ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пътека Купенското езеро - х. Левски

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Пътека Купенското езеро - х. Левски
Автор Съобщение
Trand

Местожителство: Пловдив

Мнение Пътека Купенското езеро - х. Левски Отговорете с цитат
Здравейте, през уикенда мисля да направя следния преход Сопот - х.Добрила - вр. Амбарица - вр. Купена - х. Левски, мислим да се качим до Купена и пак назад от Локвата надолу към х. Левски, та въпроса ми е има ли пътека за хижа Левски от езерото Локвата или някаква преспектива за слизане след Купена?
Благодаря предварително!

Последната промяна е направена от Trand на Чет Сеп 16, 2010 10:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Сеп 16, 2010 6:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Отг. Отговорете с цитат
Здравейте !
Не искам да прозвучат написаните от мен думи грубо, а и предполагам, че може би е недоразумение на писаното от вас но "Локвата" за която споменавате(предполагам) е природният феномен наречен Купенското езеро от категорията тектонски езера. Не знам какви са размерите на това езеро сега, моите спомени са от преди-18-20г. Посещавал съм този район много пъти и никога дори и през най-горещите лета не съм го виждал пресъхнало.Понятието локва ми звучи меко казано обидно...Тектонските процеси започват преди 2-2,5милиарда г.Това изключително рядко природно творение е на възраст милиони -милиони години-посочете ми някоя "локва" просъществувала толкова дълго.....
Ето малко повече инф.:

"Тектонските езера са образувани чрез потъване на части от земната повърхност по разседи и флексури. По значителни езера са Скаленското /Стидовски дял на Източна Стара планина/, Купенското /Средна Стара планина/, Паничище /Северозападна Рила/ и Рабишкото. Най-голямо е Рабишкото езеро, което е превърнато в язовир. То е разположено на границата между Предбалкана и Дунавската равнина."

Има няколко вариянта да достигнете до х."Васил Левски" от вр. "Голям Купен" но смятам, че най-добрия във вашия случай ще бъде да се спуснете обратно(по същия път по който сте се изкачили) в западна посока и след като достигнете превала на старата пътека свързвала някога Карлово и Троян(точно до паметната бронзова плоча /надявам се тя да стои все още/ на Васил Левски) , поемате в посока юг. Не след дълго пътеката пресича летния вариянт на прехода Ком - Емине в участъка на трасето х. Добрила - х."Васил Левски" поемате в источна посока по хоризонтал прехода е около 2 часа до х."Васил Левски".Пътеката която се спуска право на юг към изоставените оборски постройки(някога)и покрай чешмата ще ви изведе до х. Хубавец .Пожелавам ви приятно изкарване.

Последната промяна е направена от Балкана на Съб Сеп 18, 2010 9:35 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Чет Сеп 16, 2010 9:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trand

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря ти много за отговора!
Както виждаш си взимам поука и смених името на темата! И аз също колкото теб ценя всяко кътче на природата! :
Чет Сеп 16, 2010 10:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Интересно е това езеро Балкана. Къде си го гледал това 2.5 милиарда години възраст на езерото ???

Чет Сеп 16, 2010 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Отг. Отговорете с цитат
Здравейте !
Kenwood, благодария за направенната промяна в заглавието на вашата темата Very Happy И искренно се радвам на вашия отговор Very Happy
Браво и на Дидо(дежурния коректор в нашия форум )

[quote="dido"]Интересно е това езеро [b]Балкана[/b]. Къде си го гледал това 2.5 милиарда години възраст на езерото ???[/quote]

Ами може би съм го "гледал" след осмата бира Very Happy Very Happy Very Happy

Допусната от мен грешка може да бъде забелязана и с невъоръжено око Very Happy - е отстранена(имах в предвид началото на тези процеси) Продължавам с леко уточнение- с абсолютна точност дори и съвременната наука трудно може да докаже възраста на езерата от този тип по Стара планина имайки в предвид, че цялосното образуване на планината започва преди около 30 мил.г.-продължава и до днес. Very Happy Справка книжките по геология :
"
Главното нагъване на Старопланинската ивица става през т. нар. младоалпийски тектонски цикъл и по конкретно през пиренейската нагъвателна фаза. С това завършва геосинклиналното (вътрешното) развитие на планината. Като орографска единица Стара планина се оформя през т. нар геоморфоложки (неотектонски) стадий, който започва а края на палеогена (преди 30-35 млн. г.) "

За това езеро има много и любопитни истории , някой ден може и да разкажа някои от тях.

ОСЗ
Пет Сеп 17, 2010 5:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

По билото в посока Ботев, след Кръстците и малко преди Костенурката се пресича пътека, която свързва х.Левски и х.Плевен. Има маркировка, но доколкото си спомням самата маркировка е почти неразличима.
Пет Сеп 17, 2010 7:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
JimBoj

Ами то това съвсем скоро го разисквахме в темата „от добрила през ботев до рай„, но като не знам как да направя линкове на които да пише това е „тук“ ще приложа цитати:

milen_kb написа:
........ Значи за Локвата (според мен не става за пиене, защото там поят стадата наоколо и не се оттича), а също тя не е точно на пътеката и има едно 10 минути спускане. .......... За подсичане в горната част на Купена (т.е. ако си стигнал премката между Малкия и Големия купен и не искаш да слизаш на пътеката х. Добрила - х. Левски) не знам да има някакъв вариант, а и особено ако сте с деца не пробвайте, какъвто и да е вариант (освен ако не слезете на лятната пътека за Добрила-Левски през Локвата после да продължите по нея и след това да се качите пак на билото след вр. Кръстеца ...........
Поздрави.

JimBoj написа:
..................

Вариантите за бягане от билото са:
.......................
2, 3 ами те са за настина краен случай. При локвата и след слизането от вр. Купена, между Купена и Кръстиците и на двете места може да се слезе на юг до лятната пътека, ноо ... стръмно, хлъзгаво и тревисто
4. На север или на юг по Видимската пътека.
.............................................
.

igurbev написа:
По билото в посока Ботев, след Кръстците и малко преди Костенурката се пресича пътека, която свързва х.Левски и х.Плевен. Има маркировка, но доколкото си спомням самата маркировка е почти неразличима.

това е така наречената „Видимската пътека“ не знам да е имала маркировка, пътеката е възникнала като говедаро-овчарска пътека по която са се прекарвали животни от северна към южна България и обратно. т.е. Свързвала е Карлово със село Видима, сега квартал на град Априлци, тъй като тази дейност е замряла и пътеката се е загубила особено от южна страна. Дори хора които я знаят и са минавали по нея доста трудно я намират сред треволяка Smile на север е по ясно очертана особено близо до билото (надолу не съм я ходил и незнам) и все пак вероятно по нея може да се слезе на юг защото на билото лесно се намира, а после дори да не се спази много строго все пак ще ви свали Smile
Пет Сеп 17, 2010 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mivanov86

Местожителство: Varna

Недейте минава по тая пътека...
Ние пробвахме да минем по нея. След като слязохме в тревистото поле направихме поне 3-4 тигела, по различни части от пътеки. Все се губеха в нищото. Просто изведнъж свършват и пирамидките и иначе избледнялата зелена маркировка.
Тръгнахме да слизаме малко преди Костенурката в 1500. В 1830 взе да се смрачава и се усетихме, че ще стане белята. Тогава пуснах гпс-а и право към хижата по дерето, през изключително стръмни части от гората. Около 2000 излязохме на пътеката от Карлово до х.Васил Левски и пристигнахме за щастие, благополучно.
Да не говорим, че след 1600 свършихме и водата, защото беше страшна жега.
Чет Сеп 23, 2010 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trand

Благодаря на всички за отговорите!
Ето какво направихме аз и моите спътници след ката слязохме от вр. Купена!

Наклона е отврат, хлъзгаво, трева - бяхме късметлии, че слязохме до пътеката без контузии! Confused
http://www.picbg.net/pic.php?u=57685bf1iL&i=477284
Чет Сеп 23, 2010 10:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.