Пътека Купенското езеро - х. Левски
Здравейте, през уикенда мисля да направя следния преход Сопот - х.Добрила - вр. Амбарица - вр. Купена - х. Левски, мислим да се качим до Купена и пак назад от Локвата надолу към х. Левски, та въпроса ми е има ли пътека за хижа Левски от езерото Локвата или някаква преспектива за слизане след Купена?
Благодаря предварително!
Последната промяна е направена от Trand на Чет Сеп 16, 2010 10:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Сеп 16, 2010 6:30 pm
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
Отг.
Здравейте !
Не искам да прозвучат написаните от мен думи грубо, а и предполагам, че може би е недоразумение на писаното от вас но "Локвата" за която споменавате(предполагам) е природният феномен наречен Купенското езеро от категорията тектонски езера. Не знам какви са размерите на това езеро сега, моите спомени са от преди-18-20г. Посещавал съм този район много пъти и никога дори и през най-горещите лета не съм го виждал пресъхнало.Понятието локва ми звучи меко казано обидно...Тектонските процеси започват преди 2-2,5милиарда г.Това изключително рядко природно творение е на възраст милиони -милиони години-посочете ми някоя "локва" просъществувала толкова дълго.....
Ето малко повече инф.:
"Тектонските езера са образувани чрез потъване на части от земната повърхност по разседи и флексури. По значителни езера са Скаленското /Стидовски дял на Източна Стара планина/, Купенското /Средна Стара планина/, Паничище /Северозападна Рила/ и Рабишкото. Най-голямо е Рабишкото езеро, което е превърнато в язовир. То е разположено на границата между Предбалкана и Дунавската равнина."
Има няколко вариянта да достигнете до х."Васил Левски" от вр. "Голям Купен" но смятам, че най-добрия във вашия случай ще бъде да се спуснете обратно(по същия път по който сте се изкачили) в западна посока и след като достигнете превала на старата пътека свързвала някога Карлово и Троян(точно до паметната бронзова плоча /надявам се тя да стои все още/ на Васил Левски) , поемате в посока юг. Не след дълго пътеката пресича летния вариянт на прехода Ком - Емине в участъка на трасето х. Добрила - х."Васил Левски" поемате в источна посока по хоризонтал прехода е около 2 часа до х."Васил Левски".Пътеката която се спуска право на юг към изоставените оборски постройки(някога)и покрай чешмата ще ви изведе до х. Хубавец .Пожелавам ви приятно изкарване.
Последната промяна е направена от Балкана на Съб Сеп 18, 2010 9:35 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Чет Сеп 16, 2010 9:30 pm
Trand
Благодаря ти много за отговора!
Както виждаш си взимам поука и смених името на темата! И аз също колкото теб ценя всяко кътче на природата! :
Чет Сеп 16, 2010 10:10 pm
dido
Интересно е това езеро Балкана. Къде си го гледал това 2.5 милиарда години възраст на езерото ???
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Сеп 16, 2010 10:26 pm
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
Отг.
Здравейте !
Kenwood, благодария за направенната промяна в заглавието на вашата темата И искренно се радвам на вашия отговор
Браво и на Дидо(дежурния коректор в нашия форум )
[quote="dido"]Интересно е това езеро [b]Балкана[/b]. Къде си го гледал това 2.5 милиарда години възраст на езерото ???[/quote]
Ами може би съм го "гледал" след осмата бира
Допусната от мен грешка може да бъде забелязана и с невъоръжено око - е отстранена(имах в предвид началото на тези процеси) Продължавам с леко уточнение- с абсолютна точност дори и съвременната наука трудно може да докаже възраста на езерата от този тип по Стара планина имайки в предвид, че цялосното образуване на планината започва преди около 30 мил.г.-продължава и до днес. Справка книжките по геология :
"
Главното нагъване на Старопланинската ивица става през т. нар. младоалпийски тектонски цикъл и по конкретно през пиренейската нагъвателна фаза. С това завършва геосинклиналното (вътрешното) развитие на планината. Като орографска единица Стара планина се оформя през т. нар геоморфоложки (неотектонски) стадий, който започва а края на палеогена (преди 30-35 млн. г.) "
За това езеро има много и любопитни истории , някой ден може и да разкажа някои от тях.
ОСЗ
Пет Сеп 17, 2010 5:23 am
igurbev
По билото в посока Ботев, след Кръстците и малко преди Костенурката се пресича пътека, която свързва х.Левски и х.Плевен. Има маркировка, но доколкото си спомням самата маркировка е почти неразличима.
Пет Сеп 17, 2010 7:14 am
JimBoj
Ами то това съвсем скоро го разисквахме в темата „от добрила през ботев до рай„, но като не знам как да направя линкове на които да пише това е „тук“ ще приложа цитати:
milen_kb написа:
........ Значи за Локвата (според мен не става за пиене, защото там поят стадата наоколо и не се оттича), а също тя не е точно на пътеката и има едно 10 минути спускане. .......... За подсичане в горната част на Купена (т.е. ако си стигнал премката между Малкия и Големия купен и не искаш да слизаш на пътеката х. Добрила - х. Левски) не знам да има някакъв вариант, а и особено ако сте с деца не пробвайте, какъвто и да е вариант (освен ако не слезете на лятната пътека за Добрила-Левски през Локвата после да продължите по нея и след това да се качите пак на билото след вр. Кръстеца ...........
Поздрави.
JimBoj написа:
..................
Вариантите за бягане от билото са:
.......................
2, 3 ами те са за настина краен случай. При локвата и след слизането от вр. Купена, между Купена и Кръстиците и на двете места може да се слезе на юг до лятната пътека, ноо ... стръмно, хлъзгаво и тревисто
4. На север или на юг по Видимската пътека.
.............................................
.
igurbev написа:
По билото в посока Ботев, след Кръстците и малко преди Костенурката се пресича пътека, която свързва х.Левски и х.Плевен. Има маркировка, но доколкото си спомням самата маркировка е почти неразличима.
това е така наречената „Видимската пътека“ не знам да е имала маркировка, пътеката е възникнала като говедаро-овчарска пътека по която са се прекарвали животни от северна към южна България и обратно. т.е. Свързвала е Карлово със село Видима, сега квартал на град Априлци, тъй като тази дейност е замряла и пътеката се е загубила особено от южна страна. Дори хора които я знаят и са минавали по нея доста трудно я намират сред треволяка на север е по ясно очертана особено близо до билото (надолу не съм я ходил и незнам) и все пак вероятно по нея може да се слезе на юг защото на билото лесно се намира, а после дори да не се спази много строго все пак ще ви свали
Недейте минава по тая пътека...
Ние пробвахме да минем по нея. След като слязохме в тревистото поле направихме поне 3-4 тигела, по различни части от пътеки. Все се губеха в нищото. Просто изведнъж свършват и пирамидките и иначе избледнялата зелена маркировка.
Тръгнахме да слизаме малко преди Костенурката в 1500. В 1830 взе да се смрачава и се усетихме, че ще стане белята. Тогава пуснах гпс-а и право към хижата по дерето, през изключително стръмни части от гората. Около 2000 излязохме на пътеката от Карлово до х.Васил Левски и пристигнахме за щастие, благополучно.
Да не говорим, че след 1600 свършихме и водата, защото беше страшна жега.
Чет Сеп 23, 2010 5:53 pm
Trand
Благодаря на всички за отговорите!
Ето какво направихме аз и моите спътници след ката слязохме от вр. Купена!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети