ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
от къде да започа в Пирин

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
от къде да започа в Пирин
Автор Съобщение
bobita

Мнение от къде да започа в Пирин Отговорете с цитат
Не съм стъпвала в Пирин, но мисълта за него ми става мания.Кажете от къде да започна.Естествено Вихрен е под прицел ,но...какво друго?
Нед Май 29, 2011 8:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hvanigorata

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Аз в Пирин бях миналото лято за един ден само:
-- пристигнахме петък вечерта в Банско и отседнахме в приятна къща за гости като нощувката беше по-евтина от на повечето хижи в Рила;
-- събота сутрин (около 8:--) от автогарата хванахме маршрутката за х. Вихрен;
-- към 11 и нещо бяхме на в. Вихрен, където обядвахме; слязохме от "другата" му страна и подсякохме в. Кутело;
-- към 2 и нещо бяхме на Кончето като приятелите, с които бях, ходиха и до заслона;
-- към 4 тръгнахме наобратно през Казаните и не знам какво се замотахме, ама чaк към 8 бяхме на х. Вихрен; тръгнахме пеша нанадолу;
-- към 9 и нещо ни качиха добри хора;
-- към 10 и 30 вече ядяхме сач и пиехме Пиринско Croc

Надявам се да помогне Smile

Нед Май 29, 2011 11:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя AIM Адрес
bobita

Благодаря за идеята,Hvanigorata!
Пон Май 30, 2011 5:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Re: от къде да започа в Пирин Отговорете с цитат
bobita написа:
Естествено Вихрен е под прицел ,но...какво друго?

Най-леките и приятни преходи с изходна точка х. "Вихрен" са тези до х. "Синаница" и до х. "Демяница". И двата предлагат достатъчно красиви гледки без да е необходимо да се правят отклонения от маркираните пътеки.

Пон Май 30, 2011 5:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
petarpstone

Местожителство: Провадия

Където и да отидеш в Пирин , все няма да сбъркаш Very Happy .Няма място ,което не си заслужава да се посети (колкото и да го обикалям все не ми стига) Very Happy .

Пон Май 30, 2011 8:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mihaela10

Местожителство: Пловдив

bobita написа:
Не съм стъпвала в Пирин, но мисълта за него ми става мания.

Щом не си стъпвала в Пирин, а мисълта за него вече ти е мания, не мога да си представя, какво ще бъде, след като видиш която и да е част от Пирин! Тогава ще търсиш всякаква възможност пак да хукнеш към него!

Пон Май 30, 2011 9:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bobita

Цитат:
Щом не си стъпвала в Пирин, а мисълта за него вече ти е мания, не мога да си представя, какво ще бъде, след като видиш която и да е част от Пирин! Тогава ще търсиш всякаква възможност пак да хукнеш към него!

Ти от къде започна?
Вто Май 31, 2011 10:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

А аз започнах...преди около 11-12 години...от Кончето. Бях кажи речи дете (едно време младежта не се развиваше толкоз бързо като днешната Wink ), но също така и във вихъра на младостта, когато всичко е възможно и няма непреодолими препятствия. Тогава нищо не може да те спре - нито липсата на пари, нито липсата на опит. Нито пък липсата на екипировка. Жалко, че нямам сканирани снимки от този поход...за да онагледя думите си. Да видите как се ходи на планина, хихихихи.
Кончето ми взе акъла - все пак това ми беше първият преход в живота изобщо. Затова и го избрахме, за да ни е възможно най-трудно. Вихрен ми изглеждаше като гигантска, колосална пирамида (и до ден днешен Северната стена ми вдъхва същия респект).
Целият този хаос от върхове днес е строго подреден в главата ми. Но никога няма да забравя тези първи стъпки и чистотата на първото докосване до планината.
Тогава наистина нямаше такава навалица, дори и през юли.
И аз отидох с теснолинейката, голям майтап, а на връщане пътувахме на стоп до Блг (бяхме трима и не беше трудно), за да спестим пари за бира. А бира ни се пиеше много, повярвайте ми Laughing
Така че, не е важно от къде ще започнеш, важното е да започнеш.
А още по-важно е да опитваш, да грешиш, да се губиш, да те хващат бури, да се луташ в мъгли, да те бие град, да мислиш, да разсъждаваш, да взимаш решения.
Да разчиташ най-вече на собствената си преценка (ние така и не се включихме в "група", нито пък потърсихме водач през всички тези години).
Вто Май 31, 2011 1:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Мнение П.С. Отговорете с цитат
Пирин няма да ти се разкрие отведнъж. Не бързай и не го насилвай. И себе си не насилвай, както направихме ние.
Ако си свободна, отиди в Пирин когато е пик-а на Персеидите (около средата на август) - и няма да съжаляваш.
И да, определено, Синаница е едно от задължителните места, звездите ще падат направо в езерото...и ще оставят скъпоценните дири в душата ти завинаги.
Желая ти светъл път напред !

Зъба, Куклите и Яловарника, от където и да ги погледнеш, както и Каменица, са също от любимите пейзажи.
Вто Май 31, 2011 2:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mihaela10

Местожителство: Пловдив

bobita написа:
Цитат:

Ти от къде започна?

Ха, сега де! Не ми се иска да призная, че трябва да се върна толкова назад, в далечната 1979-та год. Тогава бях ученичка в 9-ти клас. Моите родители, които възпитаха у мен любовта към планините, взимаха карти за Екскурзионни летувания от тогавашните Профсъюзи и аз ходех с тях. Маршрута на тези летувания в Пирин, беше май един единствен и беше следния: Добринище - х. Гоце Делчев - Безбог, където тогава нямаше хижа и се нощуваше в голяма войнишка палатка - х. Демяница - Василашки езера, край които имаше палатков лагер - х. Вихрен - Банско. Предимството на тези летувания беше, че бяха по 14 дни и струваха по - малко от 30 лв. на човек. Никога, след това, не съм имала възможността да се моткам толкова дълго из Пирин. На някои хижи се пребиваваше по 3, а на други по 2 дни и имаше достатъчно време да се правят "лъч" - преходи до близките върхове и езера. Най - силният ми спомен от това летуване е "лъчът" от х. Демяница до Тевното Белеметско езеро. Беше в началото на юли и тогава разбрах, че по календара на планината, това значи март. Все още големи преспи покриваха бреговете на езерото и поляните на циркуса бяха покрити с лилави минзухари. Десетки пъти след това съм ходила на Тевното, но никога повече не го видях по този начин! Този образ, който и днес е жив у мен, беше моето първо преживяване на магията - Пирин. Много силни спомени имам и от пребиваването в лагера край Василашките езера. Той се намираше малко над Долното Василашко езеро. В продължение на две денонощия, да бъдеш потопен в романтиката на изгревите, залезите и часовете между тях, в толкова покой и светлина - беше неповторимо преживяване. Тъй, като съм художник, а тогава учех в Художествената гимназия, пазя си акварелните рисунки от този първи поход в Пирин. Те са ми по - скъпи от тогавашните черно - бели снимки. Колкото и да съм била начинаеща, имам един акварел, рисуван на брега на Голямото Валявишко езеро, под Джангалската порта, който и до днес много си харесвам.
Много пъти съм ходила из Пирин с хора, които стъпват там за първи път. Аз мисля, че е важно, да имате нагласата, че отивате във висока планина, където терена на места е труден и екстремен. Трябва да сте готови да положите по - големи физически усилия и понякога да поемете известни рискове, но за сметка на това, ще ви се открие такава красота, каквато няма никъде другаде! Не знам, къде сте ходили по другите планини, но според мен, не тръгвайте от карстовия дял /Вихрен, Кутело, Кончето/ или изберете маршрут, който да свършва на Кончето.
Все пак, се присъединявам към изказаното по - горе мнение, че по - важно е да започнеш, и не е толкова важно, от къде!

Вто Май 31, 2011 5:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
alexvan

Местожителство: България

Дано не се сърди автора
http://www.facebook.com/event.php?eid=133095783434764лл
Сря Юни 01, 2011 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
albena :-)

bobita написа:
Не съм стъпвала в Пирин, но мисълта за него ми става мания.Кажете от къде да започна.Естествено Вихрен е под прицел ,но...какво друго?

каквото ти се харесва Smile
просто започни отнякъде

пс/ аз съм започнала отдавна-отдавна, като съм била на 4 1/2 години...... Laughing
Сря Юни 08, 2011 6:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.