След няколко седмици.....Долината си е тук...по-точно, търся едно нейно състояние, на което случайно попаднах преди 15 години и което ме изуми. Оттогава, няколко пъти ходя в тази непосещавана, глуха долина на Пирин, но не мога да я хвана в същото състояние.
Малкият Казан, после Големият. Посоката е през заслона - там се прави нов, поне 3 пъти по-голям от старият, който си е един гардероб, съвсем е сдал багажа. Доста обходимо и похвално е, бяха завършили основата и оковръст положен отвод за мълнии.
Оттам - нагоре към Кутело тръгва едва забележима пътечка по ръба. След 100 метра денивелация в изкачване по нея, напускам и хващам водоравно вдясто. Оттук следващите 2 дни вече само без пътека. Досега никога не съм имал изкълчване / да чукна на дърво / и не ми е проблем този начин на ходене. След още 1 час, Изгубената долина изведнъж се появява цялата. Само някои скиори минават през нея, тъй като няма лавини, а тъй като е северозападно изложение, до късна пролет е в дълбок навят сняг. Това е едно малко циркусно задълбаване, като кресло, в Южният Кутел. Започва от върха му и завършва на 2600 м.н.в., надвиснала над Малкият Казан. Ей я погледната от върха на Кутел
Навлизам от долният й край, и разбирам, че съм извън състоянието й, което търсех. Преди 15 год случайно попаднах тук в запомнящо се състояние. Беше началото на юли. От две големи преспи, отделени на 500 метра една от друга, изтичаха два големи потока. По съвсем равно корито, без бързеи, и коритото им беше от зелена трева, без камъни. Потоците течаса само 100 метра, после се събираха и след няколко метра пропадаха във въртоп в мрамора. Всичко около тях беше в пищни цветя.
Вървя точно по коритото на потока, но него го няма. Особено красив беше единият, който изтичаше от продълговатата пряспа вдясно:
Въпреки че е още юни и относително големият сняг, няма достатъчно големи преспи, за да стигне водата надолу. Тук течеше, явно е само няколко дни в годината:
Какво да се прави, няма да има рипийт, а снимките от това красиво явление се изтриха при скапването на стар компютър. Продължавам по билото на Кутелите. Сняг, много сняг в улеите
На най-високото, весело посрещат нежните цветове на пиринската Теменуга, предвестник и сестра на Еделвайса.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети