| Автор | Съобщение | 

| paro82 

| Регистриран на: 22 Юни 2010 Мнения: 2
 Местожителство: София
 |  
 | 

|  Седем дневен преход в Рила през август |   |  
				| Здравейте! 
 Отдавна чета този форум, но сега за първи път реших да пиша!

Планирам един седем дневен преход из Рила през август, с начало 16.08.2010.
 Имам нужда от съвети за маршута, какво да взема със себе си и т.н.

Та маршута за който си мисля е следния:

Начало - от София
 ден 1 - Мързелив първи ден. Качване от Боровец с лифта. Спане на заслона ледено езеро. Ако няма места там, на х. Мусала. Това е единствената нощувка която мисля да резервирам предварително. Идеята е да съм на Мусала близо до залеза и да мога да снимам. Също и на следващата сутрин да мога да снимам около изгрева.

ден 2 - Преход от Мусала (хижата или заслона) до х. Грънчар.
 ден 3 - Преход от х. Грънчар до х.Рибни езера.

След това обмислям два варианта:

Вариант 1:
 ден 4 - Преход от х.Рибни езера до заслон Кобилено Бранище. Четох за този заслон, че било мизерно, но ако спя там не губя височина.
 ден 5 - Преход от заслон Кобилено Бранище до х. Мальовица.
 ден 6 - Преход от х. Мальовица до Седемте езера. Знам, че по това време последователите на Бялото Братсво са там. Имам някои познати. Ако няма места в хижите, ще бъдя при някои на гости. Пък и една нощ може да се изкара и в коридор на хижата
   ден 7 - Връщане към София

Вариант 2:
 ден 4 - Преход от х.Рибни езера до Рилски манастир. Доколто знам там може да се преспи, дори имало и хотел. Пък и ще е добре един досег с цивилизацията - например една добра баня
  Минуса е че се губи доста височина. ден 5 - Преход от Рислки манастир до х. Иван Вазов. Много съм  слушал колко трудно било това изкачване и бих искал да го направя
   ден 6 - Преход от до х. Иван Вазов до Седемте езера. За спането - по горе. Може да бъде пропуснат и направо да отида на Мальовица.
 ден 7 - Преход от Седемте езера до х. Мальовица.
 ден 8 - Връщане към София

Разбира се маршута може да се промени в зависимост от време, състояние и т.н.

Отдавна не съм ходил на такъв дълъг преход (от 2001). Но почти всеки месец ходя на някой двудневен преход.
 На 27г. съм и сега съм в отлична физ. форма.
 Проблема са ми обувките, тъй като няма планинарски обувки моя номер (49 или 50) и ходя с кубинки. Но пък съм си свикнал така.

Засега сам ще правя този преход. Но и усилено търся компания

Та ще съм ви благодарен ако дадете някой съвет!

|  
				|  |  | 

| Чет Юли 08, 2010 10:23 am |      | 

|  | 

| Gamina 

| Регистриран на: 31 Авг 2007 Мнения: 2493

|  
 | 

|   |   |  
				| Миналата година направихме за 5 дена: 
 Ястребец - Грънчар
 Грънчар - Рибни
 Рибни - Мальовица
 Мальовица - Вазов
 Вазов - Паничище

Нещо подобно на първия ти вариант, но с по-малко нощувки. Минато и от човек с кубинки
  Не е приятно, по-болезнено е, но... твоите преходи ще са и по-малки. На Кобилино бранище ако ще спиш - гледай да не отидеш там в почивен ден, качват се дупнишки "каубои" с кросови мотори и е малко "блях".

Ето я моята тема, може да намериш нещо полезно, по-надолу има и линкове към подробни разкази

http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?t=1146

|  
				|  |  | 

| Чет Юли 08, 2010 11:57 am |        | 

|  | 

| irina 

| Регистриран на: 16 Сеп 2007 Мнения: 759

|  
 | 

|   |   |  
				| С кубинки 7 дена...малко ще ти се подбият краката  . Няма смисъл да слизаш до Рилски манастир, защо ще губиш височина... 
 |  
				|  |  | 

| Чет Юли 08, 2010 12:01 pm |     | 

|  | 

| raskoll 

| Регистриран на: 30 Юли 2008 Мнения: 474

|  
 | 

|   |   |  
				| рибни езера - х.мальовица без проблем може да се мине и за един ден  миналия септември по обед бях на Кобилино Бранище, като тръгнах към 8-9 от рибните езера... 
 |  
				|  |  | 

| Чет Юли 08, 2010 6:34 pm |     | 

|  | 

| didipav 

| Регистриран на: 05 Сеп 2008 Мнения: 49
 Местожителство: Варна
 |  
 | 

|   |   |  
				| От Кобилно бранище към х.Мальовица пак губиш височина,ако на следващия ден поемеш към Седемте Рилски езера.Можеш да спиш на заслон Страшно езеро,да тръгнеш към заслон БАК -от БАК има два варианта 1.слизаш на втора тераса към вр.Мальовица 2.продължаваш по върховете към вр.Мальовица.Невероятна красота е,миналата година сварих супер време.Тази година пак смятам да го минавам този маршрут и се надявам пак на ясно време  
 |  
				|  |  | 

| Пет Юли 09, 2010 11:56 am |     | 

|  | 

| markiril 

| Регистриран на: 15 Юли 2009 Мнения: 33
 Местожителство: sofia
 |  
 | 

|  да попитам и аз |   |  
				| Бих искала да направя преход из Рила по подобен маршрут: Боровец - х. Грънчар -х. Рибни езера -х. Мечит. Голямата неизвестност за мен е отсечката х. Рибни езера -х. Мечит: за колко часа се преминава, особености по маршрута; вариант да се премине на два етапа?
 Също, дали бихте ме посъветвали да го направя в обратния вариант, т.е. х.Мечит - Боровец?
 Как е по-лесно?
   Благодаря за съдействието!

|  
				|  |  | 

| Пет Юли 09, 2010 12:19 pm |     | 

|  | 

| Ристо Туристо 

| Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4329
 Местожителство: на 950 м.н.в.
 |  
 | 

|  Re: да попитам и аз |   |  
				| 
	|  |  
	|  | Бих искала да направя преход из Рила по подобен маршрут: Боровец - х. Грънчар -х. Рибни езера -х. Мечит. Голямата неизвестност за мен е отсечката х. Рибни езера -х. Мечит: за колко часа се преминава, особености по маршрута; вариант да се премине на два етапа?
 Също, дали бихте ме посъветвали да го направя в обратния вариант, т.е. х.Мечит - Боровец?
 Как е по-лесно?
   Благодаря за съдействието!
 |  Така описан маршрута предполага, че ще ползвате лифта до Ястребец. Без него е много.
 От Рибни езера до Мечит хижите е ок 9 часа и ходенето не е леко. Качват се два рида - този на Водни връх и Мечит.
 Има възможност да го разбиете на две на заслон Кобилино бранище. Пътеката минава през него.
 Не че са много трудни, ама отговорът според запитването. Всеки си знае възможностите.
   Успех.

|  |  | 

| Пет Юли 09, 2010 12:33 pm |     | 

|  | 

| paro82 

| Регистриран на: 22 Юни 2010 Мнения: 2
 Местожителство: София
 |  
 | 

|   |   |  
				| Благодаря ви за отговорите! 
 @Gamina
 Много добро описание на вашия преход. Прочетох всичко
   И има доста полезна информация!

@irina
 Ами за кубинките, просто нямам избор.
 А варианта за рислкия манастир засега остава само при много лошо време!

@raskoll
 След ракза на Gamina и твоите думи се навивам за такъв по дълъг преход.
 Разбира се ако нещо не е добре, ще спя на заслона

@markiril
 Нищо не мога да ти кажа за х.Мечит. Но по принцип имаш ли компания за този преход?

|  
				|  |  | 

| Пет Юли 09, 2010 12:41 pm |      | 

|  | 

| markiril 

| Регистриран на: 15 Юли 2009 Мнения: 33
 Местожителство: sofia
 |  
 | 

| Лифта ще  ползваме и ще си потърся информация,като му дойде времето. Х.Рибни-х. Мечит ще го разделим, ок. Маркировката добра ли е в този участък? Ключови места или разклонения?

|  
				|  |  | 

| Пет Юли 09, 2010 1:47 pm |     | 

|  | 

| Ристо Туристо 

| Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4329
 Местожителство: на 950 м.н.в.
 |  
 | 

| 
	|  |  
	|  | Лифта ще  ползваме и ще си потърся информация,като му дойде времето. Х.Рибни-х. Мечит ще го разделим, ок. Маркировката добра ли е в този участък? Ключови места или разклонения?
 |  Рила е най-добре маркираната планина за пешеходен туризъм. И вие ще вървите общо взето по най-популярните маршрути.
 Взимате си една карта на ДОМИНО и сте вие.
 На ВСЯКА хижа по маршрута всеки от хижарите ще ви даде подробна информация за предстоящото ви ходене.
 На Кобилино бранище няма заслонар, но в.Мечит и фердинандовия път до него се виждат прекрасно.
 Молете се за хубаво време, че нещо оня исландския оджак прецака климата като цяло.

|  |  | 

| Пет Юли 09, 2010 2:51 pm |     | 

|  | 

| Весела Ягодова 

| Регистриран на: 17 Окт 2007 Мнения: 541

|  
 | 

|   |   |  
				| Знаеш ли, минаваха ми какви ли не мисли, вкл. и че нещо ми се е прецакал планинарския късмет, но не бях се замислила за вулкана. Дали странните настроения на времето наистина са от него ? Ами каква ли ще е зимата... 
 |  
				|  |  | 

| Пет Юли 09, 2010 11:41 pm |     | 

|  | 

| albena :-) 

| Регистриран на: 16 Яну 2009 Мнения: 700

|  
 | 

|   |   |  
				| седем дни в Рила през август звучи един път  
 |  
				|  |  | 

| Съб Юли 10, 2010 7:05 am |     | 

|  | 

| Друм 

| Регистриран на: 24 Яну 2008 Мнения: 203

|  
 | 

|   |   |  
				| 
	|  |  
	|  | Знаеш ли, минаваха ми какви ли не мисли, вкл. и че нещо ми се е прецакал планинарския късмет, но не бях се замислила за вулкана. Дали странните настроения на времето наистина са от него ?Ами каква ли ще е зимата... |  Зимата ще е снеговита и студена, особено по планините. Снежната покривка ще е около 3 метра (на места и повече), ще духат бурни ветрове, температурите ще бъдат около минус 25-30 като на Мусала ще има нов рекорд от минус 32. Условията ще бъдат много сурови!
     Сега, дали ще стане точно така - божа работа - но много ми се иска

|  
				|  |  | 

| Съб Юли 10, 2010 2:10 pm |       | 

|  | 

| Евгени 

| Регистриран на: 22 Авг 2008 Мнения: 56
 Местожителство: Варна
 |  
 | 

|   |   |  
				| Края на миналия август понеже не ми се искаше да ходя до х.Мальовица направих първия вариант на didipav. Заслон Страшното езеро беше в добро състояние и става за една нощувка (не за гнусливи и претенциозни хора разбира се).  Най-малкото заради  залеза над Прекоречките езера си струваше оставането тогава. Проблема е обаче качването и след това минаването по основното било между Купените и заслон БАК. За някои хора е елементарно, но съм чувал доста, за които дори подсичането на Попова капа е голямо изпитание, така че ако си от тях предполагам по-добрия вариант е през х.Мальовица въпреки загубата на височина. Иначе гледката от вр.Ловница към Злия зъб, Орловец и Мальовица наистина е ... нямам думи. 
   Тогава ми беше първо ходене там и не знаех, че човек без алпийска екипировка може да се качи на в.Орловец и затова слязох на Втора тераса. Този август се надявам да отида пак и този път да имам повече късмет с времето, че тогава докато кача в.Мальовица мъглите от снимката вече се бяха сгъстили тотално.
 Очертава се пак обичайното варненско нашествие

| Нед Юли 11, 2010 11:06 am |          | 

|  | 

| stanislav 

| Регистриран на: 05 Юли 2010 Мнения: 25

|  
 | 

|   |   |  
				| Бихте ли препоръчали подобен преход на човек който няма никакъв опит в планината?  
 |  
				|  |  | 

| Вто Юли 13, 2010 5:27 pm |     | 

|  | 

|  |