ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Кое е най-високото езеро в Пирин?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Кое е най-високото езеро в Пирин?
Автор Съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
feanor, не се притеснявай, че си се отдаличил. защото повечето въобще не сме се приближавали. Very Happy Very Happy Very Happy
Тука си лафиме на воля, но е много добре, когато някой занимавал се, макар и преди, те запознае с друга гледна точка.
На мен лично ми е много интересно това, макар че не разбирам нищо, дори сега ще поразуча малко повече за термините, които изпозлваш.
Пиши по-често, за да могат такива като мене да се образоват по темата.
Наздраве! Very Happy
Чет Ное 01, 2012 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

feanor написа:
dido написа:
Здасти, интересна информация даваш за следи от ледникова дейност в България. Това твои наблюдения ли са, или са от нечии изследвания по темата (заглавие на статия или труд) ?

П.П. питах те още нещо в темата за клеците отпреди няколко месеца- иззпуснал съм я ...

Ами и 2 те Laughing Ледниковите форми на изт. склон на Ботев са картирани цялостно 1962 ако се не лъжа ,Мартин Гловня се казва геоморфологът, Георги Чорчопов го води Smile. Статията се казваше нещо от рода Глациална и периглациална Морфоскулптура в района на вр Ботев , Чорчопов ми е показвал негови скици за евентуално заледяване в района на масива Триглав, аз лично в дипломната си работа Ландшафтна диференциация в масива Триглав приемам гореспоменатите долини като туркистански тип заледяване, Ангел Велчев и Вл Попов изследват дол на р Бистрица в Осогово.... . Тази година с група приятели направихме Узана - Плевен , Ботев х Плевен през лятната пътека и" Купата" се оказа един типичен циркус с моренен материал, щриховки по гранита и ясна странична морена Smile
За съжаление доста съм се "отдалечил " и в прекия и преносен смисъл вече, цитирам по спомени, повечето трудове бяха само на хартиен носител преди 10 на години, не вярвам някой да е седнал да сканира или аз поне не знам Smile

Аха, мерси - това ще да е - "По въпроса за глациалния и периглациалния релеф в масива на връх Ботев. Известия на БГД, 4, 1964."

Чет Ное 01, 2012 10:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
promis

Местожителство: Пловдив

И аз да дам една идея за измерване н.в. на езерото за ентусиасти: Качвате се на Малък Полежан, калибрирате барометричния висотомер и слизате до езерото. После се качвате пак, записвате стойностите, пак калибрирате и така няколко дни да се съберат 100-200 измервания. След това средно аритметично Smile
Нед Яну 06, 2013 4:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

dido написа:
Тази кота е на вала горе. Езерото далеч не се пълни дотам. Хората са дали височината му - 2706 метра.

Мисля че котата е отбелязана на нивото на водната повърхност, измерена на определена дата (в случая 24 юли, както личи от написаното под височината). В случаите когато са правени многогодишни наблюдения би трябвало височината да е усреднена към тази дата. Ако искаме да отчетем по-дългосрочните климатични промени, данните в тези карти би трябвало да подлежат на осъвременяване, с което не е съвсем ясно дали някой се занимава сериозно днес. Явно Горното Полежанско езеро е време да премине в групата на пресъхващите езера.
Пон Яну 07, 2013 1:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel

При едно изкачване по Полежаните, годината мисля че беше 2012, август месец, на Горното полежанско езеро имаше много голяма група хора - около 20 човека, и двама или трима водолази с неопрени и кислородни бутилки, се гмуркаха постоянно към дъното, което в ясния ден се виждаше като през стъкло, беше напълно прозрачно . До тях се виждаше сериозно тежко оборудване, цялата група се подготвяше за нещо и се суетеше около това оборудване, не видях намерение да тръгват нанякъде. Откъм Попово езеро се присъединяваха и други членове на този екип, разменяйки си шеги на посрещачи / пристигащи. Там е нещо като естествен амфитеатър и всичко се чува на върха, след части от секундата.
Доста време ги гледах от върха преди да забия към Стражите, явно изследваха нещо, бяха млади хора, съдя по виковете и закачките помежду им, но снимките ми ги порази вирус.
Дали някой има представа за целта на тази дейност?
Съб Ное 28, 2015 10:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Страница 5 от 5

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.