Бях попаднал скоро на една тема, в която имаше инфо за проблемната маркировка по КЕ и в частност по този маршрут, но не мога да я намеря.
Затова отварям темата тук:
Къде е проблемна маркировката от Витиня до х.Чавдар и къде има опасност от объркване?
Само да уточня, че имам в предвид този път, който е максимално по билото и който първо подминава хижата, и после се връща към нея покрай Буновска мандра.
Маркировка от Арабаконак до х. Чавдар
Споделям някой впечатления по въпросното трасе от преход по маршрута:
Горно Камарци-Арабаконак-х.Чавдар-с. Буново/05.07.15 http://dox.bg/files/dw?a=61ec760604
Участъци за премаркиране и маркиране.
1.Непосредствено след паметника на Арабаконак до излаз на горския път-губи се визуален контакт м/у марките.Тук на трака на Тошко личи някакво заобикаляне,възможно загуба на ориентация.
3.Трикратното подсичане на серпентините.Първото добре маркирано,при следващите две на две-три места се губи също визуален контакт и в съчетание с не-добре обработената пътека налага внимателен оглед на местоположението за ориентиране. Не е критично,просто се губи време. Местата са фиксирани със жълта найлонова лента/има и няколко розови/,ако все още е на лице.
4.Подсичащата масива на вр. Звездец пътека / http://dox.bg/files/dw?a=2b852202dd / е добре маркирана с критични места, подобни на описаните в т.3.Самото трасе изчертана на картата е доста праволинейна,в действителност късите серпентини следват едни след други до някъде преди разклона на пътя от вр.Ушите.
Интерес представлява т.2/N42 46.208 E23 53.625/. Тук не сам забелязал някаква аномалия и съм продължил по маркировката, по трака на Тошко/син/ и този на Тито/жълт/ личи,че по-всяка вероятност и двамата са хванели в една посока,вероятно по стара маркировка или пътечка,след което ориентирите са се загубили и са се помотали докато стъпят на пътеката. Фактът, че след т.2 по зеленото трасе има КМЗ/обрасъл и трудно видим/ ми дават основание да смятам,че това е правилното.
5.Пряката пътека сечаща завоя при т.1 е обрасла и вече не личи.
6.Малко след тази точка вероятно има две паралелни маркировки,не съм забелязал тази с отклонение в дясно, да се провери!
7.От Етрополската седловина към м.Сухото дере/корито/е билната /подбилно/ пътека означена по картата, като маркирана със червен цвят.В действителност в началото има подвеждаща марка/червена боя върху камък/,по трасето забелязах само една червена и две стрелки.Също има три отклонения в дясно,първите две видими,третото /т.4/ е трудно забележимо, не маркирано/ http://dox.bg/files/dw?a=50a0afb9d1 /.Цялото това трасе е не маркирано.Според мене на картата трябва да остане като възможен път без маркировка.
Също така бих препоръчал да не се използва:малко след разклона има водохващане и почти до поляната с кошарата е заблатен участък,по самата поляна пътеката почти не личи,има кучета.След излизане от горския пояс по посока т.А рано през пролетта имаше добре обработена пътека,в началото на юли въобще по нищо не личеше, че е имало пътека, избуялата трева я беше покрила.
Най-добре е след т.4 да се продължи по горския път към Сухото дере,където се връзва с коловата маркировка.
снимки: https://plus.google.com/photos/107134206014018464889/albums/6173543382437211649
Дойде време да питам пак .
По трака Петър-след Арабаконак може би около половин километър преди "20 м наляво през копривите", в ляво тръгва един път, който води към вр.Звездец и след като го подмине, излиза на Етрополската седловина. Въпросът ми е този път уместно ли е да се използва като алтернатива на традиционния път КЕ през гората?
Идеята ми е следната-понеже нямам GPS, има опасност от объркване в тази гора (между "20 м наляво през копривите" и Етрополската седловина), пък и като е гора навярно няма да имам гледки. В този смисъл пътя към вр.Звездец добе различим ли е, има ли опасност от объркване, качването/слизането нормални ли са, има ли гледки при ясно време?
Сря Окт 07, 2015 10:08 pm
Mariana1000
Може да се използва, а дали е уместно не знам. По-дълго е, а и повече качване и слизане. Групата на Мечо по-миналата година беше минала от там по време на Ком-Емине.
Няма маркировка, но пътя е ясен при хубаво време. Както навсякъде в Стара планина - като има мъгла става объркващо.
Гледки има.
Можеш да погледнеш ето тук, от средата на мнението съм писала за качването на Звездец:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=66701#66701
За слизането към Етрополския проход не знам обаче
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Може да се използва, а дали е уместно не знам. По-дълго е, а и повече качване и слизане. Групата на Мечо по-миналата година беше минала от там по време на Ком-Емине.
Няма маркировка, но пътя е ясен при хубаво време. Както навсякъде в Стара планина - като има мъгла става объркващо.
Гледки има.
Можеш да погледнеш ето тук, от средата на мнението съм писала за качването на Звездец:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=66701#66701
За слизането към Етрополския проход не знам обаче
Ооо, много ти благодаря! Аз видях на картата колко е денивелацията, интересува ме дали е някакво брутално качването и слизането-т.е. заради релефа. От снимките ти поне за качването видях, че е нормално.
А за слизането ако знае някой ще съм много благодарен, защото на едната карта пътя май минава в пътека, после става маркиран път-правилно ли разбирам?
Слизането от вр.Звездец на изток като наклон не е нищо особено. От връхната точка на изток пътят наистина става пътека и то губеща се. Това не е проблем, защото седловината до която трябва да слезеш се вижда пред теб. Тя завършва с издигащия се на изток вр. Баба. В момента на влизането в първите дървета ще видиш синя маркировка, която след 10-ина минути ще те изведе на разклона - за Стъргел, Бойковец, хижа Чавдар и връх Баба. На наго отдясно на теб излиза и подсичащия път. Продължаваш по червената стрелка (на камък на земята) направо - за върха. Оттук нататък е маркирано добре. Минава се в горния край на гората, покрай кошара с фургон и 5-6 минути след нея ще излезеш на пътя от Буновска мандра. Завиваш по него - надясно, надолу - посока югозапад. За 10 минути си на хижата.
Слизането от вр.Звездец на изток като наклон не е нищо особено. От връхната точка на изток пътят наистина става пътека и то губеща се. Това не е проблем, защото седловината до която трябва да слезеш се вижда пред теб. Тя завършва с издигащия се на изток вр. Баба. В момента на влизането в първите дървета ще видиш синя маркировка, която след 10-ина минути ще те изведе на разклона - за Стъргел, Бойковец, хижа Чавдар и връх Баба. На наго отдясно на теб излиза и подсичащия път. Продължаваш по червената стрелка (на камък на земята) направо - за върха. Оттук нататък е маркирано добре. Минава се в горния край на гората, покрай кошара с фургон и 5-6 минути след нея ще излезеш на пътя от Буновска мандра. Завиваш по него - надясно, надолу - посока югозапад. За 10 минути си на хижата.
Изключително подробно описание-много благодаря!
Чет Окт 08, 2015 6:20 pm
Петър
Re:......
Планинец написа:
......"20 м наляво през копривите", в ляво тръгва един път, който води към вр.Звездец и след като го подмине, излиза на Етрополската седловина. Въпросът ми е този път уместно ли е да се използва като алтернатива на традиционния път КЕ през гората?
Не,излишно губене на време и усилия. По скоро това може да бъде локален еднодневен маршрут. Алтернативно направо до Стъргелската седловина и в ляво по пътя към Етрополската седловина/многопътния разклон,м.Лагората/. Това трасе е подходящо за велосипедисти. Що се отнася до пътеката след заслона "Христина"/"20 м наляво през копривите"/ ти давам гаранция, че няма да се объркаш, но самото трасе не е приятно за преминаване.
Планинец написа:
В този смисъл пътя към вр.Звездец добе различим ли е, има ли опасност от объркване, качването/слизането нормални ли са, има ли гледки при ясно време?
Към върха пътят е добре различим, спусканета в началота е "без път". Държиш линията "Звездец-Баба", докато стигнеш някъде около тази точка и вече всичко ти е ясно. Стигнеш ли "Аспаруховия вал", наляво и хващаш пътя и синята маркировка/х.чавдар-х.Рудината/
staria написа:
Продължаваш по червената стрелка (на камък на земята) направо - за върха. Оттук нататък е маркирано добре. Минава се в горния край на гората, покрай кошара с фургон и 5-6 минути след нея ще излезеш на пътя от Буновска мандра. Завиваш по него - надясно, надолу - посока югозапад. За 10 минути си на хижата.
Ако се подминава х.Чавдар е оправдано да се мине по билния път, в противен случай от седловината в дясно по пътя към хижата.Избягва се излишно изкачване и връщане обратно, при кошарата има и кучета.
Забл.клик в/у снимката за да се види в голям размер.
Благодаря ти Петър!
Искам само да поясня-аз не съм Комеминеец, просто моите преходи са нещо като "По стъпките на комеминейците" . Идеята ми е да ходя по билото на Стара планина (по възможност повече по зимната маркировка заради гледките) при ясно време, 2-3 дневни маршрути. Минаването ми по участъците от Ком към Емине не е хронологично, веднъж може да е изток-запад, друг път може да е запад-изток. При всички случаи маршрутът ми ще е локален.
Ако добре се ориентирам, снимката, която си показал е правена от вр. Звездец или близо до върха. Гледката е невероятна, и при хубаво време и само да е живот и здраве, не бих я изпуснал! Т.е. отсега планирам минаване през вр. Звездец.
То като се замисля, има вариант при 2 нощувки на х.Чавдар да направя кръгче - х. Чавдар - Етрополска седловина - заслон Христина - Арабаконак - вр. Звездец - Хаджийца - Буновска мандра - х. Чавдар (или на отиване през върха, а на връщане през заслон Христина - както е по-лесно). Най-ме притеснява да не се объркам в гората и да загубя време, но иначе смятам, че гледките от вр. Звездец не са за изпускане.
А иначе след Етрополската седловина карам по билната маркировка, като в един момент я изоставям, за да мина през Сухото корито и после на Хаджийца излизам пак на КЕ и се връщам малко за да хвана пътеката за х. Чавдар през Буновска мандра, ако съм те разбрал правилно?
ПП Сега като гледам снимките на Петър от първият му пост, нещо ме обърква - доколкото разбирам снимки от 60 до 89 показват третото подсичане на пътя от паметника на Арабаконак в посока на изток. Обаче на картата това разстояние е около 400 м, а са направени около 30 снимки за около 40-45 мин. - така ли е, или аз бъркам нещо?
Чет Окт 08, 2015 10:03 pm
Петър
Относно ПП'то:
"Третото подсичане"обхваща снимките от74 до 88, сега на повечето от тях текстово обяснявам какво се вижда.На долните снимки част от реалния трак: означено е мястото където маркировката се губи,поставени жълти найлонови ленти,хубаво е да се премаркира.Отклонението в дясно е по обработена пътека, слизаща надолу.Любопитството ме доведе до ягодите,естествено с губене на време.
Вариантът, който описваш е за един/дълъг/ ден.Според мене маркировката от заслона към Етрополската седловина е правена в тази посока и е по видна,може би е субективно,но бих предпочел тази посока на движение.
Цитат:
А иначе след Етрополската седловина карам по билната маркировка, като в един момент я изоставям,.........
Виж т.7.Пояснявам, употребил съм думата "подвеждаща",да се разбира указваща посока, в случая началото на "билната /подбилно/ пътека" Няколко снимки от архива относно :
Цитат:
А иначе след Етрополската седловина карам по билната маркировка, като в един момент я изоставям, за да мина през Сухото корито и после на Хаджийца излизам пак на КЕ и се връщам малко за да хвана пътеката за х. Чавдар през Буновска мандра
Нищо не изоставяш,вървиш си по билния/подбилен/ път,който ще те изведе да мемориала/паметника/в м. Хаджийца,от тук всичко е ясно.
снимано от кота 1527/ виж www.kade.si /на Старопланинското било,ниската кота е 1511,между двете се отточва "Сухото дере".В ляво се вижда излизането на билния/подбилен/ от гората./добре се вижда при уголемен резмер/
от нивото на пътя в посока вр.Звездец, в дясно кота 1511
от същото място към вр.Баба,след билото е м.Хаджийца
след билото към мемориала/в гръб/,м. Хаджийца
снимката е правена на 11.01.14!
Нямам думи да изразя благодарността си за всичко което правиш за да ми се изясни маршрута. По твоите снимки и времето на снимане мисля, че няма да имам проблеми да стигна от заслон Христина до Етрополската седловина.
Сега вече започвам да се притеснявам за пътя от Етрополската седловина до м. Хаджийца, но с картата и твоите обяснения и снимки, мисля, че трябва да се справя.
Да, прехода мисля да го правя наистина през един дълъг летен ден, просто се подготвям по-отрано. И аз мисля, че ще е по-добре да го минавам от запад на изток. Много ми се иска обаче да мина и през вр.Звездец, затова ще видя как ще го измисля.
А по принцип има ли проблем с маркировката от х.Чавдар до Етрополската седловина и от там да хвана разклонението/маркираната пътека до вр.Звездец (в тази посока)?
Пет Окт 16, 2015 12:52 pm
Mariana1000
Планинец написа:
А по принцип има ли проблем с маркировката от х.Чавдар до Етрополската седловина и от там да хвана разклонението/маркираната пътека до вр.Звездец (в тази посока)?
Маркировката между хижата и Етрополския проход е много добра.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Маркировката между хижата и Етрополския проход е много добра.
Благодаря, страшно добра новина! Тази година едва ли, но догодина живот и здраве съм там!
ПП. Между впрочем днес попаднах на пътеписа ти от КЕ-невероятно четиво!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети