|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
bobsixkiller
|
хижа Вихрен и региона-молба за информация (Актуално Info) |
|
Привет на всички.
Обръщам се към Вас с молба за малко актуална информация. Аз и моето семейство мислим да посетим хижа Вихрен. Разбира се и да се качим на връх Вихрен. Опит в Пирин нямаме никакъв. Не това обаче ме притеснява. Въпросите ми към Вас са свързани с актуална информация за хижа Вихрен и региона. Разбрах, че автобусите от Банско към хижата няма да вървят след 15.09.2011. Разбрах, че храна на хижата няма. Ясно ще си носим. Та в резюме моля за съдействие със следните въпроси:
-Има ли някакъв друг вариант за транспорт до хижата. Човекът отговарящ за линията Банско - х. Вихрен каза че ще съдейства, но и друго инфо ще е полезно.
-Има ли къде да седне и да се нахрани човек в хижата – столовата отворена ли е за туристи, или ще трябва “ на коляно” да хапваме?
-Възможност за зареждане на мобилни устройства има ли?
-Разбрах, че маршрутът към връх Вихрен е объркал доста хора. Къде трябва да се внимава най-много?
-Възможен ли е преход (в рамките на разумният преход < 8-10 часа ) да се направи х. Вихрен, връх Вихрен, част от кончето и обратно? По този въпрос има писано доста и тук и интернет, но ако коментирате с конкретни предложение за маршрут, ще е добре дошло.
-Всяка информация която считате за важна и споделите – ще е добре дошла.
Благодаря Ви предварително.
Бъдете живи и здрави.
_________________ Приключения опасни за читатели прекрасни
Последната промяна е направена от bobsixkiller на Вто Сеп 27, 2011 4:23 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
Нед Сеп 04, 2011 7:03 pm |
|
 |
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
 |
 |
Самото Конче не е проблем с това метално въже. Преди да го стигнеш там където се подсича Кутело има 100-200м силно наклонен участък който е с откраднато или просто срязано въже. Мястото не е проблем ако е сухо и се внимава, но ако е мокро по-добре се върни. |
Според мен вместо подсичане на Кутело, так където е махнатото въже, е по-добре да се качи върха и да се мине цялото Конче.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org |
|
|
Пон Сеп 05, 2011 11:19 pm |
 |
 |
Gamina
|
|
|
|
Да, по-добре през Кутело. Подсичащата пътека е къде по-неприятна от качването на върха.
Ако не искате да слизате от Вихрен към Премката - качете се по пътеката през Казана, идете до Кончето (през Кутело), на връщане качете Вихрен и си слезте към Кабата, а от там обратно на х. Вихрен.
|
|
|
Вто Сеп 06, 2011 5:57 pm |
 |
 |
Hogwarts
Регистриран на: 02 Апр 2011 Мнения: 39 Местожителство: Стара Загора |
|
|
|
Здравейте И ние мислим да ходим към Пирин тея дни. Можете ли да ми кажете без раници от хижа Вихрен до върха и Кончето и пак обратно на хижата колко горе-долу би ни отнело като часове? Знам, че от човек на човек е доста относително, но с едно средно темпо при това без раници колко време би отнело? Мерси 
_________________ "Опознай родината, за да я обикнеш!" |
|
|
Чет Сеп 08, 2011 2:10 am |
|
 |
Hogwarts
Регистриран на: 02 Апр 2011 Мнения: 39 Местожителство: Стара Загора |
|
|
|
Имах впредвид, че не е 10 кг раница а само вода и даждобран и евентуално някаква връхна дреха. Ще си оставим другите неща от раниците в хижата. Мерси много за информацията 
_________________ "Опознай родината, за да я обикнеш!" |
|
|
Чет Сеп 08, 2011 2:40 pm |
|
 |
Весела Ягодова
|
|
|
|
 |
 |
-Разбрах, че маршрутът към връх Вихрен е объркал доста хора. Къде трябва да се внимава най-много? |
И как точно ги е объркал ? И двете пътеки (през Казана, с изходна точка хижа "Бъндерица" и през Кабата, с изходна точка хижа "Вихрен) са маркирани толкова добре, че чак очите ще ти извади маркировката
Акъла не ми го побира къде човек може да се обърка.
А и трафика по тези маршрути в почивните дни е доста натоварен 
|
|
|
Чет Сеп 08, 2011 3:32 pm |
|
 |
bobsixkiller
|
|
Чет Сеп 08, 2011 5:21 pm |
|
 |
Gamina
|
|
|
|
А, значи не съм само аз изпуснала пътеката над х. Вихрен, мислех че съм недостижим талант в губенето на пътеки
Има едно място в началото където изглежда сякаш пътеката продължава напред, а тя в действителност прави серпентина нагоре. За капак там е мацната стрелка, която все едно идва от пътеката напред. Просто се оглеждайте за следващата маркировка, толкова са на гъсто, че само блейки като мен не ги виждат 
|
|
|
Чет Сеп 08, 2011 5:27 pm |
 |
 |
Весела Ягодова
|
|
|
|
Божкее, ама вие на това ли казвате "объркване"
Аз по друг начин го разбирам. Да се объркаш за мен е да изгубиш вярната посока. Да тръгнеш към съвсем друго място, а не където си тръгнал по начало.
Това е интересна тема, междувпрочем. Хората до такава степен са свикнали да ходят по утъпкани пътеки, в пряк и преносен смисъл, че само малко да кривнат, и "червената лампичка" светва.
Няма по-хубаво от това да минаваш от където на теб ти харесва, от където ти прецениш, че е удачно, и да - да използваш пътеките, когато ти потрябват и където ги има.
|
|
|
Пет Сеп 09, 2011 10:41 am |
|
 |
Gamina
|
|
|
|
е, има си объркване и объркване 
|
|
|
Пет Сеп 09, 2011 3:01 pm |
 |
 |
Pirin Botev
|
без раници до Вихрен |
|
а може би ти, Хогуъртс и твоите приятели, сте се запасили от питките лембас и сте се наметнали с лориенските плащове на вашите приятели елфите, които се побират в джобчето на панталоните ти и затова нямаш нужда от такива тривиални нещта като раници, шишета с вода и плетени пуловери
_________________ If I can stop one heart from breaking,
I shall not live in vain; |
|
|
Нед Сеп 11, 2011 6:42 pm |
|
 |
lz1gjd
|
|
|
|
 |
 |
Божкее, ама вие на това ли казвате "объркване"
Аз по друг начин го разбирам. Да се объркаш за мен е да изгубиш вярната посока. Да тръгнеш към съвсем друго място, а не където си тръгнал по начало.
Това е интересна тема, междувпрочем. Хората до такава степен са свикнали да ходят по утъпкани пътеки, в пряк и преносен смисъл, че само малко да кривнат, и "червената лампичка" светва.
Няма по-хубаво от това да минаваш от където на теб ти харесва, от където ти прецениш, че е удачно, и да - да използваш пътеките, когато ти потрябват и където ги има. |
Не може да ходиш където ти скимне ! Поне в парковете и в резерватите се ходи само по маркираните пътеки !
|
|
|
Нед Сеп 11, 2011 7:15 pm |
|
 |
Gamina
|
|
|
|
колко пък да не може
Поемаш си риска да попаднеш на по-сърдит парков 'рейнджър' и така...
|
|
|
Пон Сеп 12, 2011 11:48 am |
 |
 |
Lawina
|
|
|
|
Хайде пък да не може!!!!!!!!!Не сте пробвали!
В крайна сметка ако минавате,без да вредите и оставите след себе си само шума от стъпките си,не виждам къде ви е проблематиката!Е,разбира се ,и повишено внимание си трябва,но то това си е типично за доста местенца в Пирин!
|
|
|
Пон Сеп 12, 2011 10:21 pm |
|
 |
bobsixkiller
|
|
|
Привет на всички отзовали се на молбата ми за съдействие.
Бях на х. Вихрен в периода 22.09-25.09.2011г. За съжаление единият от екипа усети неувереност при преминаване на подсичащата пътека към Кончето и се върнахме. Изкачихме връх Вихрен. Случихме чудесно време.( Снимки по-късно)
Въпреки съветите да избягаме от пътеката - решихме да минем през нея. По нея има много екстремни участъци и май не е за нас. Или поне не за сега.
В резюме малко информация:
1. ХРАНА: на хижата има храна – супи ( боб, леща, пилешка), закуска ( омлет, пържени филийки, сладко, сирене), скара – кюфтета, безалкохолно и фреш, бира ( в стъклена бутилка!) Според хижарката, храна се предлага само когато има групи с туристи Независимо дали това е така или не, на лавката има освен изброените по-горе напитки още: бейкролс, шоколад, вафли, който според мен се предлагат целогодишно. Който я окъса в планината, няма да умре от глад
2. ХИГИЕНА: на хижата има ЕДНА баня – долу в приземният етаж, с вход от към бунгалата. В банята има ДВА душа и мивка. Никъде на друго място няма топла вода ( за масова употреба). На етажа на който е столовата има тоалетна и мивка. На вторият етаж (първи жилищен), от стъпалата в ляво, по коридора, първата врата в ляво има тоалетна с мивка. Мивката е с ДВЕ чешми. Има душ батерия БЕЗ душ и бойлер ( вероятно не работещ ) Навсякъде водата е ледена.
3. КОНТАКТИ: в банята на приземният етаж ( от към бунгалата ) има един контакт ( не е проверен дали работи ). На вторият етаж ( първи жилищен) има ДВА контакта до ключа за осветлението ( зад бойлера). Не са проверени дали работят. При поискване, хижарите любезно предоставят контакти за зареждане на мобилни устройства в рецепцията.
4. НОЩУВКА: Бунгалата са с 3 или 4 легла на по два етажа. Вратите са алуминиева дограма, прозорците единични, дървена дограма. Стените са много тънки, така, че е доста хладно ( студено). Измерихме температура сутринта ( 23.09.2011 г.) от 5.3 градуса Целзий. В бунгалата няма контакти! Надникнах в стаите в самата хижа – алуминиева дограма, дървени легла на един или два етажа, не видях отопление
5. ОБЪРКВАНЕ НА ПЪТЕКАТА: Както и други, така и ние ОБЪРКАХМЕ ПЪТЕКАТА. Още на 160-170 м ( по права линия и видимост от хижата) има табела която указва, че хижата е надолу. Е там, пътеката върви така, че маркировката прави 180 градуса завой “кръгом” на ДЯСНО и на ГОРЕ. Ние продължихме 20-30 метра напред но скоро усетихме грешката. Проблемът идва от леко претрупване ( за мен ) на маркировката която “унася” туриста направо, а не както е редно: на ДЯСНО и НА ГОРЕ ( със завой на 180 градуса)
6. ВРЪХ ВИХРЕН – ИЗКАЧВАНЕ: Прехода от х, Вихрен до Премката е около 3 часа и 20 мин. ( скорост на не особено опитен турист, бавещ се много за снимки и любуване, включително почивка ) Изкачването от към Премката в 2/3 от дължината си е “драпане по скалите на четири крака”. Ние изкачихме самият връх за 1 час, заради потока туристи на долу с които трябваше да се разминаваме. От сондираните мнения – изкачването от тази страна е ПО-ЛЕСНО. Слизането КОШМАРНО.
7. ВРЪХ ВИХРЕН – СЛИЗАНЕ: Слизането от към Кабата е приятно, с много гледки. ВРЕМЕ: 2.5 часа ( отново с много време за снимки и почивка ).
8. ПОДСИЧАЩАТА ПЪТЕКА ЗА КОНЧЕТО: изминатото от нас разстояние около 500м е приятна. От там започва кофти зоната, където се отказахме. От сондираните мнения по пътеката има ДОСТА ОПАСНИ УЧАСТЪЦИ с потенциален риска от падане.
Мога да опиша Пирин с няколко думи: КРАСИВ и ОПАСЕН
P.S. Ако съм отегчил някой с дълго описание, да ме извини. Постарах се да опиша подробно детайлите за тези които ще отидат за ПЪРВИ ПЪТ там. Подобно на нас.
_________________ Приключения опасни за читатели прекрасни |
|
|
Пон Сеп 26, 2011 9:04 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|