За малко повече яснота ето и още една снимка, направена по същото време:
29 март 2008 г.
А ето и други шест, но при друго ходене и на слизане оттам:
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Яну 10, 2022 8:21 pm
dido
Улеят е стръмен скат, ми беше мисълта. А въпросът е отправен към ЕКСИТ-а.
Зимно при лавинна опасност по ската, е най-добре да се качиш до горния Чанак вървейки 50 метра по-вдясно. Там от Харамията изтича каменопад, който се явява с леко положителна форма спрямо ската, има много добра спойка със снега, снежния товар се обира от стърчащите камъни и въобще е значително по-безопасен за минаване от самия скат. Това се вижда добре на снимките на Ведрин (но се иска ограждане с червеното моливче, че първоначално не става ясно къде да гледаш).
Относно скиорската следа - обикновено качването става покрай въпросните камъни вдясно, а спущането - по ската - "улей" вляво, че макар и късо е кеф да се кара - доста често е пудра.
През Зелени Камик ми идва вече далече/ много маане/ и началната точка се променя няма да е Паничище а х. Вада.
Това определено е по-добър зимен маршрут ако разполагате с поне два дни.
Освен Вада, също и Иван Вазов, 7-те езера и Ловна са добър подслон. А и Кире Чугуно е на път, при това доста обновен не много отдавна.
27 август 2021 г.
Тарапаната около лифта зиме от скиори и лете от плажуващи е отблъскваща, а понякога може да бъде и опасна...
Пон Яну 10, 2022 9:52 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Скатът/склонът, по който е прекарана зимната маркировка от хижа „Седемте езера“ към връх Харамията, прилича малко на улей.
Дидо добре предлага да се мине малко по-вдясно (южно) през големите камъни, ала камъните са големи...
а и кой ще си чупи краката през камъните, ако преди тебе са минали по коловете и са утъпкали пъртина...
П.П. EXIIIT-е, само смей да не се качиш на Харамията! След толкова игра с Фотошопа!
31.12.2013 г.:
02.01.2014 г.:
29.11.2014 г.:
31.12.2013 г.:
Пътят по камъните 50-тина метра вдясно (южно) от зимната колова маркировка:
29.11.2014 г.:
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Яну 10, 2022 10:47 pm
dido
vedrin написа:
Тарапаната около лифта зиме от скиори и лете от плажуващи е отблъскваща, а понякога може да бъде и опасна...
Не знам дали мерна за инцидента в Бийч маунтин, потресаващо просто (видеото е към края на страницата):
Последната промяна е направена от dido на Пон Яну 10, 2022 11:21 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Яну 10, 2022 10:50 pm
dido
Стефчо, много криво изглежда при тебе бре
Ето един по-различен поглед на ската - виждат се много ясно тегелите за качване скиорската нагоре и как идва на спускане (клик за пълен размер):
Когато снегът е сравнително малко, както в есенно-новогодишните снимки по-горе, минаване през камънака не би било никак лесно и безопасно. Когато пък е много (както например в снимката на Дидо или пък моята от края на март) улеят е позапълнен със сняг и по-привлекателен за скиорите, което също създава рискове от непредвидени и неизбежни натоварвания на склона.
Ето, всъщност, какъв е безснежния терен:
27 август 2021 г.
За последните 24 часа в Бели Искър имаме около 10 mm валеж (дъжд, сняг и всички междинни форми), но всичко се топи тутакси. По високото вероятно ще има сериозно увеличение на дебелината на снежната покривка, отначало с тежък мокър сняг.
Пон Яну 10, 2022 11:47 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Възниква въпросът: Защо зимната колова маркировка не е поставена 50-тина метра по-вдясно през камъните?
Мъча се да се сетя дали съм чел за лавинен инцидент на този склон/улей, ала не мога да си спомня...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Яну 11, 2022 12:21 am
vaskoo
Вярната преценка на условията на място е важна, чешеме си клавиатурите тука.
Аз пък съм се чудил що не минава зимната пътека по ридчето зад старата хижа и край дъновистката кухня ... ама трябва клека да се сече и много сняг да има.
Изхода ще внимава, че съм му приготвил подарък - органична редукция на родопски билки
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Яну 11, 2022 1:04 am
EXIIIT
Благодаря за съветите и снимковия матрИал.
На място ще преценявам, предполагам ще опъна през камъните / на Дидо тигелите и на Стефко жълтото/,сигурно ще има повечко снежец с днешните снеговалежи та няма да е много гадно.
Значи........... изкарахте 10 литра.
Айде обичам Ви, липсвате ми шантавелници такива ............и се насладете на снега.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети