feanor, не се притеснявай, че си се отдаличил. защото повечето въобще не сме се приближавали.
Тука си лафиме на воля, но е много добре, когато някой занимавал се, макар и преди, те запознае с друга гледна точка.
На мен лично ми е много интересно това, макар че не разбирам нищо, дори сега ще поразуча малко повече за термините, които изпозлваш.
Пиши по-често, за да могат такива като мене да се образоват по темата.
Наздраве!
Чет Ное 01, 2012 9:33 pm
dido
feanor написа:
dido написа:
Здасти, интересна информация даваш за следи от ледникова дейност в България. Това твои наблюдения ли са, или са от нечии изследвания по темата (заглавие на статия или труд) ?
П.П. питах те още нещо в темата за клеците отпреди няколко месеца- иззпуснал съм я ...
Ами и 2 те Ледниковите форми на изт. склон на Ботев са картирани цялостно 1962 ако се не лъжа ,Мартин Гловня се казва геоморфологът, Георги Чорчопов го води . Статията се казваше нещо от рода Глациална и периглациална Морфоскулптура в района на вр Ботев , Чорчопов ми е показвал негови скици за евентуално заледяване в района на масива Триглав, аз лично в дипломната си работа Ландшафтна диференциация в масива Триглав приемам гореспоменатите долини като туркистански тип заледяване, Ангел Велчев и Вл Попов изследват дол на р Бистрица в Осогово.... . Тази година с група приятели направихме Узана - Плевен , Ботев х Плевен през лятната пътека и" Купата" се оказа един типичен циркус с моренен материал, щриховки по гранита и ясна странична морена
За съжаление доста съм се "отдалечил " и в прекия и преносен смисъл вече, цитирам по спомени, повечето трудове бяха само на хартиен носител преди 10 на години, не вярвам някой да е седнал да сканира или аз поне не знам
Аха, мерси - това ще да е - "По въпроса за глациалния и периглациалния релеф в масива на връх Ботев. Известия на БГД, 4, 1964."
И аз да дам една идея за измерване н.в. на езерото за ентусиасти: Качвате се на Малък Полежан, калибрирате барометричния висотомер и слизате до езерото. После се качвате пак, записвате стойностите, пак калибрирате и така няколко дни да се съберат 100-200 измервания. След това средно аритметично
Тази кота е на вала горе. Езерото далеч не се пълни дотам. Хората са дали височината му - 2706 метра.
Мисля че котата е отбелязана на нивото на водната повърхност, измерена на определена дата (в случая 24 юли, както личи от написаното под височината). В случаите когато са правени многогодишни наблюдения би трябвало височината да е усреднена към тази дата. Ако искаме да отчетем по-дългосрочните климатични промени, данните в тези карти би трябвало да подлежат на осъвременяване, с което не е съвсем ясно дали някой се занимава сериозно днес. Явно Горното Полежанско езеро е време да премине в групата на пресъхващите езера.
Пон Яну 07, 2013 1:00 am
аngel
При едно изкачване по Полежаните, годината мисля че беше 2012, август месец, на Горното полежанско езеро имаше много голяма група хора - около 20 човека, и двама или трима водолази с неопрени и кислородни бутилки, се гмуркаха постоянно към дъното, което в ясния ден се виждаше като през стъкло, беше напълно прозрачно . До тях се виждаше сериозно тежко оборудване, цялата група се подготвяше за нещо и се суетеше около това оборудване, не видях намерение да тръгват нанякъде. Откъм Попово езеро се присъединяваха и други членове на този екип, разменяйки си шеги на посрещачи / пристигащи. Там е нещо като естествен амфитеатър и всичко се чува на върха, след части от секундата.
Доста време ги гледах от върха преди да забия към Стражите, явно изследваха нещо, бяха млади хора, съдя по виковете и закачките помежду им, но снимките ми ги порази вирус.
Дали някой има представа за целта на тази дейност?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5
Страница 5 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети