|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
dido
|
|
|
|
Дали гледаш където трябва на тая снимка?
Щото на нея улеи много, а обичайното минаване въобще не е по улей!
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пон Яну 10, 2022 7:59 pm |
 |
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
 |
 |
Дали гледаш където трябва на тая снимка?
Щото на нея улеи много, а обичайното минаване въобще не е по улей! |
Има скиорски и пешеходни следи в улея, за който иде реч (в дясно на снимката). Там се намира и нанесената в картата зимна маркировка.
За малко повече яснота ето и още една снимка, направена по същото време:
29 март 2008 г.
А ето и други шест, но при друго ходене и на слизане оттам:
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
1 януари 2009 г.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пон Яну 10, 2022 8:21 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Улеят е стръмен скат, ми беше мисълта. А въпросът е отправен към ЕКСИТ-а.
Зимно при лавинна опасност по ската, е най-добре да се качиш до горния Чанак вървейки 50 метра по-вдясно. Там от Харамията изтича каменопад, който се явява с леко положителна форма спрямо ската, има много добра спойка със снега, снежния товар се обира от стърчащите камъни и въобще е значително по-безопасен за минаване от самия скат. Това се вижда добре на снимките на Ведрин (но се иска ограждане с червеното моливче, че първоначално не става ясно къде да гледаш).
Относно скиорската следа - обикновено качването става покрай въпросните камъни вдясно, а спущането - по ската - "улей" вляво, че макар и късо е кеф да се кара - доста често е пудра.
|
|
Пон Яну 10, 2022 8:51 pm |
 |
 |
vedrin
|
|
|
 |
 |
През Зелени Камик ми идва вече далече/ много маане/ и началната точка се променя няма да е Паничище а х. Вада. |
Това определено е по-добър зимен маршрут ако разполагате с поне два дни.
Освен Вада, също и Иван Вазов, 7-те езера и Ловна са добър подслон. А и Кире Чугуно е на път, при това доста обновен не много отдавна.
27 август 2021 г.
Тарапаната около лифта зиме от скиори и лете от плажуващи е отблъскваща, а понякога може да бъде и опасна...
|
|
Пон Яну 10, 2022 9:52 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3433 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Скатът/склонът, по който е прекарана зимната маркировка от хижа „Седемте езера“ към връх Харамията, прилича малко на улей.
Дидо добре предлага да се мине малко по-вдясно (южно) през големите камъни, ала камъните са големи...
а и кой ще си чупи краката през камъните, ако преди тебе са минали по коловете и са утъпкали пъртина...
П.П. EXIIIT-е, само смей да не се качиш на Харамията! След толкова игра с Фотошопа!
31.12.2013 г.:
02.01.2014 г.:
29.11.2014 г.:
31.12.2013 г.:
Пътят по камъните 50-тина метра вдясно (южно) от зимната колова маркировка:
29.11.2014 г.:
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Пон Яну 10, 2022 10:47 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
 |
 |
Тарапаната около лифта зиме от скиори и лете от плажуващи е отблъскваща, а понякога може да бъде и опасна... |
Не знам дали мерна за инцидента в Бийч маунтин, потресаващо просто (видеото е към края на страницата):
https://www.charlotteobserver.com/news/local/article257153312.html
_________________ Бутам след осмата бира 
Последната промяна е направена от dido на Пон Яну 10, 2022 11:21 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Яну 10, 2022 10:50 pm |
 |
 |
dido
|
|
|
|
Стефчо, много криво изглежда при тебе бре
Ето един по-различен поглед на ската - виждат се много ясно тегелите за качване скиорската нагоре и как идва на спускане (клик за пълен размер):

|
|
Пон Яну 10, 2022 11:03 pm |
 |
 |
vedrin
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Тарапаната около лифта зиме от скиори и лете от плажуващи е отблъскваща, а понякога може да бъде и опасна... |
Не знам дали мерна за инцидента в Бийч маунтин, потресаващо просто (видеото е към края на страницата). |
Не бях. Предполагам за това твърде освежаващо преживяване иде реч:
https://youtu.be/gztOP0tmH_U
|
|
Пон Яну 10, 2022 11:09 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Не знам дали мерна за инцидента в Бийч маунтин, потресаващо просто (видеото е към края на страницата). |
Не бях. Предполагам за това твърде освежаващо преживяване иде реч:
https://youtu.be/gztOP0tmH_U |
Да, ама кой да ти види, че не съм пуснал страницата (добавих линка горе).
|
|
Пон Яну 10, 2022 11:22 pm |
 |
 |
vaskoo
|
|
|
Ники, върви там дето Дидо рука, ние си минаваме оттам (баш до големите камъни) и до началото на лятото, когато в "улея" има още много сняг.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Пон Яну 10, 2022 11:42 pm |
|
 |
vedrin
|
|
|
Когато снегът е сравнително малко, както в есенно-новогодишните снимки по-горе, минаване през камънака не би било никак лесно и безопасно. Когато пък е много (както например в снимката на Дидо или пък моята от края на март) улеят е позапълнен със сняг и по-привлекателен за скиорите, което също създава рискове от непредвидени и неизбежни натоварвания на склона.
Ето, всъщност, какъв е безснежния терен:
27 август 2021 г.
За последните 24 часа в Бели Искър имаме около 10 mm валеж (дъжд, сняг и всички междинни форми), но всичко се топи тутакси. По високото вероятно ще има сериозно увеличение на дебелината на снежната покривка, отначало с тежък мокър сняг.
|
|
Пон Яну 10, 2022 11:47 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3433 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Възниква въпросът: Защо зимната колова маркировка не е поставена 50-тина метра по-вдясно през камъните?
Мъча се да се сетя дали съм чел за лавинен инцидент на този склон/улей, ала не мога да си спомня...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Вто Яну 11, 2022 12:21 am |
|
 |
vaskoo
|
|
|
Вярната преценка на условията на място е важна, чешеме си клавиатурите тука.
Аз пък съм се чудил що не минава зимната пътека по ридчето зад старата хижа и край дъновистката кухня ... ама трябва клека да се сече и много сняг да има.
Изхода ще внимава, че съм му приготвил подарък - органична редукция на родопски билки 
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Вто Яну 11, 2022 1:00 am |
|
 |
vedrin
|
|
|
 |
 |
Мъча се да се сетя дали съм чел за лавинен инцидент на този склон/улей, ала не мога да си спомня... |
- «ЛАВИНИ ПРЕЗ ЗИМНАТА МАРКИРОВКА Макар, че зимната маркировка се прокарва през места, които би трябвало да са лавинобезопасни, все пак има участъци от нея, през които при определени условия е възможно падане на лавини. Ето местата, където съм виждал паднали лавини между стълбовете на маркировката: [...] 1.4. качването над х. Седемте езера към м. Раздела, когато се минава през улея под вр. Хайдута/Харамията - много рядко, при обилен снеговалеж върху замръзнал сняг. [...]»
- « [...] От старата хижа се потегля в посока (GPS 34 T 691726 4674830) към връх Харамията и се изкачва ясно видим снежен склон (лавиноопасен) преди върха. [...]»
- «Лавина помете трима алпинисти в Рила. Инцидентът стана в ранния следобед в района на връх Харамията при Рилските езера. След незабавна спасителна акция мъжете бяха спасени и откарани в болница. Малко преди 2 следобед туристка подава сигнал на телефон 112 за трима мъже в безпомощно състояние под връх Харамията в Рила. Бързо се изяснява, че става въпрос за 3-ма опитни катерачи, които са застигнати от лавина на слизане от върха. "Разговарях с един от пострадалите и се изясни, че единият е със счупен крак, а другите двама храчат кръв и имат болки в гърдите. Успях да го успокоя алпиниста, казах му как да имобилизира крайника на колегата, на който му е счупен" каза Запрян Хорозов от Планинска спасителна служба. Веднага към бедстващите мъже тръгва един от гражданските хеликоптери, които от тази зима работят с Планинска спасителна служба. Пострадалите бързо са локализирани, но времето в планината обаче не позволява на спасителите да стигнат до тях да ги качат. "Кацнахме на около 2 километра разстояние, при което оставихме спасители, които тръгнаха с моторни шейни към тях", допълва спасителят Мариян Боновски. Успешна се оказва намесата на военните части от база Крумово, които малко по-късно успяват да стигнат до алпинистите и спасителният екип с тях. Преди 3 часа пострадалите бяха транспортирани в София и настанени в болница без опасност за живота.»
Описаният случай обаче се отнася за друго място: http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=50096#50096
|
|
Вто Яну 11, 2022 1:04 am |
|
 |
EXIIIT
|
|
|
Благодаря за съветите и снимковия матрИал.
На място ще преценявам, предполагам ще опъна през камъните / на Дидо тигелите и на Стефко жълтото/,сигурно ще има повечко снежец с днешните снеговалежи та няма да е много гадно.
Значи........... изкарахте 10 литра.
Айде обичам Ви, липсвате ми шантавелници такива ............и се насладете на снега.
|
|
|
Вто Яну 11, 2022 10:12 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|