Искам да обиколя всички планини от Верило-Руйската и Завало-Планската планински вериги и всички наименовани върхове
Първоначалните ми източници на информация бяха
https://varhove.info/ https://map.bgmountains.org
Във всички от тези източници има липса на едни или други върхове от порядъка на 3-4 понякога повече от 10
Защо се получава това разминаване в информацията и кой източник е най-достоверен и актуален относно наименованите коти?
Съб Юли 19, 2025 9:06 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3450 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Най-достоверно е да обходиш всички върхове, така че да си сигурен, че не си пропуснал някой връх.
А защо искаш само наименовани върхове да изкачваш? Върховете без име по-малко върхове ли са?
Според мен първо ти трябва определение за връх, от което да се ръководиш.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Юли 19, 2025 11:17 pm
borislav_dimov
Благодаря Ви за отговора, но не разбирате зададения въпрос. Питам относно разминаванията на наименования на върхове и често местности в различни топографски източници и защо е тази разлика? Заличавани ли са наименования на върхове и ако да кога и поради каква причина? Наименованите върхове представляват интерес за мен в този момент от топографска и краеведска точка.
Нямам нужда от определение за връх, тъй като имам такова от географската литература, нито по някакъв начин сравнявам ценността на наименовани и на неименовани върхове или съм изказал или намекнал мнение относно стойността им.
Нед Юли 20, 2025 11:56 am
dido
Възможно е да намериш части от отговора в този справочник от 2015 г. - „Промени в наименованията на физико-географски обекти в България 1878-2014 г.“, автор Александра Киселкова.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети