Здравейте,
Пускам тази тема в този форум понеже социалките са отживелица и нищо не става от тях като източник на инфо.
Тази тема няма да е пътепис а само числа, факти и конкретна информация която се надявам да е полезна за бъдещи комеминейци.
Колко стурва всичко ?
Ако нямата никаква екипировка - ама никаква.. ~5000 лв / ~5500 лв.
От които :
1) 500-600 лв - за admin такси ако сте организирани с група .. застраховки етц.. и разбира се зависи от цената на организатора де
2) 1200 лв - за самия преход в гората - хижи, храна, нощувки и т.н. Това ще ви е необходим кеш горе в гората да. Това е при офицялна инфларция 18 % /// реална 50 %
Бележка : Екипировката е средна хубост като цяло съм гледал да хвана промоцийка / price off.
Определно в този тотал имаше неща които не ползвах на КЕ, но ще ми свършат работа в друг hike.
Физическа подготовка / Как да се подготвя физически за Ком Емине?
Ходене, Ходене, Ходене.
Не фитнес зала, не тежести. Не чак толкова тичане - поне веднъж седмично е ок.
Средните тотали на ден от прехода са:
Километри 33,66
Крачки 42055
Качване 1087 мнв
Слизане 1167 мнв
Свалете излишните килограми и започнете да правите поне 10 000 крачки на ден. (поне 4-5 дена от 7). Правят се точно за 1ч и 10-15мин. Колкото ви е и обедната почивка на работа.
Понеже виждате че средно се качват и 1000 мнв на ден - 3-4 месеца преди тръгването ви гледайте да ги правите тези положителни 1000 м денивилация на седмична база.
Има доста места където позволява тази week-end подготовка и то в рамките на 1 ден - без нощувки. Ако имате нужда да ви кажа къде са пишете ми.
И определено си дайте 2-3 седмица пълна почивка преди датата на тръгване!
Ако се подговтите така няма да сте надрусан комеминеец който нищо не е разбрал от прехода, на обезболяващи и на сериозни химии или да имате лош спомен от прехода.
А и виждате че прехода отдолу е за 17 дена, а не 22.
Garmin Fenix 6X Pro data
На Интерактивна можете да връткате камерата, zoom in, out.
Акъли/ Съвети:
1. Екипировка
Нямате ли обувки и чорапи нямате нищо! И парите хвърлени до тук ще са напразно !
Доста време отделете за правилните обувки. На няколко пъти ми се случи че обувките са ми ок в магазина и на 10к крачки се проявяват проблеми!
Аз се спрях на trail маратонка, има хора които предпочитат 3сезонки, но лично мое мнение е че за КЕ обувката трябва да е:
1) Лека
2) Дишаща
3) Носена - доказала се и периода на break in на обувката да е минал отдавна
4) Без мембрана (Goretex) - тази технология запарва, ако се изморки съхне бавно. Но ако го дават да пере яко дъжд си вземете 2ри чифт който да е с мембрана.
5) Правилен размер - като я купувате да не ви е по крака че краката се подуват и става страшно тогава... режем или обувката или пръста..
6) Терена на 80% е малък трошен камък ! - затова подметката да е твърда но и с добър/много cushion (мекичко) между стелката и подметката [midsole].
7) Можете да си вземете и допълнителни trail стелки - аз си купих но така не ги ползвах де..
Над 10 мм drop според мен няма нужда
За големите момчета които носим 45-46 Български номер - имаме проблем да!
Защото симпатягите с 44 номер изкупуват нашите размери и НИКАДЕ НЯМА РАЗМЕРИ. За това от сега почвайте със избора на обувки за догодина.
Тrail Чорапи - Tashev /Pirinhill и/или тези с пръстите (като маймуна където е) е задължително.
2. Раница - Лека!!
Аз бях с 40л на Ташев - голям фен съм им.
https://www.tashev.bg/store/bg/ranica-tashev-summit-42-s-2553
За успешен завършак на КЕ следвайте максимата - пълната ви раница не трябва да е повече от 10% от вашето тегло.
Вземете си кантар/везна и почвайте да тъните грамажите.
3. Грижа за кожата.
Мажим 3 пъти на ден -
крачета - за крем Спасител сте прочели вече
слабини и дупе - смазка задължително че за 17 дена ще сте направили над 720 000 крачки
Задължително лепим проблмните места на краката с хубав лепящ се лекопласт дори и превантивно. Който шие пришки ви е ваш приятел
На лягане пием - магнезий и витамин.
Надявам се това инфо да е полезно за бъдещи комеминейци и стига сте отлагали вече![/code]
Пет Сеп 23, 2022 8:04 pm
kaloyanv
Супер, благодаря за споделеното ... Ще ти пиша по-натам. Екипировката, според времето, може да отидеш и с такава за 500 лева максимум ... Аз през целия преход ходя с къси гащи, какво да му платя на това ? Имам една пухенка, която и двата пъти не съм я слагал, въпреки че ходя септември
За разходите по хижите според пиенето и дните които оставаш, наистина вече сериозно се покачиха нещата. Аз не съм оставал по малко от 60-80 лева ) за нощуувка с храна и пиене. Ама аз думкам по 2 ракии, 2 бири и 1 уиски .
Та ако го правиш за 17 дни по 70-80 лева, отива даже по моите сметки на 1400-1500 лева. Абе баш както ти си го писал ..
Иначе е хубаво да се подчертае, че тези неща които си писал, са за хора които правят ком-емине, без да са стъпвали в планината през живота си и е редно да обърнат внимание.
На Интерактивна можете да връткате камерата, zoom in, out
Ехааа, ама това в Ayvri е много яко!
Обаче кажи ми защо аз не мога да кача мои тракове? - освен регистрация иска ли се нещо друго, да не е платена платформата, та нямам пълен достъп?...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети