Експедицията успя на 66,6%-за моя радост-точно тая част,която ме интересуваше се изпълни-качването на върховете
По пътя на връщане към Кападокия една от колите се счупи-даде някаква грешка и не искаше да пали-и трябваше да се търси пътна помощ и сервиз,та Кападолия(и евентуално Ержиес)отпадна...ама да карам по ред
Тръгнахме с една кола и едно мини бусче през Турция към Грузия за качване на двата върха-първо-от Истанбул през Самсун и Трабзон за Айдер и Каврун,където спахме.После-изнасяне на багажа към поляната на биковете и качване на Качкар от север-доста по-трудно начинание отколкото от юг.
Качването наистина не беше леко-мислех че ще има доста трудни участъци а то се оказа само един-от момента, в който дръпнах ципа на палатката-докато видях знамето на върха
Тръгва се по гаден бесен сипеяк,който за около 2 часа преодолява 500м. денивелация-около половината от тази до върха.
После следва гадно катерене по нестабилни на много места камънаци по стръмен ръб,които отвежда на върховата кота
върха,гледан от премката в края на сипея
В крайна сметка след 5 часа бъхтене бяхме на върха
После-багажа на суджук и-надолу...
Инфарктно минаване на турско-грузинската граница-7часа!!!Цяла нощ каране към Степантсминда(Казбеги) и след почивка-тръгване към х.Бетлеми-най-мизерната хижа на която съм бил!За 20 евро получаваш мръсен нар без одеала и възглавници,тоалетните са 2-тип"Тевно езеро" и едната е запушена,столовата е по-малка от тази на х.Соколна а хижата събира сигурно 200 души(без палатките отпред.)
Излизане до 4200м. за климатизация и в 1 часа-атака!В началото се върви по покрит с камъни и дребен чакъл ледник,обикалят се пукнатини а от другата страна постоянно трещят каменопади-особено около обед(времето беше много топло)След като се мине опасния участък и се стъпи на снега остават само цепнатините и стръмното бъхтене нагоре.
ледника Гергети от хижата
един от участъците с каменопадите
цепка и снежен мост малко преди върха
Накрая следва много стръмно качване,което ме озори-дали не бях добре аклиматизиран не знам,но на няколко крачки трябваше да спирам да си поемам въздух...за капак излезе силен вятър и стана студено,появиха се заледени корнизи по пътеката-красота...
След 6 часа бяхме горе
Още 6 надолу към хижата,почивка и продължаване към селото...за деня-1400м положителна денивелация и 3300м. отрицателна-с тежките зимни обувки
После както писах-буса се счупи и плановете се промениха-спане в Истанбул,проблемни граници и-най-накрая-при мама!
Нед Авг 20, 2017 10:03 am
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
И гордый ропот человека
Твой гордый мир не возмутит.
Никакъв ропот повече-обещавам!
Пон Авг 21, 2017 6:58 pm
аngel
Дотук добре, изтрепахте рибата/върховете/ на Балканите, Европа, сега нагънахте Азия . И с трикольора, вече сте го отработили професионално на връхната точка . А сега какво остава - Хималаите?! Може по - скромно , да се започне от Гарвалските
Дотук добре, изтрепахте рибата/върховете/ на Балканите, Европа, сега нагънахте Азия . И с трикольора, вече сте го отработили професионално на връхната точка . А сега какво остава - Хималаите?! Може по - скромно , да се започне от Гарвалските
Неее-аман от камънЯк!Искам в Родопите-на полянка край чешмичка(с пълно с бири корито) и ако случайно много ми изтръпне трътката-лежерна обиколна на полянката...
имам мерак за Хималаите,естествено,но само да ги зърна от некой базов лагер
имам и мераци,свързани с твоята специалност-мраморния Пирин(ако се наложи ще искам съвети),но ще е по-нататък-да позабравя малко,че сега съм се зарекъл и в механа да не влизам, ААко е от камък!!!
Пон Авг 21, 2017 7:39 pm
Пчелата Жужа
Поздравления и от мен за постижението! Много знаково!
tortomanin написа:
Поздравления с думите на Лермонтов:
«Спеша на север из далёка...»
Спеша на север из далёка,
Из теплых и чужих сторон,
Тебе, Казбек, о страж востока,
Принес я, странник, свой поклон.
Чалмою белою от века
Твой лоб наморщенный увит,
И гордый ропот человека
Твой гордый мир не возмутит.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети