|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
Експедиция К 3-Качкар,Казбек,...Кападокия... |
|
Експедицията успя на 66,6%-за моя радост-точно тая част,която ме интересуваше се изпълни-качването на върховете
По пътя на връщане към Кападокия една от колите се счупи-даде някаква грешка и не искаше да пали-и трябваше да се търси пътна помощ и сервиз,та Кападолия(и евентуално Ержиес)отпадна...ама да карам по ред
Тръгнахме с една кола и едно мини бусче през Турция към Грузия за качване на двата върха-първо-от Истанбул през Самсун и Трабзон за Айдер и Каврун,където спахме.После-изнасяне на багажа към поляната на биковете и качване на Качкар от север-доста по-трудно начинание отколкото от юг.
Качването наистина не беше леко-мислех че ще има доста трудни участъци а то се оказа само един-от момента, в който дръпнах ципа на палатката-докато видях знамето на върха
Тръгва се по гаден бесен сипеяк,който за около 2 часа преодолява 500м. денивелация-около половината от тази до върха.
После следва гадно катерене по нестабилни на много места камънаци по стръмен ръб,които отвежда на върховата кота
върха,гледан от премката в края на сипея
В крайна сметка след 5 часа бъхтене бяхме на върха
После-багажа на суджук и-надолу...
Инфарктно минаване на турско-грузинската граница-7часа!!!Цяла нощ каране към Степантсминда(Казбеги) и след почивка-тръгване към х.Бетлеми-най-мизерната хижа на която съм бил!За 20 евро получаваш мръсен нар без одеала и възглавници,тоалетните са 2-тип"Тевно езеро" и едната е запушена,столовата е по-малка от тази на х.Соколна а хижата събира сигурно 200 души(без палатките отпред.)
Излизане до 4200м. за климатизация и в 1 часа-атака!В началото се върви по покрит с камъни и дребен чакъл ледник,обикалят се пукнатини а от другата страна постоянно трещят каменопади-особено около обед(времето беше много топло)След като се мине опасния участък и се стъпи на снега остават само цепнатините и стръмното бъхтене нагоре.
ледника Гергети от хижата
един от участъците с каменопадите
цепка и снежен мост малко преди върха
Накрая следва много стръмно качване,което ме озори-дали не бях добре аклиматизиран не знам,но на няколко крачки трябваше да спирам да си поемам въздух...за капак излезе силен вятър и стана студено,появиха се заледени корнизи по пътеката-красота...
След 6 часа бяхме горе
Още 6 надолу към хижата,почивка и продължаване към селото...за деня-1400м положителна денивелация и 3300м. отрицателна-с тежките зимни обувки
После както писах-буса се счупи и плановете се промениха-спане в Истанбул,проблемни граници и-най-накрая-при мама! 
|
|
|
Нед Авг 20, 2017 10:03 am |
|
 |
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 653 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
Пон Авг 21, 2017 1:25 pm |
|
 |
tortomanin
|
|
|
Поздравления с думите на Лермонтов:
«Спеша на север из далёка...»
Спеша на север из далёка,
Из теплых и чужих сторон,
Тебе, Казбек, о страж востока,
Принес я, странник, свой поклон.
Чалмою белою от века
Твой лоб наморщенный увит,
И гордый ропот человека
Твой гордый мир не возмутит.
... 
|
|
|
Пон Авг 21, 2017 2:57 pm |
|
 |
fena73
|
|
|
 |
 |
И гордый ропот человека
|
Никакъв ропот повече-обещавам! 
|
|
|
Пон Авг 21, 2017 6:58 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
Дотук добре, изтрепахте рибата/върховете/ на Балканите, Европа, сега нагънахте Азия . И с трикольора, вече сте го отработили професионално на връхната точка . А сега какво остава - Хималаите?! Може по - скромно , да се започне от Гарвалските 
_________________ https://blogailiev.blogspot.com |
|
|
Пон Авг 21, 2017 7:10 pm |
|
 |
fena73
|
|
|
 |
 |
Дотук добре, изтрепахте рибата/върховете/ на Балканите, Европа, сега нагънахте Азия . И с трикольора, вече сте го отработили професионално на връхната точка . А сега какво остава - Хималаите?! Може по - скромно , да се започне от Гарвалските  |
Неее-аман от камънЯк!Искам в Родопите-на полянка край чешмичка(с пълно с бири корито) и ако случайно много ми изтръпне трътката-лежерна обиколна на полянката...
имам мерак за Хималаите,естествено,но само да ги зърна от некой базов лагер
имам и мераци,свързани с твоята специалност-мраморния Пирин(ако се наложи ще искам съвети),но ще е по-нататък-да позабравя малко,че сега съм се зарекъл и в механа да не влизам, ААко е от камък!!! 
|
|
|
Пон Авг 21, 2017 7:39 pm |
|
 |
Пчелата Жужа
|
|
|
|
Поздравления и от мен за постижението! Много знаково!
 |
 |
Поздравления с думите на Лермонтов:
«Спеша на север из далёка...»
Спеша на север из далёка,
Из теплых и чужих сторон,
Тебе, Казбек, о страж востока,
Принес я, странник, свой поклон.
Чалмою белою от века
Твой лоб наморщенный увит,
И гордый ропот человека
...  |

|
|
|
Вто Авг 22, 2017 12:58 am |
|
 |
fena73
|
|
|
 |
 |
Поздравления и от мен за постижението! Много знаково!
|
Мерси!Ходенето до Балканите миналия месец роди ново стихче(има го в темата),но за сега Музата мълчи...
|
|
|
Сря Авг 23, 2017 9:56 am |
|
 |
Plamen К
|
|
|
Браво Ве , Железа от "Железник" / и не само.../. Чувам нещо след К3 логичната следваща стъпка била М3. Ама обещавам да мълча! 
|
|
|
Чет Авг 24, 2017 9:30 am |
|
 |
fena73
|
|
|
 |
 |
логичната следваща стъпка била М3. |
По-скоро се коментира М2+1Д ама да видим...
но аз най-вероятно ше пасувам тоА път 
|
|
|
Чет Авг 24, 2017 10:02 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|