Привет на всички отзовали се на молбата ми за съдействие.
Бях на х. Вихрен в периода 22.09-25.09.2011г. За съжаление единият от екипа усети неувереност при преминаване на подсичащата пътека към Кончето и се върнахме. Изкачихме връх Вихрен. Случихме чудесно време.( Снимки по-късно)
Въпреки съветите да избягаме от пътеката - решихме да минем през нея. По нея има много екстремни участъци и май не е за нас. Или поне не за сега.
В резюме малко информация:

1. ХРАНА: на хижата има храна – супи ( боб, леща, пилешка), закуска ( омлет, пържени филийки, сладко, сирене), скара – кюфтета, безалкохолно и фреш, бира ( в стъклена бутилка!) Според хижарката, храна се предлага само когато има групи с туристи Независимо дали това е така или не, на лавката има освен изброените по-горе напитки още: бейкролс, шоколад, вафли, който според мен се предлагат целогодишно. Който я окъса в планината, няма да умре от глад

2. ХИГИЕНА: на хижата има ЕДНА баня – долу в приземният етаж, с вход от към бунгалата. В банята има ДВА душа и мивка. Никъде на друго място няма топла вода ( за масова употреба). На етажа на който е столовата има тоалетна и мивка. На вторият етаж (първи жилищен), от стъпалата в ляво, по коридора, първата врата в ляво има тоалетна с мивка. Мивката е с ДВЕ чешми. Има душ батерия БЕЗ душ и бойлер ( вероятно не работещ ) Навсякъде водата е ледена.

3. КОНТАКТИ: в банята на приземният етаж ( от към бунгалата ) има един контакт ( не е проверен дали работи ). На вторият етаж ( първи жилищен) има ДВА контакта до ключа за осветлението ( зад бойлера). Не са проверени дали работят. При поискване, хижарите любезно предоставят контакти за зареждане на мобилни устройства в рецепцията.

4. НОЩУВКА: Бунгалата са с 3 или 4 легла на по два етажа. Вратите са алуминиева дограма, прозорците единични, дървена дограма. Стените са много тънки, така, че е доста хладно ( студено). Измерихме температура сутринта ( 23.09.2011 г.) от 5.3 градуса Целзий. В бунгалата няма контакти! Надникнах в стаите в самата хижа – алуминиева дограма, дървени легла на един или два етажа, не видях отопление

5. ОБЪРКВАНЕ НА ПЪТЕКАТА: Както и други, така и ние ОБЪРКАХМЕ ПЪТЕКАТА. Още на 160-170 м ( по права линия и видимост от хижата) има табела която указва, че хижата е надолу. Е там, пътеката върви така, че маркировката прави 180 градуса завой “кръгом” на ДЯСНО и на ГОРЕ. Ние продължихме 20-30 метра напред но скоро усетихме грешката. Проблемът идва от леко претрупване ( за мен ) на маркировката която “унася” туриста направо, а не както е редно: на ДЯСНО и НА ГОРЕ ( със завой на 180 градуса)

6. ВРЪХ ВИХРЕН – ИЗКАЧВАНЕ: Прехода от х, Вихрен до Премката е около 3 часа и 20 мин. ( скорост на не особено опитен турист, бавещ се много за снимки и любуване, включително почивка ) Изкачването от към Премката в 2/3 от дължината си е “драпане по скалите на четири крака”. Ние изкачихме самият връх за 1 час, заради потока туристи на долу с които трябваше да се разминаваме. От сондираните мнения – изкачването от тази страна е ПО-ЛЕСНО. Слизането КОШМАРНО.

7. ВРЪХ ВИХРЕН – СЛИЗАНЕ: Слизането от към Кабата е приятно, с много гледки. ВРЕМЕ: 2.5 часа ( отново с много време за снимки и почивка ).

8. ПОДСИЧАЩАТА ПЪТЕКА ЗА КОНЧЕТО: изминатото от нас разстояние около 500м е приятна. От там започва кофти зоната, където се отказахме. От сондираните мнения по пътеката има ДОСТА ОПАСНИ УЧАСТЪЦИ с потенциален риска от падане.

Мога да опиша Пирин с няколко думи: КРАСИВ и ОПАСЕН

P.S. Ако съм отегчил някой с дълго описание, да ме извини. Постарах се да опиша подробно детайлите за тези които ще отидат за ПЪРВИ ПЪТ там. Подобно на нас.

Пон Сеп 26, 2011 9:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.