Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
вр. Сечен камък - х. Мазалат - вр. Г. Кадемлия - х. Соколна
и по-подробно: село Скобелево - връх Сечен камък - връх Парата - връх Корита - хижа Мазалат - връх Пеещи скали - връх Голям Кадемлия - хижа Соколна - село Скобелево.
По този маршрут мислехме да преминем през януари, успяхме само до хижа Мазалат, т.е. първия ден.
Както бях писал по-надолу в темата тогава:
Valio написа:
След като премина всичко успешно, остана само удоволствието от поредния уикенд в планината.
Както Тони бе го планирал маршрута за втория ден /хижа Мазалат - връх Малък Кадемлия - връх Танастепе - хижа Соколна - село Скобелево/, бих го извървял, но без сняг. Това приключение щеше да е двойно в сравнение с това в събота.
Моя отчет:
Дойде време да го осъществим целия преход, преди да е паднал новия сняг. На моето предложение на сбирката откликнаха 9 души: Митко, Таня, Боян, Мария, Валя, Веско, Милена, Ками и Стаси. С мен станахме общо 10.
1 ден: 13.11.10г.:
След 07.00 часа, от различни места на София, тръгнахме три коли. Колата на Валя тръгна по-късно от другите две коли, затова направихме среща на едно заведение край Калофер, за да се съберем всички.
Паркирахме колите на центъра в село Скобелево. Тръгнахме след кратки приготовления. Вървяхме си уверено по един широк черен път, когато забелязах, че подминаваме реброто, по което трябваше да вървим. Чак тогава погледнах GPS-а и видях, че сме подминали пътеката. Но да не се връщаме назад, хванахме леко диагонално нагоре през гората без пътека.
До ловния заслон Сечен камък стигнахме за три часа, както пишеше на табелката в село Скобелево. Тук направихме почивка да хапнем по нещо.
Последователно преминахме през връх Сечен камък, връх Парата
и подсякохме кота 1504.2
за да достигнем връх Корита,
намиращ се на главното старопланинско било. Изминахме разстоянието от заслона до тук за 2.40 часа, а беше 16.50 часа. От върха до хижата трябваше да преминем за 20 минути…, според същата табелка в село Скобелево, което нямаше как да стане. Очертаваше се пак да повървим по тъмно.
Малко след 18.00 часа бяхме на хижата.
2 ден: 14.11.10г.:
Направихме предварителен разчет за деня, че ще ни са необходими около 10 часа ходене с почивките. Затова тръгнахме в 7.30 часа, за да ги имаме тези часове в светлата част на деня.
цялата група, без Валя
Пеещите скали
вр. Малък Кадемлия, вр. Голям Кадемлия, вр. Росоватец
връх Ботев
връх Марагидик
заслон Голям Кадемлия
Горе духаше вятър и влязохме в заслона на завет. Заслона не е пригоден за спане, но аварийно може да се спи върху масата и на едната пейка.
В гората преди хижа Соколна увеличих драстично темпото.
хижа Соколна
За съжаление от бързането ми нямаше никаква полза. На хижата нямаше бира и нищо за ядене. Имало много хора, които изяли и изпили всичко предната вечер.
След кратка почивка хванахме пътеката за село Скобелево. На места имаше маркировка, а на други места боя, в различен цвят…, размазвана без никакъв вид и порядък. Просто цапано с четката. Общо взето пътеката се следва, но беше добре, че съм с GPS, като от време на време сверявах посоката.
Вместихме се в 10-те часа, даже с половин час по-рано бяхме в селото. Валя ни чакаше там. Тя слязла от хижа Мазалат по река Габровница, като на черния път хванала на стоп един джип.
Митко продължи за Стара Загора, а останалите с двете коли продължихме за София. Но край Калофер спряхме за разбор в същото заведение от предишния ден.
Като видя такива нови и вече изкривени табели лошо ми става. Тия хора толкова ли няма какво друго да правят ами само чупят!?
Снимките са супер!
Въпрос на култура.
Сря Яну 19, 2011 12:36 am
Gamina
Да се присламча към темата на Вальо с малко зимни снимки от района.
Габарево - х. Соколна - х. Мазалат - Скобелево (гара Павел Баня по-точно)
От Соколна до Мазалат ни трябваха малко над 11 часа. Младежите биеха пъртината, аз се пробвах със снегоходките, но по билото ми беше тегаво, пропадах под кората и едва ги вадех, та се отказах. Газех си в техните следи. Та това ни позабави и се отказахме да ходим до Голям Кадемлия. Под Росоватец хванахме следите на скиори, които явно бяха минали от Мазалат към Тъжа, благодарение на тях спокойно и без лутане от кол до кол стигнахме Мазалат по тъмно и в мъглица.
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Като гледам в събота сте слезли по река Габровница. А там няма никакви гледки, за разлика от пътеката през Сечен камък, която е и по-дълга...
Жалко за петъчния ден - тази мъгла. Иначе ние имахме невероятна видимост през ноември 2010г. и ноември 2009г.
Поздрави.
Пон Мар 07, 2011 5:30 pm
Gamina
Гонех влак аз в събота и само давах зор да бързаме, никакъв шанс за дълги и непознати пътеки
На мен ми харесва ходенето над ниските облаци... все едно наистина си на небето.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети